kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Akaretler Sıraevleri açıldı

Yeni Haber
Uzun yıllar bakımsız kalan tarihi evlerin de yer aldığı Akaretler Sıraevler'in restorasyonu tamamlandı. Nisan ayında faaliyete geçecek W İstanbul Otel'in de bulunduğu Akaretler Sıraevler'in restorasyonu Akaretler Turizm Yatırımları A.Ş. tarafından yapıldı.

Başbakan Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla yapılan açılış töreninde konuşan Akaretler turizm Yatırımları A.Ş yönetim kurulu Başkanı Serdar Bilgili, 19. yüzyıl Osmanlı mimarisinin en önemli anıtsal projesi olan Akaretler Sırevler'i, tarihi ve kişiliğini koruyarak yeni bir kültürel doku yaratacak şekilde restore ettiklerini söyledi. Akaretler Sıraevler'in İstanbul'un uluslararası bir marka ve çekim merkezi haline gelmesine katkı sağlayacağını vurgulayan bilgili, projeyi İstanbul'un mimari ve kültürel çehresini değiştiren bir çalışma olarak nitelendirdi.

ATATÜRK'ÜN İSMET İNÖNÜ'YE GÖNDERDİĞİ TELGRAF

Başbakan Yardımcısı ve Devlet Bakanı Hayati Yazıcı da açılışta yaptığı konuşmada, Vakıflar Genel Müdürlüğünün, 2002 yılında 9 bin 383 olan tescilli tarihi yapısının, son 5 yılda 19 bin 650'e ulaştığını söyledi. Yazıcı, 2006-2007 yılmları arasında 2 bin 613 vakıf eserinin bakım ve onarımının yapıldığını ifade ederken, Atatürk'ün İsmet İnönü'ye Konya'daki tarihi eserlerin onarımı için yazdığı telgrafı okudu. İktidar olarak Konya'daki tüm tarihi eserlerin restorasyonunu gerçekleştirdiklerini dile getiren Yazıcı, "bu ülkede laf üretenler ve iş yapanlar var. Atatürk'ün talimanıtı gerçekleştiren bir iktidar var" dedi.

AKARETLER SIRAEVLERİ

Akaretler Sıraevler'inde bahçeli daireler, çatı dubleksleri, stüdyo ve tek katlı, farklı büyüklükte 56 daireden oluşan rezidansları, toplam alanı 11 metrekareye ulaşan ve dünyanın ünlü markalarının da yer aldığı 34 mağazası, 450 araç kapasiteli otoparkı, aralarında konyalı, Cafe nero, spice merket, Pastorito, It isa Joke, Cafe City gibi, 6 kafe ve restoran bulunan yeme-içme mekanları yer alıyor.

Vakıflar Genel Müdürlüğü gözetiminde Akaretler turizm Yatırımları A.Ş tarafından restorasyonu yapılan Akaretler Sıraevler'in restorasyonunun yaklaşık 75 milyon dolara mal olduğu öğrenildi. Dünyanın lüks otelleri arasında yer alan ve Avrupa'da açılan ilk oteli olarak nitelendirilen 137 odalı W İstanbul Otel de 1 Nisan tarihinde faaliyete geçecek.

Akaretler Sıraevler, Net holding tarafından Vakıflar Genel müdürlüğü'nden 15 Ekim 1987 tarihinde 49 yıllığına yap-işlet-devret modeli ile kiralandı. Daha sonra Net holding'in altında kurulan Konaklama tesisleri Yatırım ve İşletme A.Ş tarafından restore edilen Akaretler Sıraevler, 2003 yılında Garanti Bankası'na devredildi. Akaretler sıraevler, 2006'da Akaretler hisselerinin Akaretler Otel İşletmeciliği ve Turizm A.Ş tarafından satın alınmasının ardından Vakıflar Genel müdürlüğü'nün en büyük restorasyon projesi olarak hayata geçirildi.

(ANKA)