kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dolar fırladı, borsa %7.46 düştü!

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Küresel finans sektöründe ABD kaynaklı olarak bir süredir yaşanan olumsuzlukların yanı sıra, AKP'ye açılan kapatma davası ile çifte baskı altında kalan piyasalar, bu gelişmelere olumsuz tepki verdi. Borsa yüzde 7.46 düştü, dolar 1.27 YTL'ye çıktı, Euro da 2 YTL'ye yaklaştı..
ABD'de Bear Stearns'ün JPMorgan'a çok düşük bir fiyatla satılmasının finans kurumlarında iflasların devam edeceği kaygılarını artırması ve içeride de AKP'ye karşı kapatma davası açılmasının siyasi gerginliği artırmasıyla lira, dolar karşısında yüzde 3.44, euro karşısında ise yüzde 4.66 değer kaybetti.

Merkez Bankası gösterge dolar kurunu 1.2627/1.2688 YTL, euro kurunu 1.9909/2.0005 YTL, pariteyi ise 1.5767 olarak açıkladı. Bu kurlara göre yıl başından bu yana liranın dolar karşısındaki kaybı yüzde 8.19, euro karşısındaki kaybı ise yüzde 14.31 oldu. Bankalararası piyasanın spot kapanışında en iyi dolar alış ve satış kotasyonları 1.2690/1.2710 YTL oldu.

BORSA YÜZDE 7.46 DÜŞTÜ

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Ulusal 100 Endeksi, ikinci seansta 23,34 puan artarak 39.409,41 puandan kapandı.Hisse senetleri ikinci seansta ortalama yüzde 0,06 değer kazandı.İlk seanstaki 3.199,84 puanlık azalış dikkate alındığında, Borsa endeksi günün tamamında 3.176,50 puan geriledi.Hisse senetlerinin günlük ortalama değer kaybı yüzde 7,46 oldu. İşlem hacmi Cuma gününe göre yüzde 19.3 azalarak 1.76 milyar YTL'ye geriledi.

*Borsa ABD'ye, kur yerliye bakar-ABDURRAHMAN YILDIRIM YAZISI İÇİN TIKLAYINIZ


BİLEŞİK FAİZ YÜZDE 18.35'E YÜKSELDİ


İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarında işlem gören 7 Ekim 2009 vadeli, bugün valörlü tahvilin bileşik faizi, önceki kapanışa göre 0,60 puan artarak yüzde 18,35'e yükseldi.Bu tahvilin basit getirisi de yüzde 19,27'den kapandı.Bu kağıdın Cuma günü kapanıştaki basit getirisi yüzde 18,62, bileşik
getirisi yüzde 17,75 olmuştu.

REPO

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Repo-Ters Repo Pazarı'nda gecelik işlemlerde en düşük yüzde 15,25, en yüksek yüzde 15,35 ve ortalama yüzde 15,30'dan yapılıyor.

PARİTE

Uluslararası piyasalarda avro-dolar paritesi 1,5780, sterlin-dolar paritesi 2,0040, yen-dolar paritesi ise 96,70 düzeyinde seyrediyor.

AVRUPA VE ASYA BORSALARINDA DÜŞÜŞ

Avrupa borsaları düşüşle açılırken, Asya borsalarında sert kayıplar oldu.
Japonya ve Hong Kong başta olmak üzere Asya borsalarında da yüzde 3-4'lük önemli düşüşler yaşanıyor.

Tokyo Borsası, günü düşüşle tamamladı.Borsanın temel göstergesi Nikkei Endeksi, Cuma gününe göre, yüzde 3,71 (454,09 puan) azalarak 11.787,51 puan oldu. Böylece, 2005 Ağustos ayından bu yana kaydedilen en düşük seviyeden kapanmış oldu.Borsanın kaybı gün içinde yüzde 4,5'lara kadar çıktı.Öte yandan, döviz piyasasında ABD Doları, bir ara 95,72 yene kadar düştükten sonra, şu sıralar 96,84 yenden satılıyor.

PETROL FİYATLARI 107 DOLARA DÜŞTÜ


Petrol fiyatları, yatırımcıların, ABD'li yatırım bankası Bear Stearns'ın satılmasına yol açan mali krizin derin ekonomik sorunların işareti olduğundan kaygılanması nedeniyle geriledi.New York Borsası'nda ABD tipi hafif ham petrolünün varil fiyatı nisan teslimi 3,08 dolar azalarak, 107,13 dolara düştü. Petrolün varil fiyatı bir ara 111,80 doları görmüştü.Londra Brent tipi ham petrolün fiyatı ise 3,10 dolar düşerek, 103,10
dolara geriledi. Bu arada, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney, ham petrolün varil fiyatının 100 dolara çıkmasının pazarın gerçeğini yansıttığını söyledi.Cheney, Irak'ın başkenti Bağdat'ta gazetecilere yaptığı açıklamada, dünyada petrol üretiminin sınırlı olması ve doların değerinin düşmesinin petrol fiyatlarını rekor seviyelere çıkardığını belirtti.

