kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Hiçbir İslami parti AKP kadar batı yanlısı değil"

Yeni Haber
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP'nın kapatılması talebine, Batı'nın eleştirileri sürüyor.

The Economist dergisi, iddianameyi eleştirirken, "Hiçbir İslami parti, Adalet ve Kalkınma Partisi kadar ılımlı ve Batı yanlısı olmadı" ifadesini kullandı. Buna karşın dergi, "Ancak AKP'nın en yakın müttefikleri bile sayın Erdoğan'nın laik muhaliflere el uzanmak için daha fazla çaba sarf etmesi gerektiği konusunda hem fikir. Türban konusunda başlarını örtmemeyi seçen kadınların haklarını korumak için daha çok çaba gösterebilirdi" görüşünü dile getirdi.

İngiliz The Economist dergisi, Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkındaki kapatma istemini son sayısında değerlendirdi. Müslüman dünyasındaki otokratik rejimlerin, sık sık siyasi partileri kapattıklarını, bu partilerin daha sonra yeraltına geçerek şiddete başvurduklarını belirten dergi, Türkiye'deki İslami partilerin ise farklı bir yolu seçtiğini, "tekrar tekrar yasaklanmalarına ve iktidardan uzaklaştırılmaları" karşı demokrasiyi benimsediklerini yazdı.

"Hiçbir İslami parti, Adalet ve Kalkınma Partisi kadar ılımlı ve Batı yanlısı olmadı" değerlendirmesini de yapan dergi, "Buna karşın ülkenin laik elidi, Atatürk'ün laik cumhuriyetini batırmak istediği yolunda, güçsüz dayanağı olan suçlamalar ile AKP hükümetini iktidardan uzaklaştırmak için hala mücadele vermeyi sürdürüyor" yorumunu yaptı.


"TÜRKİYE UZUN BİR İSTİKRARSIZLIK SÜRECİNE İTİLEBİLİR"


The Economist, Yalçınkaya'nın hazırladığı iddianamenin içeriğine ilişkin çeşitli örnekleri de verirken, Başsavcı'nın ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül dahil olmak üzere, 70'den fazla AKP'li hakkında siyaset yasağını da talep ettiğini belirterek, korkunun şimdiden piyasaları sardığını, borsanın düştüğünü, liranın değer kaybettiğini yazdı. Anayasa Mahkemesi'nin davaya bakmaya karar vermesi halinde sürecin bir yıl devam edebileceğini kaydeden dergi, bunun Türkiye'yi "Uzun bir istikrarsızlık sürecine itebileceğini, AB ile üyelik müzakerelerine zarar verebileceği" görüşünü dile getirdi.

TÜSİAD'ın gösterdiği tepkilerine de yer veren dergi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın davanın AKP'nin oylarını yükselteceğini söylediğine dikkat çekerek, "Büyük bir olasılıkla haklıdır" dedi. Cumhurbaşkanlığı krizi sırasında TSK tarafından yayınlanan bildiriyi anımsatan dergi, genel seçimlerde AKP'nin oyunun yüzde 47'ye çıktığına işaret etti.

"BOĞAZİÇİ PRENSLERİNİN KRALIĞI SONA ERDİ"

İngiliz dergi, Türkiye'de "Yeni ve dindar bir girişimci sınıfı"nın yükselmekte olduğunu de belirtirken, Batılı bir bankacının "Boğaziçi prenseslerinin krallığı sona erdi" sözlerini aktardı. Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ın Ergenekon dosyası ile kurduğu bağlantıya da dikkat çeken The Economist, bu teoriyi savunanların ayrıca, "Türkiye'de İslamcıların liderliğindeki ilk hükümetin, ordu ile organize suç arasındaki bağlantıları araştırmaya başlamasından sonra 1997 yılında uzaklaştırıldığı"na işaret ettiklerini de yazdı.

"ERDOĞAN, ÖZGÜR İFADENİN DEĞERİNİ GÖRMELİ"


Davayı AKP'nin türban yasağını kaldırma çabalarının tetiklediği argümanının da bulunduğunu belirten dergi, bikini reklamlarının yasaklanması ve "don" benzemesine dikkat çektikten sonra, bunların "İslamcı devrim"e özgü unsurların olarak değerlendirilemeyeceğini yazdı. Dergi şöyle devam etti:

"Ancak AKP'nın en yakın müttefikleri bile bir konuda hem fikir, sayın Erdoğan, laik muhaliflere el uzanmak için daha fazla caba sarf etmeli idi. Türban ile ilgili olarak başlarını örtmemeyi seçen kadınların haklarını korumak için daha çok çaba gösterebilirdi. Aynı zamanda, "Türklüğe hakaret' gerekçesiyle çok sayıda Türk yazar ve akademisyenini yargılamak için kullanılan, ceza kanununun 301. maddesini kaldırabilirdi. Sayın Yalçınkaya'nın iddianamesinin önemli bir bölümü, başbakan ve yardımcılarının söylediklerine dayandığına göre sayın Erdoğan, özgür ifadenin değerini görmeli. Aynı zamanda laik muhalifler, fildişi kulelerinden çıkarak Türkiye'nin sıradan insanları ile birlikte daha çok olmaları iyi olur."

(ANKA)