kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"İçerik kontrolü kullanıcılarda"

29.02.2008
Video paylaşım sitesi Youtube, terör örgütü PKK'nın propaganda aracı olmaya başladığı yönündeki haberler üzerine bir açıklama yaptı. YouTube yetkililerinin yaptığı açıklamada, kullanıcı içeriği ile desteklenen sitenin içerik kontrolünün de kullanıcılar tarafından yapıldığı belirtildi.

Terör örgütünün propagandasını yapan videoların YouTube'ta yayınlanması büyük tepki çekiyor. Terör örgütünün propaganda aracı olmaya başladığı yönündeki haberler üzerine Youtube, gönderdiği açıklamada kendini savundu.

"Internet kullanıcılarına sesini duyurma, fikirlerini paylaşabilme imkanı sunmaktadır. Ancak web'de kullanıcılara kendilerini ifade etme fırsatı sunulurken, bazı ülkelerin kültürel ve politik konulardaki hassasiyetlerine dikkat çekilmektedir." denilen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı: "YouTube kullanıcı içeriği ile desteklenen bir platformdur. YouTube'a video ekleme aşamasında tüm kullanıcılar şartları ve içerik politikasını kabul ettikten sonra yükleme işini tamamlayabilmektedirler. Kullanıcı içeriği ile desteklenen sitenin içerik kontrolü de kullanıcılar tarafından yapılmaktadır. YouTube kanunsuz ve uygunsuz içeriği engelleyici net içerik politikalarına sahiptir. YouTube kullanıcıları bu içerik politikalarına aykırı olan videolar konusunda uyarı mesajlarını kolaylıkla gönderebilme imkanına sahiptirler. Bu uyarıyı takiben gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygunsuz içerikteki videolar yayından kaldırılmaktadır. Ayrıca yerel yasa koyucular ile de ülkenin kanunlarına aykırı bir durum teşkil eden videolar konusunda, gerekli uygulamaların yapılması için işbirliğine gidilmektedir."

YOUTUBE'DA VİDEO İLE İLGİLİ UYARI MESAJI NASIL GÖNDERİLİR?

İçerik kurallarına aykırı videolar videonun altındaki 'flag' butonu tıklanarak kullanıcı tarafından işaretlenmektedir. 'Flag' bölümü tıklandıktan sonra, seçenek penceresinden videonun hangi nedenlerden uygunsuz bulunduğu sunulan seçeneklerden belirtilmelidir. (Örneğin videonun içeriğinde bir kişiye hakaretler var ise "hate speech" seçeneği tıklanmalıdır.)

Bu uyarıyı takiben gerekli incelemeler yapıldıktan sonra uygunsuz içerikteki videolar yayından kaldırılıyor.

(CHA)