İŞ DÜNYASI KAYGILI


İş adamları, borsanın haftaya düşüşle başlaması ve dövizde yaşanan yükseliş nedeniyle kaygılı.Doğu Akdeniz Sanayici ve İşadamları Dernekleri Federasyonu (DASİFED) Başkanı Süleyman Onatça, piyasalardaki hareketliliğin sadece yurt içindeki gelişmelerden kaynaklanmadığını,
küresel bir sıkıntı yaşandığı söyledi.

Türkiye'nin dünyada yaşanan krizlerden diğer ülkelere göre daha fazla etkilendiğini anlatan Onatça, ''Piyasa doğal hareketliliğini yaşıyor,
doğal bir tepki. Bunda iktidar partisine açılan davada etkili ancak tek neden değil. Ekonominin düzelmesi için ekonomi kurmayları ve siyasilerin gerekli hassasiyeti göstermesi lazım
'' dedi.

Onatça, yaşanan dalgalanmaların önümüzdeki günlerde bazı ürünlere zam olarak yansıyabileceğini de kaydetti.Çukurova Genç İşadamları Derneği (ÇUGİAD) Başkanı Ayhan Şenbayrak da, Türkiye'de gündemin ''ekonomi'' olması gerektiğini söyledi.

Dünyada yaşanan gelişmeler nedeniyle bu yılın iyi bir yıl olmayacağını öne süren Şenbayrak, ''Türkiye ekonomi dışında çok şeyle uğraşıyor.
Dünya olumlu bir süreçten geçmiyor. Ekonomiye odaklanıp atılması gereken adımlar bir an önce atılmalı'
' diye konuştu.Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Adana Şube Başkanı Bilal Nadir Gök ise yatırımcının her zaman güvenli ülkeleri tercih edeceğini, ancak AK Parti hakkında açılan kapatma davasının Türkiye'nin güvenliğini zedelediğini ileri sürdü. Gök, ülkede yaşanan bir krizin kimsenin faydasına olmayacağını ifade ederek, ''Ülkenin ekonomik göstergeleri yerinde, iş adamları ve siyasiler itidal içinde davranmalı'' dedi.

FAİZ TOPLANTILARI

Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) yarın, Türkiye Merkez Bankası'nın Çarşamba günü yapacağı faiz toplantılarından çıkacak kararlar, piyasaların yönü bakımından etkili olacak. FED toplantısında 75 baz puanlık faiz indirimi beklentisi ağırlıkta.

Türkiye Merkez Bankası'nın toplantısından ise 25 baz puan indirim bekleyenlerle faiz oranının değişmeyeceği beklentisinde olanlar eşit ağırlık oluşturuyor.

Bu arada DİBS piyasasında bileşik faiz yüzde 18'e yaklaşırken, Hazine, bu hafta içinde iki değişim ihalesi gerçekleştirecek.

BERNANKE: OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER ALDIK


Öte yandan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke dün yaptığı açıklamayla, kredi krizinin piyasaları vurduğu bir dönemde daha fazla finans şirketinin likit fonlara ulaşmasını sağlamak için yeni olağanüstü önlemler aldıklarını açıkladı.

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke, gazetecilerle telekonferans yoluyla yaptığı açıklamada, "ABD Merkez Bankası, büyüme için önemli olan piyasaların likit kalması ve iyi bir şekilde işlemesine destek olmak için (ABD) Hazine Bakanlığı ile danışma halinde çalışmaktadır. Bunu sağlamak için bugün iki adım attık" dedi.

Hafta sonunda Fed, finansal sistemi desteklemek için 1929 yılında başlayan Büyük Buhran'dan bu yana ilk defa menkul kıymetler şirketlerine borçlanma imkanı sunmaya karar verdi ve iskonto faiz oranlarını yüzde 3.5'ten yüzde 3.25'e indirdi. Bernanke, "Bu adımlar finans kurumlarının fonlara erişimi yönünde daha büyük bir güvence sağlayacak" dedi.

