kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Parti kapatmak zorlaşacak

Yeni Haber
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın açtığı kapatma davasında gündeme gelen Anayasa değişikliği konusunda AK Parti somut bir karara vardı.

Buna göre, üyelerin eylem ve sözlerinden dolayı partilerin kapatılması zorlaştırılacak. 'Odak olma' fiili için, parti üyelerinin suç işlediğinin mahkemece karar altına alınması şartı getirilecek. Başsavcı, kapatmadan önce partiyi uyaracak.

AK Parti, açılan davada kapatma sonucunun çıkmaması için formül arayışlarında somut bir noktaya geldi. Grupta, Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, Grup Başkanvekilleri Sadullah Ergin, Bekir Bozdağ, Nihat Ergün, Mustafa Elitaş ile partinin hukukçu milletvekillerinden Burhan Kuzu, Zafer Üskül ve Ahmet İyimaya'nın da katıldığı bir toplantı yapıldı. Bu toplantıda yapılması düşünülen Anayasa değişikliğine son şekli verildi.

Edinilen bilgiye göre, AK Parti kesinlikle Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın yetkilerini kısacak veya Anayasa Mahkemesi'nin üye yapısı ve karar alma oranlarıyla ilgili bir değişiklik yapmayı düşünmüyor. AK Parti yetkilileri, böyle bir çalışmanın hiç olmadığını, baştan beri böyle bir düşüncede olmadıklarını ifade ediyor.

Siyasi partilerin üç ayrı nedenle kapatılabildiğine işaret eden AK Partili yetkililer, bu sebeplerden olan 'yurtdışından maddi yardım alma' ve 'parti tüzük ve programının Anayasa'ya aykırı' olması fiillerinin, somut olarak ıspatlanabilen fiiler olduğuna dikkat çekiyor. Buna karşılık, 'odak olma' ve 'üyelerin söz ve eylemleri' ile ilgili suçlamaların somut olarak ıspatlanamayan iddialar olduğundan hareket eden AK Parti, Anayasa değişikliği ile 'odak olma' durumunu somutlaştırmak istiyor.

Buna göre, parti kapatma, ancak suç işlediği öne sürülen üyelerin eylem ve söylemlerinin suç olduğuna mahkemelerin karar vermesiyle olabilecek. Eylem ve söylemlerinden dolayı parti üyeleri ve milletvekilleri hakkında bireysel dava açılmasının önündeki engel kaldırılacak. Suç işleyen üyeler yargılanacak. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, suç işlediği mahkeme kararıyla sabit olan üyelerin partiden ihracını isteyecek. Bu üyeler ihraç edilmezse, Başsavcı önce uyarıda bulunacak, ardından kapatma davası açabilecek. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın isteği üzerine Anayasa Mahkemesi, suç işlediği mahkemelerce tespit edilen üyeler hakkında siyaset yasağına hükmedebilecek. Böylece mahkeme kararı olmadan üyelerin söz ve eylemleri nedeniyle parti kapatılması imkansız hale getiriliyor.

Öte yandan, AK Parti, MHP'nin gündeme getirdiği, 'terör ve bölücük' suçu işleyen partilerin, yapılacak değişiklikte kapsam dışında bırakılması önerisine de sıcak bakıyor. AK Parti'nin somutlaştırdığı değişiklik teklifine göre, terör örgütüyle organik bağı olduğu tespit edilen partiler kapatılabilecek. MHP'nin, Yargıtay Başsavcısı'nın görev ve yetkileri ile Anayasa Mahkemesi'nin yapısına dokunulmaması şartı da AK Parti tarafından karşılanıyor.

Kapatma davası, öncesinde Meclis'den izin alınması veya kapatma kararın Mecil tarafından onanması gibi seçenekler konusunda net bir karara varılamadı. Bu konuda Başbakan Erdoğan'ın görüşü alındıktan sonra net bir karar verilecek. AK Parti'nin bu öneriyi bugün kağıda dökmesi, yarın da teklif olarark MHP'ye sunması bekleniyor.

CİHAN