kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Büyükanıt'ın Cheney rötarı

Yeni Haber
ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in, Türkiye ziyareti programının belirsizliği, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti (KKTC) ziyaretini erteletti. Daha önce 24 Mart'ta adada olması beklenen Orgeneral Büyükanıt, 26 Mart'ta KKTC'yi ziyaret edecek.

Göreve başlamasının üzerinden yaklaşık 1,5 yıl geçen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, önümüzdeki hafta adada olacak. Orgeneral Yaşar Büyükanıt, 26 - 29 Mart tarihleri arasında KKTC'yi ziyaret edecek. Daha önce yapılan planlamada, Orgeneral Büyükanıt'ın 24 Mart'ta adada olması bekleniyor. Ancak ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in, Türkiye ziyareti programının belirsizliği, Orgeneral Büyükanıt'ın KKTC'ye gidişinin ertelenmesine neden oldu. Cheney'in hafta sonunda Türkiye'de olması ve Orgeneral Büyükanıt'la bir araya gelmesi bekleniyor. Söz konusu görüşmenin gerçekleşmesi sonrasında da Orgeneral Büyükanıt adaya gidecek.

SOĞUK SAVAŞ AŞILDI

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin gelenekleri gereği, Genelkurmay Başkanlığı görevini üstlenen komutanlar, bugüne kadar hemen hemen ilk ziyaretlerini KKTC'ye yapıyorlardı. Ancak Orgeneral Büyükanıt, görevi üstlendikten sonra 1,5 yıl boyunca KKTC'ye gitmedi. Orgeneral Büyükanıt'ın görevi süresinin tamamlamasına kısa bir süre kala KKTC'yi ziyaret programına alması, bir süredir yaşanan soğukluğun aşıldığı şeklinde yorumlandı.

Soğuk savaş, Annan Planı'nın ardından Kıbrıs Türk yönetiminin, Yeşil Hat üzerindeki Lokmacı barikatını yıkarak, Rum tarafıyla yeni bir geçiş noktası açmak istemesiyle başladı. Adadaki Türk askeri yetkilileri buna tepki gösterdiler.

Ardından KKTC'nin resmi televizyon kanalı BRT 'de yayımlanan "Duvarımız" adlı belgeselde, Türk askerinin "işgalci", Türk Mukavemet Teşkilatı mensuplarının ise "tecavüzcü" olarak nitelenmesi ipleri gerdi. Bu süreçte Genelkurmay Başkanlığı BRT televizyonunun akreditasyonunu iptal ederek televizyon kanalının askeri faaliyetleri takip etmesini engelledi.

Daha sonra, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde basına kapalı bir resepsiyonda Ada'daki Barış Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Hayri Kıvrıkoğlu ile Başbakan Ferdi Sabit Soyer arasında sert bir tartışma yaşandı. BRT krizi, Genel Müdürü Hüseyin Gürşan'ın 41 yıl çalıştığı kurumdan istifa etmesiyle son buldu. Gürşan'ın yerine BRT Genel Müdürlüğü'ne Ahmet Okan atanırken, Genelkurmay Başkanlığı da, BRT 'nin akreditasyonunu kısa bir süre önce yeniden açtı.

Daha sonra Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Cumhurbaşkanlığı'na Abdullah Gül'ün seçilmesinin ardından Ankara'ya ilk resmi ziyaretinde, Genelkurmay Başkanlığı Karargahı'na da gitti. Bu ziyareti BRT televizyonu da takip etti.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri ile KKTC yönetimi arasında yaşanan "soğuk savaş' bir anlamda aşılmış oldu. KKTC, Talat - Hristofyas görüşmesinin hemen ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ı ağırlayacak. Bu ziyaret, Orgeneral Büyükanıt'ın "Genelkurmay Başkanı" sıfatıyla KKTC'yi ilk ziyareti olacak.

(ANKA)