kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Bazı Ankaralılar mutlaka Shakespeare okumalı...

GÖMMEK VE ÖVMEK.
SENATO önünde dostları (Sen de mi Brutus) tarafından bıçak darbeleri ile öldürülen Jülius Sezar'ın cenaze töreninde Marcus Antonius, halkı Brutus'un aleyhinde galeyana getiren bir konuşma yapar.
Shakespeare'in oyunlarındaki en unutulmaz tiratlardan birisidir Antonius'un tiradı:
"Dostlar, Romalılar, vatandaşlar, beni dinleyin... Ben buraya Sezar'ı gömmeye geldim, övmeye değil. İnsanların yaptıkları fenalıklar arkalarından yaşar, iyilikler ise çoğu zaman kemikleriyle beraber gömülür gider. Hadi Sezar'ınkiler de öyle olsun. Asil Brutus size Sezar'ın haris olduğunu söyledi; eğer böyleyse, bu ağır bir suç. Sezar da bunu pek ağır ödedi. Şimdi burada Brutus'le diğerlerinin izinleriyle, çünkü Brutus şeref sahibi bir zattır; zaten hepsi, hepsi şerefli kimselerdir, evet müsaadeleriyle burada Sezar'ın cenazesinde söz söylemeye geldim. O benim dostumdu, bana karşı vefalı ve dürüsttü; lakin Brutus haris olduğunu söylüyor ve Brutus şerefli bir zattır. Sezar Roma'ya birçok esir getirdi, devlet hazinelerini bunların kurtuluş akçeleri doldurmuştu. Acaba Sezar'da hırs diye görülen bu muymuş? Fakirler ne zaman ağlasa, Sezar'ın gözleri yaşarırdı; hırs daha sert bir kumaştan olsa gerek. Fakat gene Brutus onun için haristi diyor; Brutus da şerefli bir adamdır. Siz hep gördünüz; luperkalya yortusunda ben kendisine üç defa krallık tacı sundum, üç defasında da reddetti; hırs bu muymuş? Yine de Brutus haristi diyor ve şüphesiz kendisi şerefli bir adamdır. Ben Brutus'un dediklerini çürütmek için söz söylemiyorum, buraya bildiklerimi söylemeye geldim. Bir zamanlar siz onu hep severdiniz, bu sebepsiz değildi. Öyleyse sizi ona yas tutmaktan alıkoyan nedir? Ey izan! Sen hoyrat hayvanlara sığınmışsın, insanlar da muhakemelerini kaybetmiş. Beni affedin. Kalbim tabutun içinde, şurada, Sezar'ın yanında, tekrar bana gelinceye kadar beklemeli."
İçinde bulunduğu dar çevrenin etkisi ile ülkesinin gerçeklerine, dünya konjonktürüne, demokrasinin ve evrensel hukukun ilkelerine yabancılaşan bazı Ankaralılar, zaman zaman Shakespeare okusalar ne iyi olurdu.
Belirli gazete haberlerini derleyip kapatma istemli iddianame yazılınca AK Parti'yi eleştiren, AB yolundan çıkıldığını vurgulayan, DTP'ye karşı şoven söylemlerden rahatsız olan kesimler de, şimdi Erdoğan'ın yanında yer almaya başladı. Çeşitli konularda (Vakıflar Yasası, AB üyelik projesi, Irak'taki sınırlı askeri harekât, v.b.) MHP ve Bahçeli bile AK Parti'ye destek veriyor şimdi.
Evet AK Parti'yi gömmeye gelenler, şimdi karşılarında halk çoğunluğunu ve gelişmiş dünyanın kamuoyunu buluyor.