kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Havalimanında leylek trafiği

Yeni Haber
Afrika'dan Avrupa'daki üreme alanlarına göç eden leylekler, Atatürk Havalimanı'ndaki uçak trafiğini de etkiledi.

Atatürk Havalimanı ve çevresindeki gökyüzünü, Kuzey Afrika'dan Avrupa'daki üreme alanlarına göç eden leylek sürüleri kapladı.

Bunun üzerine Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) hava trafik kontrolörleri, leyleklerin uçuş istikametini dikkate alarak zaman zaman uçakların iniş ve kalkışlarında değişiklik yapıyor. Rüzgarın da etkisiyle leyleklerin zaman zaman ani yön değişiklikleri yaptıklarına dikkati çeken yetkililer, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için gerekli tedbirleri aldıklarını, şu ana kadar kısmi gecikmeler dışında bir olumsuzluk yaşanmadığını bildirdiler.

Kuşlar için Cebelitarık Boğazı, Asya ve Afrika arasındaki en önemli geçidin İstanbul Boğazı olduğunu belirten yetkililer, denize yakın olması nedeniyle Atatürk Havalimanı'nın da kuşların geçiş güzergahında olduğunu ifade ettiler.

En son 2005 yılında özel bir havayolu şirketine ait İstanbul-Trabzon seferini yapan bir uçağın kalkıştan 5 dakika sonra leylek sürüsüne girdiğini hatırlatan yetkililer, hasar oluşan uçağın geri dönerek Atatürk Havalimanı'na acil iniş yaptığını hatırlattılar.

LEYLEKLERİN UÇUŞ GÜZERGAHI

Afrika'dan gelen leylekler, kuzeye doğru hareket ederken Akdeniz'i aktif uçuşla geçemeyecekleri için batıda Cebelitarık Boğazı, doğuda ise kara üzerindeki en kısa rotadan Doğu Mısır, İsrail, Lübnan'dan Rift Vadisi uzantısını izleyerek Türkiye'ye ulaşıyor.

Hatay üzerinden Doğu Karadeniz'in kuzeyi hariç Türkiye'nin tamamına dağılan leyleklerin bir bölümü de kuzeybatı yönünde göçe devam ederek denizin en dar olduğu İstanbul ve Çanakkale boğazları üzerinden Avrupa'daki üreme alanlarına gidiyor.

Leylekler, Eylül ayı başından itibaren yine aynı güzergahı izleyerek Afrika'ya geri dönüyor.

(AA)