kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Kapatma davası süreci başladı

Yeni Haber
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın AKP hakkında Anayasa Mahkemesi'ne açtığı kapatma davası süreci başladı.

Anayasa Mahkemesi Başkanvekili Osman Alifeyyaz Paksüt, AK Parti'nin kapatılması istemiyle açılan davada, iddianamenin kabulüyle ilgili ilk incelemenin en kısa zamanda yapılacağını söyledi.

Paksüt, Anayasa Mahkemesi önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, mahkemenin gündemindeki konularla ilgili basının hassasiyetlerini ve kamuoyunun merakını anlayışla karşıladıklarını söyledi. Paksüt, ''Ancak mahkeme heyeti olarak bütün basın mensuplarından bir ricamız var; Başkan Haşim Kılıç adına da bunları söylüyorum. Mahkememizin önünde sürekli olarak her saat başı yeni ve önemli bir haber çıkacak gibi bir beklenti içinde olmayınız'' dedi.

Basının sürekli bilgilendirme görevi bulunduğunu, kendilerinin de buna yardımcı olmak istediklerini ifade eden Paksüt, ''Şu anda, daha Cuma akşamı itibariyle açılmış olan davanın süreci henüz işlemeye başlamıştır'' diye konuştu.

Gelişme olduğunda kamuoyunu bilgilendireceklerini söyleyen Paksüt, görüşmelerin süreci hakkında gerekli açıklamaları yapacaklarını kaydetti.Paksüt, ''Bu bakımdan hem sizler hem de sayın kamuoyumuz lütfen sansasyonel beklentiler içinde olmasın'' dedi.

İddianamenin üyelere dağıtıldığını bildiren Paksüt, şöyle konuştu:''Zaten içeriği hakkında tüm kamuoyu kadar üyelerimiz de bilgi sahibi olmuştur. Şimdi resmi şekilde incelemeye başlamışlardır. Raportör görevlendirilmektedir. En kısa zamanda raporunu hazırlayacaktır. Bu süre zaten ilk inceleme süresi olması itibariyle 10 günü geçmeyecektir. Daha da erken olabilir. En kısa zamanda yapılacaktır. Rapor hazırlandıktan sonra gündeme alınır. Bu konudaki zaman süresi günlerle ifade edilebilir. Yani haftalar sürecek bir mesele değildir. İddianamenin kabulüyle ilgili ilk inceleme en kısa zamanda yapılacak ve basınımıza da bilgi verilecektir.''

Bir gazetecinin, ''Bu iddianamenin hukuki anlamda reddedilebileceği tartışılıyor'' demesi üzerine Paksüt, heyetin bu konuları görüşmeden herhangi bir açıklama yapamayacağını söyledi.Paksüt, ''Teknik olarak mümkün olup olmadığı zaten hukuki bir tartışmadır. Öyle bir iddia varsa ve bir görüş varsa görüşmeler esnasında ele alınır'' dedi.

''İddianame, üyelere dağıtılmadan davalı partiye sızdırıldığı yönünde iddialar var bu konuda araştırma yapılıyor mu?'' sorusuna Paksüt, ''Biz bunu tahkik etme durumunda bir kurum değiliz. Böyle bir imkanımız da yok. Tabii ki iddianameyi, ilk muhatabı olan yargı organının incelemesi esastır. Onun öncesine tekaddüm eden açıklamalar ve yayımlanmış olan metinler bize göre resmiyet taşımaz. Biz şimdi resmi incelememizi yapıyoruz'' karşılığını verdi.

Üniversitelerde başörtüsü serbestliği getiren Anayasa değişikliğiyle ilgili açılan davada sürece ilişkin bir soruya Paksüt, ''10 ve 42. maddelerle ilgili iptal davasının esasa ilişkin raporu henüz hazırlanmadı. O da yakın bir sürede hazırlanır. O da gündeme kısa sürede alınacak'' yanıtını verdi.


AJANSLAR