kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Rusya ve ABD uzlaşıya varabilecek

AA
Yeni Haber
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD Başkanı George W. Bush'tan aldığı ''ciddi belgeden'' sonra füze kalkanı konusundaki anlaşmazlığın aşılması için bir şansın ortaya çıktığını söyledi.

Putin, ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ve Savunma Bakanı Robert Gates'i kabulünün başında yaptığı açıklamada, ''Yakın zamanda sayın ABD Başkanı ile konuşma fırsatına sahip oldum ve gönderdiği mektubu aldım. Bu çok dikkatlice incelediğimiz ciddi bir belge'' dedi.

Vladimir Putin, bu belgenin genel hatları üzerinde uzlaşmaları halinde diyaloglarının başarılı bir şekilde ilerlediğini söylemenin mümkün olduğunu söyleyebileceklerini kaydetti.

Rusya ve ABD'nin bu konuda nihai bir uzlaşıya varabileceklerini ifade eden Putin, ABD'nin Avrupa'daki füze kalkanı projesiyle ilgili iki ülke arasında yapılan ciddi görüşmelerin üzerinden 6 ay geçtiğini ve bazı önemli konuların çözülebileceğini ifade etti.

ABD Savunma Bakanı Gates ile seyahat eden Pentagon'dan bir yetkili, Bush'un mektubunda heyetin Moskova ziyaretinin gündemine atıfta bulunduğunu belirterek, ''Mektupta burada değerlendirmeyi düşündüğümüz konulara değiniliyor ve açıkça söylemek gerekirse eğer onlar (Ruslar) bu konulara değinme konusunda istekli olmasalardı bu ziyaretin çok büyük ihtimalle hiç bir önemi olmayacaktı bizim için'' ifadelerini kullandı.

Rice da, bugün Rusya'nın mayıs ayında yemin ederek görevine başlaması beklenen yeni Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev ile görüşmesinin başında yaptığı açıklamada, görüşmeyi füze kalkanı konusundaki farklılıkları gidermek için kullanmak istediklerini belirterek, mayıs ayında göreve başlayacak Medevedev ile de sağlam bir ilişki kurmak istediklerini kaydetmişti.

Rusya ile ABD arasındaki ticaret hacmi geçen yıl 15 milyardan 17,5 milyar dolara yükselirken, Rusya'daki Amerikan yatırımlarında giderek artış gözleniyor.

Rice ve Gates'in, ziyaretlerinin yarınki bölümünde Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Savunma Bakanı Anatoliy Serdyukov ile füze kalkanı konusunda detaylı görüşmelerde bulunmaları bekleniyor.

Rus yetkililer, Rus medyasına yaptığı açıklamada, Amerikan tarafının yeni önerilerle gelmemesi halinde füze kalkanı konusunda bir ilerleme sağlanamayacağını belirtirken, Gates Moskova'ya gelirken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada bu konuda yeni bir önerilerinin olmadığını söylemişti.

Gates, ''Bazı noktalarda Rusların bizim gerçekten partnerimiz mi olmak istedikleri veya tüm anlaşmaları erteletmek için tek taraflı oyun mu oynamak istediklerine karar vermeleri gerekiyor'' ifadelerini kullanmıştı.

Rice ve Gates'in, Moskova ziyareti sırasında uzun menzilli füzelerin kullanımını kısıtlayan Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması (START) konusunu da ele almaları bekleniyor.