kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AKP'nin 3 seçeneği

Ergun AKSOY
Kapatma davasının yankıları sürerken AK Parti'nin nasıl bir yol haritası izleyeceğinin ipuçları ortaya çıkmaya başladı. Partinin kurmayları izlenebilecek yol için üç seçenek üzerinde duruyor: Odak tanımı, Anayasa Mahkemesi'nin yapısı ve MHP'nin önerisi..
1- ODAK TANIMI: Anayasa'nın 69'uncu maddesi ve Siyasi Partiler yasasındaki "odak olma" tanımı AKP yönetimi tarafından öncelikle ele alınacak. Mevcut yasaya göre, bir kişinin söz ve eylemlerinin parti kapatma nedeni olmasında, o kişinin o eylemi nedeniyle yargılanıp yargılanmadığının, mahkûm olup olmadığının önemi bulunmuyor. Siyasi Partiler Yasası'na "odak" olmanın koşulu olarak söz ve eylemi nedeniyle mahkûm olma düzenlemesi getirilmesi planlanıyor. Mevcut 69'uncu maddenin ilgili hükmü şöyle: "Bir siyasi parti, bu nitelikteki fiiller o partinin üyelerince yoğun şekilde işlendiği ve bu durum o partinin kongre veya genel başkan veya merkez karar veya yönetim organları veya genel kurulunca zımnen veya açıkça benimsendiği, yahut bu fiiller parti organlarınca kararlılık içinde işlendiği takdirde, söz konusu fiillerin odağı haline gelmiş sayılır."

2- MAHKEMENİN YAPISI: Anayasa Mahkemesi'nin yapısının değiştirilmesi de gündemde. Hazırlanan anayasa taslağında da yer alan bu bölüm öncelikli olarak ele alınacak. Taslağa göre mahkemenin üye sayısı 11'den 17'ye çıkarılacak. 8 üye TBMM tarafından seçilecek. Yargıtay ve Danıştay 4'er üye, Sayıştay Genel Kurulu ise bir üye seçecek. Anayasa Mahkemesi'nin yapısı değiştiği anda yeni gelecek üyeler, AKP davası hangi aşamada olursa olsun müzakerelere katılıp oy kullanabilecek. Böylelikle Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer döneminde Anayasa Mahkemesi'nde oluşturulan denge değiştirilecek. Mahkemenin mevcut 11 üyesinden 8'ini eski Cumhurbaşkanı Sezer seçmişti. Bir siyasi partinin kapatılması için Anayasa Mahkemesi'nin üye sayısının 4'te 3'ünün oyu gerekiyor. Bu durumda 6 yeni üyenin katılımıyla mahkemedeki denge tümüyle değişecek.

3- MHP'NİN ÖNERİSİ: AKP yönetimi sürpriz bir şekilde anayasanın 68 ve 69'uncu maddelerinin gözden geçirilmesini isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin önerisini de tartışmaya açacak. Bahçeli, partilerin temelli kapatılması yerine suç işleyen parti üyeleri, yöneticileri ve milletvekillerinin bireysel olarak sorumlu tutulmasını ve bunlar hakkında cezai soruşturma yapılmasını önerdi.