kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Nükleer santral için yapılacak başvuruda, santral işletmeciliği konusunda deneyim şartı getirildi.

Nükleerde talipler fiyat ve üretim için yarışacak

Olcay AYDİLEK - ANKARA
Nükleer Santral ihalesine ilişkin yönetmelik yayımlanırken Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt AŞ (TETAŞ) Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, santral için bu ay ihaleye çıkabileceklerini söyledi. İhaleyi yapacak olan TETAŞ'ın Genel Müdürü Gökkaya, Sayıştay'ın da görüşü alınarak hazırlanan yönetmeliğin, Resmi Gazete'de dün yayımlandığını anımsattı. Gökkaya, ihale için, en kısa sürede duyuruya çıkabileceklerini, bu ay içinde de duyuru olabileceğini belirtti. Gökkaya, şartnamenin 5 bin YTL'ye yatırımcılara sunulacağını belirterek "Yatırımcılardan, en az 35 milyon YTL teminat almayı düşünüyoruz. İlke olarak yalnızca teklif sahiplerine yanıt verilecek" dedi. İhalede şirketlerin, elektrik üretim miktarı ve satış fiyatlarının yarıştırılacağını belirten Gökkaya, "Aranan şartları sağlayıp en düşük fiyatı veren kazanacak" diye konuştu.

1- TEŞVİKLER:
Santralin kurulacağı taşınmaz, kamunun kontrolündeyse Maliye Bakanlığı ihaleyi kazanana, buranın (bedelsiz ve süresi belirtilmemiş) kullanma izni ve irtifak hakkını verecek.ÇED raporu ilgili kamu kurumunca üstlenilecek.

2- YARIŞMA: Yatırımcılar 31 Aralık 2020'ye kadar işletmeye alınacak 4 bin megavatlık (artı-eksi yüzde 25) santral için teklif verecek. Santral işletmeciliği deneyimi şartı olacak. Yoksa böyle bir şirketle anlaşılacağına ilişkin niyet mektubu verilecek.

3- ELEKTRİK ALIM GARANTİSİ: Devlet, 31 Aralık 2020'den önce işletmeye girecek santralin elektriğini satın alacak. Elektriğin alınmasında alıma esas yıllara sari üretim miktarları ve kilovatsaat başına birim satış fiyatları dikkate alınacak.

4- İHALE NASIL YAPILACAK: Kapalı teklif usulü ile yapılacak. Teklifler 3 ayrı zarfta olacak. İlk zarf; geçici teminat mektubu ve bilgi ve belgeler, ikinci zarf; TAEK ölçütlerine uygunluk, son zarf, yıllara göre elektrik üretim miktarı ve fiyatı olacak.

5- YAKIT: Yakıt ve diğer girdilerin temininde sorumluluk şirkete ait. Şirket, santrali devreden çıkaracak ve sökümünü yapacak.

6- TAHKİM HAKKI: Sözleşmeden doğan ihtilafların çözümünde uluslararası tahkim kurulları uygulanabilecek.