kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

''Türk askeri Afganistan'a gidecek mi?''

AA
Yeni Haber
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, ''Ben bu göreve başladıktan bir ay sonra 'Afganistan'a terörle mücadele kapsamında tek asker gönderilmez' diye bir demeç verdim, ki halen aynı görüşü paylaşıyorum'' dedi.

Orgeneral Büyükanıt, Uğur Dündar'ın sunduğu Star TV Ana Haber Bülteni'nde yayımlanan röportajda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Irak'ın kuzeyine gerçekleştirilen sınır ötesi harekatta kendisini en çok duygulandıran olayın sorulması üzerine, daha önce de çeşitli zamanlarda terörle mücadelede görev aldığını, operasyonun başından sonuna kadar aynı heyecanın duyulduğunu söyledi. Orgeneral Büyükanıt, çok güç arazi ve mevsim koşullarında gerçekleştirilen operasyonu başından sonuna kadar büyük bir heyecan içinde yaşadığını belirtti.

Askeri operasyonlarda aya, güneşe, buluta kadar her şeyin dikkate alınarak operasyonun planlandığını ve icra edildiğini anlatan Orgeneral Büyükanıt, bundan sonra yapılacak operasyonların da aynı dikkatle yapılacağını, terörle mücadelede yapılan hatanın canla, kanla ödenebildiğini, çok titiz bir planlamanın bu operasyonların ön şartı olduğunu vurguladı.

Bugüne kadar unutamadığı bir anısına ilişkin soruyu yanıtlarken, Orgeneral Büyükanıt, şunları anlattı:

''Konuşmalarımda sık sık vurgularım, kendimizi küçük görmeyelim, biz büyük bir milletiz. Bunu yaşayarak görüyoruz. O bakımdan milletimize olan bağlılığımız, sevgimiz her geçen gün artıyor. Bir süre önce Haymana ilçemizin bir köyünde şehit töreni vardı. Arkadaşlarımızla birlikte gittik. İki kızı, şehit olan da tek erkek çocuğu... Defin işlemi yapıldı. Şehidimizin tabutu üzerine koyduğumuz bayrağı babaya hediye ettik. O anda bayrağı havaya kaldırdı, 'Ne mutlu bana ben şehit babasıyım', dedi. Bunu acaba dünyada hangi ülkenin ferdi söyleyebilir? Annesine taziyeye gittik, çok kendinde değildi, elini öptüm annesinin ki yaşının benden küçük olduğunu tahmin ediyorum. O resim basında yer aldı. Basında yer alınca bazı muhabirler tekrar köye gitmişler, annesiyle konuşmuşlar. 'Komutan elinizi öptü, ne hissettiniz?' diye sormuşlar. Demiş ki 'Benim elimi öperken ben kendimde değildim, yoksa ben kendimde olsam elimi öptürür müyüm, ben onun elini öperdim.' Bakın, bu yüksek bir ruh halidir. Milletimizin o fertlerini oralarda görmek mümkün, onlar çok temiz Anadolu insanı, Türk milletinin fertleri. Buna benzer çok şey yaşadım, bu da bizim milletimize duyduğumuz hayranlığı, şevkimizi, gücümüzü veren bir kaynak olarak mütala ediyorum.''

''SİYASİLERLE POLEMİĞE GİRMEK İSTEMEM''


Orgeneral Büyükanıt, harekatın ardından yapılan değerlendirmelerin anımsatılması üzerine, ''3 Mart'ta operasyon sona erdikten sonra bir basın toplantısı düzenledim. Orada benzer sualler sorulduğunda dedim ki 'Ben siyasilerle polemiğe girmek istemem.' Söylediğim net şey buydu. Maalesef bazı söylemler gelişti, tabi bu bizi de üzüyor. Dolayısıyla bu tür şeylerin ülkemize yararlı olmadığını düşünüyorum, böyle şeylerin de olmamasını diliyorum. Bu konuda da her kesimin kendisine düşen hassasiyeti göstermesini istiyorum. Bu konuda söyleyeceğim budur'' diye konuştu.

''Bundan böyle siyasetçilerle herhangi bir şekilde polemiğe girmek istemiyorum diyorsunuz?'' sözlerine Orgeneral Büyükanıt, ''Prensip olarak doğrudur bu söz. 3 Mart'ta da söyledim, 'polemiğe girmek istemiyorum', girmeyeceğim de'' diyerek karşılık verdi.

AFGANİSTAN

Afganistan'da NATO ve ABD mağlup olursa, durumun Pakistan'a sıçraması halinde bu ülkedeki atom bombalarının teröristlerin eline geçebileceği endişesinin taşındığının ifade edilmesi üzerine Orgeneral Büyükanıt, bu tehlikeye Küresel Terörizm ve Uluslararası İşbirliği Sempozyumunda yaptığı konuşmada dikkati çektiğini belirtti. Böyle bir ihtimalin olabileceğini belirten Orgeneral Büyükanıt, ''Pakistan kardeş ülkemizdir, arzumuz istikrara kavuşması, sulh içinde yaşaması. Ama böyle bir tehlikenin olduğunu da göz ardı etmememiz lazım'' diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, ''Türk askeri Afganistan'a çarpışmaya gidecek mi?'' sorusunu yanıtlarken, şunları kaydetti:

''Ben bu göreve başladıktan bir ay sonra 'Afganistan'a terörle mücadele kapsamında tek asker gönderilmez' diye bir demeç verdim, ki halen aynı görüşü paylaşıyorum. Afganistan'daki askerimiz ISAF kapsamında uluslararası güvenlik kuvveti, Kabil bölgesinde. ISAF'ın terörle mücadele görevi yoktur. Dolayısıyla bizim askerlerimiz orada terörle mücadele etmek için bulunmamaktadır. Eğer ilave asker gönderildiği takdirde bunlar terörle mücadele için kullanılacaktır, şu anda o yetki bizde yok zaten. Dolayısıyla, 'terörle mücadele için asker gönderemeyiz' derken, aynı zamanda asker olarak da yetkimizin olmadığını ifade etmek isterim. ISAF için gönderdiğimiz askerlerin terörle mücadele sorumluluğu yok. Ama şimdi istenen özellikle Güney Afganistan'da, çarpışmaların şiddetli olduğu yerdedir. Ben şunu da ifade ediyorum, şu anda TSK 10 binlerce insanıyla terörle mücadele ediyor, bir başka alanda, başka amaçla terörle mücadele ne kadar doğru olur, ben onu herkesin takdirine bırakıyorum, ama benim kişisel görüşüm böyle bir şeyin olmamasıdır.''