kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Kırmızı sokaklar

YARGITAY Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, iddianamesinde, "kırmızı sokaklar" dan söz ediyor. Almış gazete kupürlerini koymuş dava dosyasına. Milliyet'te, Hürriyet'te, Vatan'da, Cumhuriyet'te çıkan haberler, AK Parti'nin uyguladığı "içki yasağının" delili sayılıyor. Oysa bu haberler yalanlandı; gerçekler o tarihte yetkili ağızlar tarafından izah edildi.
Hatırlayalım: Eskiden mülki amirin (kaymakam veya valinin) başkanlığında toplanan komisyon, genel sağlık, genel ahlak, genel güvenlik ve asayiş durumunu göz önüne alarak içkili bölgeleri tespit ediyordu. Bu yetki, il sınırları içinde Belediye Meclislerine, belediye sınırları dışında İl Genel Meclislerine devredildi. Devir dolayısıyla, daha önce içkisiz bölge olarak ilan edilen mekânlar, Belediye Meclisi kararıyla haritaya yeniden işlenirken, kıyamet koptu. Bazı belediyeler, halkın şikâyeti üzerine, birkaç ilave mahalleyi de içki içilmeyecek bölge kapsamına aldı ama, buna mukabil, evvelce, belediye sınırları dışında genel bir içki yasağı mevcutken ve sadece turist bölgeler istisna teşkil ederken, belediye sınırları dışındaki genel içki yasağı kaldırıldı.
Son bir örnek: AK Parti, spor kulüplerinin sosyal amaçlı lokallerinde içkiyi yasakladı diye gazetelerde peş peşe haberler çıkıyordu. Meğer, bu yasak, 2001'de, Ecevit Hükûmeti döneminde, İspirtolu İçkiler İnhisarı Kanunu'nda değişiklik yapmak suretiyle konulmuş. AK Parti, sadece, kanunu uygulamak üzere 31 Mart 2005'te yönetmelik çıkartmış. Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, şikâyetlere kulak verdi ve uygulamayı bir yıl erteledi.
Başsavcı Yalçınkaya, gerçeği yansıtmayan gazete kupürlerinden yararlanacağına, benim verdiğim bilgilere göz atıp, iftiralardan kendisini sakınmaya çalışsın.