kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Başbakan Erdoğan: Kırgın kızgın değiliz

ANKA
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Estonya Başbakanı Andrus Ansip ile ortak basın toplantısı düzenledi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya tarafından açılan kapatma davasını değerlendiren Erdoğan, konuyu her yerde her zaman rahatlıkla konuşmanın doğru olmayacağını belirtti. Olayın bir hukuki süreç olduğunu kaydeden Erdoğan, şunları söyledi:

"Bu hukuki süreç içerisinde atılması gereken adımlar nelerse bunlar atılacaktır. Bu bakımdan şu anda görevlendirdiğim arkadaşlarım var çalışmalarını yapıyorlar ve bizzat katılacağım, katılmakta olduğum çalışmalar var. Bu çalışmalarla süreci devam ettireceğiz. Burada tabii tek söyleyeceğim şey şudur: Demokrasi, özgürlükler özellikle demokratik laik sosyal bir hukuk devleti içersinde 5 yıl içersinde nasıl bir yer bulmuştur,nasıl bir uygulama alanı bulmuştur bunu zaten halkımın büyük bir çoğunluğu gayet güzel bir şekilde izlemiş ve memnun kalmıştır ki 5 yıl önce yüzde 34.4 ile iş başına getirdiği partimizi, Ak Parti iktidarını 22 Temmuz'da bu memnuniyeti sebebiyle demokratik, laik sosyal bir hukuk devletini iyi işlettiği çalıştırdığı içindir ki bu defada oyları yüzde 47'ye çıkartmak suretiyle yola devam demiştir."

Süreci sorumluluk ve mesuliyetle işlettiklerini ifade eden Erdoğan, "Şu andaki atılan adıma, bu girişime yönelikte çalışmalarımızı aynı şekilde sürdürüyoruz. Benim halkımdan benim vatandaşımdan isteğim arzum şudur, herhangi bir sıkıntıya gerilime gerek yoktur" diye konuştu.

AKP milletvekilleriyle görüştüğünü anlatan Erdoğan, "Elele, omuz omuza halkımızla bütünleşerek bugüne kadar nasıl bu bütünleşmeyi sağladıysak aynı kararlılıkla bu yolculuğa devam edeceğiz. Bizim yolumuz bir hizmet yoludur ve bu hizmet yolunda da halkımızla hep bütünleştik. Bu hafta sonunda da bunu Güneydoğu Anadolu'nun 4 tane ilinde yaşamış olmanın, görmüş olmanın da bahtiyarlığı içersindeyim" dedi.

Başbakan Erdoğan, erken seçimden söz edildiğinin hatırlatılması üzerine, "Bunlar çok çok saçma şeyler. Olacak işler değil. Türkiye'yi bir defa Ak Parti hükümeti bu tür yanlışlardan kurtardı. Hep anlatırdım dikkat ederseniz yani 59. Hükümet kuruldu. 59. Hükümetin ortalama hizmet süresini aldığınız zaman 16 ay gibi bir zaman görürsünüz" yanıtını verdi.

Erdoğan, şöyle konuştu:

"Zaman olmuş bir yılda seçime gitmişsiniz zaman olmuş bir buçuk yılda seçime gidilmiş, yani hiç zaman tespit edilmiş, ilan edilmiş zaman içersinde seçim yapılmamış. Böyle olunca istikrar olur mu? Böyle olunca bir ülke dışarıya güven verir mi? Vermez. Ama biz ilk defa zamanında seçim yapmayı hedefledik ve muhalefetin çok çok fazla arzu etmesi karşısında artık iş öyle bir noktaya gelindi."

"Cumhurbaşkanlığı olayı olmamış olsaydı biz yine işi zamanında yapardık" diyen Erdoğan, "Peki dedik ve seçimi yaptık. Fakat şu anda henüz 5-6 ay gibi bir süre seçim üzerinden geçmiş önümüzde yerel seçimler var. Yerel seçimleri yapacağız ondan sonra da normal zamanda zaten referandumla birlikte bir başka süreç var, dolayısıyla normal zaman neyse milletvekili seçimleri için o süre dolduğunda da normal seçimleri yapacağız" dedi.

Demokrasinin zedelenmesi durumunda ekonominin her zaman zedeleneceğini ifade eden Erdoğan, "Onun için zorlamalarla bir yere varmak mümkün değil ve biz hiçbir zaman kızgın, kırgın böyle bir şey içersinde değiliz. Çünkü devletin başında olanlar asla böyle bir hakkı kendilerinde bulamazlar. Onun için biz kimseye kızgın olmadan, kırgın olmadan emin adımlarla yolumuza, çalışmalarımıza devam edeceğiz" diye konuştu.


ESTONYA BAŞBAKANI ANSİP: "HER KONUYA DEMOKRATİK BİR ÇÖZÜM BULUNMAMASI İÇİN SEBEP YOK"

Estonya Başbakanı Andrus Ansip ise AKP'nin kapatılma davasına ilişkin konuşmasında şunları söyledi:

"Türkiye demokratik bir ülkedir.Tüm siyasi sorunların AB üye ülkelerinde parlamentolarda çözülmesi gerekir, mahkemelerde değil. Türk halkı son parlamento seçimlerinde, 2007 yılında kararını vermiştir, seçimini yapmıştır. Her konuya demokratik bir çözüm bulunmaması için de bir sebep yoktur."