kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 18 Mart 2008, Salı
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Muş Valisi İbrahim Özçimen

En zengin ülke kadar ovası var ama geliri küsuratı bile değil

Ovalarının büyüklüğü, kişi başı yıllık milli gelirde dünyanın en zengin ülkesi olan Lüksemburg'dan fazla olan Muş, ne ovalarından ne nehirlerinden yararlanıyor..
MUŞ, 453 YTL kişi başına ortalama yıllık milli gelirle (2000 yılı verisi) Türkiye'nin en yoksul insanlarının yaşadığı kentimiz. Toplam alan büyüklüğü 8 bin 196 kilometrekare. Yüzde 32'si ova. Türkiye'nin üçüncü büyüğü olan Muş Ovası ile Bulanık ve Malazgirt Ovaları Muş'ta bulunuyor. 3 ovanın toplam büyüklüğü 2 bin 625 kilometrekareye ulaşıyor. Bir kıyaslama gerekirse, kişi başına yıllık ortalama milli gelirde 81 bin dolar ile birinci sıradaki Lüksemburg'dan bile daha büyük (Lüksemburg 2 bin 586 kilometrekare) ovalara sahip. Fırat'ın iki kolu olan Karasu ve Murat Nehirleri, tüm Türkiye'yi besleyebilecek bu ovalardan geçiyor. Ancak, uzun süren kış koşulları, Karasu'nun taşıp arazileri su altında bırakması, sulama kanallarının olmaması, çiftçilerin hâlâ eski teknik ve usulleri kullanmaları gibi nedenler, verimli ovalardan yeteri kadar yararlanmayı engellemiş. Karasu Nehri yatağının ıslahı için çalışmalar 2005'ten bu yana sürdürülürken, ovaları sulayacak Alparslan 2 Barajı uzun yıllardır gündemde olmasına rağmen inşası için henüz bir adım atılmadı.

13 YILDIR BARAJ BİTMEDİ
Kritik önemdeki bu baraj, elektrik üretmek üzere Bulanık ve Varto ilçeleri arasında 13 yıldır yapımı sürdürülen Alparslan 1 Barajı'nın tamamlanmasını bekliyor. Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Talip Devrim, "Alparslan 1 Barajı'nın yüzde 98'i bitti. Kamulaştırma bedeli nedeniyle tamamlanamıyor" diye tepki gösterirken, Muş Valisi İbrahim Özçimen de, Alparslan 1 Barajı'nda su tutulması için, arazileri sular altında kalacak vatandaşlara ödenmek üzere 70 milyon YTL'ye ihtiyaç bulunduğunu söyledi. Özçimen, "Artık para kazanmaya başlamak lazım. Alparslan 2 için Alparslan 1'in bitmesi bekleniyor. Alparslan 2, hem ilkinden 1.5 kat fazla elektrik üretecek hem de Muş Ovası'nı sulayacak. İki baraj da bittiğinde Muş'un önü açılacak" dedi.
Haberin fotoğrafları