Önde gelen Fed yetkilileri, hafta sonunda atılan olağan dışı adımın, finans piyasalarında yaşanan zor günlerin sonucunda yapıldığını belirtti.

Bir Fed yetkilisi, yatırım bankası Bear Stearns'teki sorunların finans sistemi için de büyük zorluklar içerdiğini belirtti.

BUSH: FED'İN ADIMLARINI DESTEKLİYORUZ

ABD Başkanı George W. Bush, ABD Merkez Bankası'nın finans piyasalarını düzenlemek için attığı adımları desteklediğini ve ülkenin finans kurumlarının güçlü olduğunu söyledi. Bush aynı zamanda güçlü ve kararlı adımlar atıldığını ve piyasalardaki durumu yakından izlenmeye devam edeceklerini söyledi.

AVRUPA'DA BANKALARIN HİSSELERİNDE DÜŞÜŞ

ABD'de yatırım bankası Bear Stearns'ın acilen kurtarılmasının ardından küresel mali krizin derinleşeceği kaygıları, Avrupa'daki bankaların hisselerinin düşmesine yol açtı.

İsviçre'nin en büyük bankası UBS'nin hisseleri yüzde 12,9, Credit Suisse'in hisseleri yüzde 9, Alman Deutsche Bank'ın hisseleri yüzde 5,6 değer kaybetti.

UBS, ABD'deki yüksek riskli tutsat (morgage) piyasasıyla bağlantılı olarak aktiflerinde 18 milyar dolardan fazla zarar yazması nedeniyle, krizin en çok etkilediği bankalar arasında olduğu düşünüldüğü için hisseleri en fazla düşen banka oldu.

Fransa'da, BNP Paribas'in hisseleri yüzde 6,8, Societe Generale'nin hisseleri yüzde 8,7 ve İngiltere'de ise Barclay's bankasının hisseleri
yüzde 8'den fazla değer kaybetti.

Ekonomistler, bu büyük bankaların Bear Stearns'ı zor duruma sokan likidite sıkıntısından daha az etkilenebileceğini ifade ettiler. Ancak,
Avrupa'daki bankalar, ABD'deki emlak piyasasıyla bağlantılı batık kredilerle ilgili küresel mali krizin devam edeceği ve kötüleşeceğini
tahmin ediyorlar.

Bankaların hisselerindeki düşüşe, İsviçre'de yayınlanan SonntagsZeitung gazetesinin, UBS'nin gelecek 2 ya da 3 yıl içinde beklediği güçlükler
nedeniyle 8 bin kişiyi işten çıkarmayı planladığı haberinin de etkisi olduğu kaydedildi.Bu arada, UBS sözcüsü Christoph Meier, Bankanın, nakit ihtiyacını artırmak için ABD'dekiler dahil önemli iştiraklerini satmayı düşünmediğini açıkladı.

IMF BAŞKANI: ABD'DEKİ DURUM DİĞER EKONOMİLERİ ETKİLİYOR

Öte yandan, IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn, Paris'te OECD Genel Sekreteri Angel Gurria ile düzenlediği basın toplantısında, ABD'deki durumun diğer ekonomileri etkileyeceğini ve küresel bir karşılık gerektireceğini söyledi.

Mevcut ortamın mevduat sahipleri için bir sorun olmadığını söyleyen Strauss-Kahn, ''Bu bir ekonomik büyüme problemi. Biz açıkça risklerin
ekonomik büyüme için çok ciddi olduğu bir durumla karşı karşıyayız'' dedi.

IMF'nin gelecek haftalarda, ABD, Avrupa ve Çin dahil ekonomik büyüme tahminlerini düşüreceğini söyleyen Strauss-Kahn, Amerikan Merkez
Bankası'nın (FED) iskonto faiz oranını düşürmesi, bazı büyük firmalara doğrudan kredi sağlama olanağı ve JP Morgan'ın Bear Stearns'ı almasına
dahil olmasından memnun olduğunu ifade etti.

Strauss-Kahn, ''FED, Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve diğer merkez bankaları, likidite sıkıntısı sorununu çok iyi yönettiler. Bu yüzden,
gelecek haftalarda likidite sorunuyla başedemeyeceklerine inanmak için bir neden yok'' dedi.ABD Dolarının zayıflamaya başladığının doğru olduğunu, ancak en zayıf kurun dolar olmadığını belirten Strauss-Kahn, tüm para sisteminin gerilmeye başladığını, güçlü tarafta avro, zayıf tarafta Çin Yuanı ve Japon Yeni, iki tarafın arasında ise doların bulunduğunu ifade etti.