kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Uzmanlar çocuğunuzla seks hakkında konuşurken kullandığınız ses tonunun bile çok önemli olduğunu söylüyor. Ona cinsellikle ilgili bilgiler verirken, utanmamanız gerekiyor.

Baba beni leylekler getirmemiş! Çaktırma

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
18.03.2008
Çocuğunuz hiç ummadığınız bir anda size seksle ilgili sorular sorarsa ne yapmalısınız? Dr. Sabri Yurdakul uyarıyor: Ona gerçekleri anlatın. Leylekler tarafından getirildiğini söylemeye kalkmayın!..
Psikiyatrist Dr. Sabri Yurdakul çocuk ve cinsellik konusunda merak edilen soruları yanıtladı ve çocukların cinselliğe nasıl baktıklarını anlattı:

* Çocuklarla seks nasıl ve ne zaman konuşulmalı?
Onlardan soru gelmesini beklemeyin. Anne-babaların pratik bilgisi vardır ama teorik bilgileri zayıf olabilir. Bunun için cinselliği anlatan kitaplardan faydalanılabilir. Çocuğa yaşına uygun olarak bilgi vermek önemlidir. Yaşı küçük bir çocuğa çok geniş bilgi verilmesi yanlış olduğu gibi, 13-14 yaşındaki bir çocuğun sorularını geçiştirmek de son derece yanlış olacaktır. Çocuklar bu konuda kendi kendilerine de bilgilere ulaşabiliyor. Birbirlerine konuyla ilgili CD'ler veren ya da internetten araştırma yapan çocuklar, konuyu ailelerine sormaya gerek duymuyorlar. Öte yandan, onlar istemeden çocuklara bilgi vermek de yanlıştır. Erkek çocuğa babanın, kız çocuğa ise annenin bilgi vermesinde fayda var. Cinselliği öğrensin diye, banyoya çocukla birlikte girmek hiç doğru değil. Anne çocuğu yıkayabilir ama bu esnada kendisinin çıplak olmamasında da fayda vardır.

KİTAPLARDAN ANLATIN
* Çocukların 'Ben nasıl dünyaya geldim?' sorusunun yanıtını okul mu, yoksa annebabalar mı vermeli?
Okul zaten bu sorunun cevabını vermiyor. En iyisi bu cevabı çocuklara, kitaplardan onların yaşına göre düzenlenmiş resimlerle anlatmak. Anne-babalar eğitimli bile olsalar, bu soruya ne şekilde cevap vereceklerini bilmiyorlar. Konuyla ilgili bilgi birikimleri yeterli olmadığı için, kitaplardan yararlanmaları önemli. Kendi bedenlerinin kendilerine ait olduğunu ve buna kimsenin dokunmasına izin vermemeleri gerektiğini, çocuklara anlatmalıyız. Çocuklara yönelik cinsel taciz, sanılanın çok üzerinde. Bu, sadece kız çocuklarına değil, erkek çocuklarına da yöneliyor ve onların gelecekteki cinsel yaşantılarını kabusa çeviriyor. Bu konuda çocuklarınızı uyarın.

CİNSEL TACİZE DİKKAT!
* Çocuğu korkutmadan cinsel taciz konusunda uyarmanın bir yolu var mıdır?
Çocuğa, "Vücuduna kimsenin dokunmasına izin verme. Böyle bir şey olursa mutlaka bize anlat" demek lazım. Tacizi yapan kişi çocuğu, 'Ailene söylersen sana zarar veririm' diye tehdit etmiş ve çocuk buna inanıp yaşadıklarını içine atmış olabilir. Çocuğu bu yükten hemen kurtarmak gerekir.

* 'Seni leylekler getirdi' bahanesi kullanılabilir mi?
Hayır, bu hiçbir yaşta kullanılması doğru olmayan bir söz. Eğer çocuğunuzla seks hakkında konuşurken çekiniyor ya da zorlanıyorsanız, bu konuda daha deneyimli bir insandan mesela bir doktor ya da öğretmenden yardım alabilirsiniz. Yapılacak en büyük yanlış; seks konusunu utanarak, sıkılarak ve konuşulmaması gerekiyormuş gibi çocuklara anlatmaktır. Seks, tabu olmamalıdır. Tepkileriniz çok önemlidir. Kız çocuklarına adet dönemini anlatmak için onlardan soru gelmesini beklemeyebilirsiniz.

* Çocuk sürekli seksten bahsediyorsa ne yapılmalıdır?
Çocuğun dikkatini başka konulara çekmek ve bu konudaki sorularının meraktan kaynaklandığını düşünmek, ona büyük tepkiler vermemek gerekir. Çocukların cinselliğe ilgilerinin en büyük nedeni; kendilerini ve dünyayı tanıma istekleridir.

MASTÜRBASYON ÖNEMLİ
* Henüz 5 yaşında olan bir erkek çocuğu mastürbasyon yapıyorsa, ailesi ona karşı nasıl bir tavır takınmalıdır?
Aile çocuğun üzerine gitmemeli, ona çok büyük tepki vermemelidir. Eğer çocuk bunu başkalarının ortasında yapıyorsa, ebeveynleri onu uygun bir dille uyarmalıdır. Ona sakince "Bu yaptığın yanlış" derseniz, çocuk hatasını anlar ve tekrarlamaz. Aşırı mastürbasyon, çocukların iç dünyasındaki sıkıntılardan da kaynaklanabilir. Çocuğun sıkıntısı çoksa kendi vücuduna daha çok yönelir ya da bir süre mastürbasyon yaptıktan sonra tahriş olup, bunu sürdürme isteği duyabilir. Belirli bir düzeye kadar olan mastürbasyonu görmezlikten gelmekte ve müdahale etmemekte fayda vardır. Sıkıntıları olan, aile içi şiddet gören ve bu yüzden içlerine kapanan çocuklar, mastürbasyona daha çok başvurabilirler. 11 yaşından sonra ise, mastürbasyon bilinçli yapılır. Bu durumda sakın onu korkutmayın ve ona "Yaptığın ayıp" demeyin. Ama yine de ona çok sık mastürbasyon yapmanın doğru olmadığını anlatın.

* Çocuk cinsel uyarım yaşarsa, ne yapmalı?
Çocuğun dikkatini farklı yönlere çekmeye çalışmak ve onu bu ortamdan uzak tutmak gerekir. Özellikle paraziti olan kız çocuklar, aşırı miktarda mastürbasyon yapabilir. Bu durumda bir çocuk doktoruna gitmekte ve gerekirse bir psikiyatra başvurmakta yarar vardır.