kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Şeyh Barrak

'Kâfirlik yok' diyen yazara ölüm fetvası

Suudi Arabistan'ın önde gelen iki yazarı, Vahabiliğin 'Müslüman olmayan herkesi kâfir ilan etmesini' eleştiren makaleler yazdı. Bunun üzerine radikal din adamı Şeyh Abdul Rahman El Barrak ölüm fetvası çıkardı: 'Ya hemen tövbe etsinler ya da asılsınlar...'..
İslam dininin beşiği Suudi Arabistan'da şeriat kurallarına dayanılarak verilen fetvalar günlük hayatın da önemli bir parçası. Fetvalardan da yararlanılarak kurulan adli sistemle uyuşturucu kaçakçılarının, tecavüzcüler ve katillerin idam cezasına çarptırıldığı ülkede 'düşünce suçlularına' nadiren de olsa ağır cezalar öngürülüyor. Ancak ülkenin en saygın din adamlarından biri olan Şeyh Abdul Rahman El Barrak, ülkedeki Vahabi İslam anlayışını eleştiren iki yazar için "Tövbe etmezlerse öldürülmeliler" dedi.

'DİN SEÇMEK ÖZGÜR OLMALI'
El Riyad gazetesinde geçen hafta art arda iki makale yazan Abdullah bin Bejad El Otaibi ve Yusuf Aba El Khail adlı iki yazar, Suudi Arabistan'la özdeşleşen Vahabizm'in farklı dinlere inananları 'kafir' olarak tanımlamasının yanlış olduğunu savundu. Makalelerinde "Bu dinlere saygı duyulmalı. Farklı dinleri İslam'a tercih etmek konusunda insanlar özgür olmalı. Vahabizm başka dinden olanlara karşı düşman" dedi. Bunun üzerine Şeyh El Barrak kendi internet sitesinde derhal fetva verdi: "Bu makaleleri yayımlayan gazetelerin patronları büyük günah işlemiştir. Yazarlar ya tövbe etmeli ya da kâfirlikten yargılanarak asılmalıdır..."

'ÜLKE KAN GÖLÜNE DÖNER'
75 yaşındaki din adamının bu sözleri karşısında hayatından endişe ettiğini söyleyen iki yazar hükümetten koruma talep etti. Yazar Yusuf Aba El Khail, Reuters'a yaptığı açıklamada "Daha önce de hakkımda fetvalar çıkarıldı. Ancak beni doğrudan kafirlikle suçlayıp ölümümü isteyen hiç olmamıştı. Eğer buna izin verilirse bu ülke kan gölüne döner. Kaos çıkar" dedi. Suudi Kraliyet Ailesi'ne yakınlığıyla bilinen El Barrak daha önce Şiilerin, Yahudi ve Hıristiyanlar'dan daha kötü olduğunu savunmuş, "Onlar İslam'ın şeytani kolu. Tüm Sünniler kendi topraklarından Şiileri temizlemeli" demişti. El Barrak'ın El Kaide sempatizanı olduğu da söyleniyor.