kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dalay Lama liderliği bırakıyor!

Yeni Haber
Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama, Tibet'teki şiddet kontrolden çıkarsa liderlikten ayrılacağını söyledi.

Sürgündeki Dalay Lama, Hindistan'ın kuzeyindeki Daramsala kentindeki bürosunda gazetecilere yaptığı açıklamada, olayların kontrolden çıkması durumunda kendisine ayrılmaktan başka seçenek olmadığını ifade etti.Dalay Lama, bağımsızlığın gündemde olmadığını belirterek, şiddetin kötü bir şey olduğunu kaydetti ve Tibet'te Çinlilerle Tibetlilerin "yan yana" yaşamalarını da istedi.

Çin Başbakanı Ven Cibao, bugün yaptığı açıklamada, Dalay Lama'nın "Çin hükümetinin Tibet'te kültürel soykırım uyguladığı" iddiasının yalan olduğunu söylemişti. Tibet'in başkenti Lasa'da geçen hafta meydana gelen olayların Dalay Lama ve yandaşları tarafından planlandığına, kışkırtıldığına ve idare edildiğine ilişkin çok sayıda olgu ve kanıt bulunduğunu ileri süren Ven, olayların 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nı baltalamayı amaçladığını iddia etmişti.

Dalay Lama, Ven'in açıklamalarıyla ilgili olarak da her şeyin baştan sona araştırılabileceğini kaydederek, "bütün bürolarımızı kontrol edin. Onlar nabzımı, idrarımı, dışkımı her şeyi kontrol edebilir" dedi. Lasa'da 10 martta, 1959 yılında Çin yönetimine karşı başkaldırının yıl dönümünde barışçıl biçimde başlayan gösteriler şiddet olaylarına dönüşmüştü. Resmi rakamlara göre, ölü sayısının 16 olarak bildirildiği şiddet olaylarında sürgündeki Tibet hükümetine göre ölü sayısı 80'i buldu.