kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 20 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Konutlarda fiyat artışını yeni vergiler tetikleyecek

Ebru ERDOĞAN
13.03.2008
Belediyelerin bütçesini artırmak için çıkarılmak istenen yeni yasa, hem ev sahiplerine hem de konut üreticilerine ek yük getirecek. Şirketler, vergi oranlarının konut fiyatlarına da yansıtılacağı görüşünde..
İLİŞKİLİ HABERLER
Konutlarda fiyat artışını yeni vergiler tetikleyecek
Belediyelere kaynak yaratmak için hazırlanan 'İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı', gayrimenkulde alınan vergilerin oranını arttıracak. Tasarıya göre, konutta alınan vergilerin, yüzde 50 oranında artırılması öngörülürken, arsa ve arazilerin vergilerinde meydana gelecek artış, üreticilerin de maliyetini arttıracak. Bu maliyet artışlarının fiyatlara yansıyacağını dile getiren inşaat sektörünün temsilcileri, yasanın yürürlüğe girmesiyle fiyatlarında küçük oranlarda artışın kaçınılmaz olduğu konusunda birleşiyor. Böylece daha yüksek fiyattan konut satın alacaklar, ek konut ve çevre vergileriyle, iki kat yükün altına girmiş olacak. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda olan İl Özel İdaresi ve Belediye Gelirleri Kanunu Tasarısı'na göre, daha önce binde 1 olan konut vergisi oranları yüzde 50 artışla, 1.5'a yükseltilecek. Bu oran büyükşehir belediyelerinin sınırları içindeki bölgelerde, binde 2'den binde 3'e çıkacak. Konut olarak kullanılmayan binalarda oran yine yüzde 50 artırılarak, binde 2'den binde 3'e çıkarılırken, daha önce binde 4 olan büyükşehir sınırları içindeki binalarda oran binde 6'ya çıkarılacak. Ev sahiplerine bir yük de Çevre Temizlik Vergisi'nden binecek. Konutlarda, su tüketiminin eklendiği, ticari alanlarda ise bina grup ve derecelerine göre ödenen çevre vergileri, daha önceki tutarlar artırılarak yeniden düzenlenecek. Yasa tasarısına göre, Bakanlar Kurulu, vergi oranlarını iki katına kadar yükseltmeye veya kanuni haddine indirmeye yeterli olacak.

Arsa ve arazilerin vergisi de artıyor

İnşaat şirketlerinin en önemli kalemlerinden olan ve özellikle büyük kentlerde bulunmasında sıkıntı çekilen arsalar da yeni yasa tasarısıyla üstüne düşen payı alacak. Yasa tasarısının yürürlüğe girmesini takiben arsalardan daha önce alınan binde 3'lük emlak vergisi oranları, yüzde 67'lik artışla binde 5'e çıkarılacak. Yine büyükşehir belediyesi kanunlarının uygulandığı yerlerde bulunan arsaların binde 6 olan vergisi, binde 10'a yükselecek. Ayrıca, arazilerde binde 1 olan vergi oranı, binde 2'ye çıkarılarak yüzde 100 oranında artırılacak. İnşaat şirketleri için düzenlenen yeni vergi oranları, arsa ve arazi vergilerinin artırılmasıyla sınırlı kalmayacak. Daha önce emlak vergisi değerinin binde 15'i olan yapı kullanma izni ve cins değişikliği harcının oranı, tasarının yasalaşması halinde binde 17 olacak. Tasarıya göre, binaların inşası sırasında yapılacak her türlü ilave, inşaat harcına tabi tutulacak. Konutların kullanış tarzının değiştirilmesi halinde de bu değişiklikler, tadilat sayılacak ve ek harç ödenmesi gerekecek.
Haberin fotoğrafları