kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 19 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

ALES başvuruları 25 Mart'ta başlıyor

Yeni Haber
Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı'nın (ALES) İlkbahar Dönemi için başvuruları, 25 Mart-11 Nisan 2008 tarihleri arasında yapılacak.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nden (ÖSYM) yapılan açıklamaya göre, başvurmak isteyen adaylar, üniversite rektörlüklerindeki başvuru merkezlerinden 2 YTL karşılığında başvuru evrakı alabilecek. 40 YTL olan sınav ücreti başvuru işleminden önce yatırılacak. Başvuru merkezleri ÖSYM'nin http://www.osym.gov.tr internet adresinden duyurulacak.

Sınava ilk kez girecek adaylar, başvurularını, başvuru merkezlerinden elektronik ortamda yapacak. 2007-ALES'e başvurmuş adaylar ise başvurularını internet aracılığıyla internet aracılığıyla yapabilecekler. Adaylar başvuru sırasında 3 YTL Başvuru Hizmeti Ücreti ödeyecekler.

2008 İlkbahar Dönemi ALES, 11 Mayıs 2008 tarihinde, Adana, Afyonkarahisar, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bolu, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Isparta, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Kars, Kayseri, Kırıkkale, Kocaeli, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mersin, Muğla, Niğde, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van Zonguldak, Lefkoşa ve Bişkek'te yapılacak.

Yükseköğretim kurumlarında öğretim görevlisi, okutman, araştırma görevlisi, uzman, çevirici ve eğitim-öğretim planlamacısı kadrolarına açıktan veya öğretim elemanı dışındaki kadrolardan naklen atanabilmek için ALES'e girmek gerekiyor. Sınavda 100 üzerinden 70 puan alan adaylar başarılı sayılacaklar.

Türkiye'de bir lisansüstü eğitim programında öğrenim görmek isteyenler de ALES'e girecekler. Adayların ALES'ten, başvurduğu lisansüstü programın puan türüne göre en az 55 (Lisans diplomasıyla doktora veya sanatta yeterlik programına başvuracaklar için 70) puan almaları gerekiyor.

Sınava, bir lisan programından mezun olabilecek durumda bulunanlar, lisan programını bitirenler ile denklik belgesi almış olmak kaydıyla yurtdışında lisans eğitimi görmüş olanlar başvurabilecek. ALES'e yabancı uyruklular da girebilecek.

Sınavda adaylara sayısal de sözel bölümden oluşan yetenek testi uygulanacak. Türkçe yapılacak sınavda her bir aday için sayısal, sözel ve eşit ağırlıklı üç ayrı ALES puanı hesaplanacak ve sonuçlar adayların adreslerine sınav sonuç belgesiyle duyurulacak.

(ANKA)