kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

'İslam Devrimi eskisinden güçlü'

İran'da reform yanlılarının sokulmadığı genel seçimden yine Ahmedinecad yanlıları zaferle çıktı. Dini lider Hamaney halka böyle teşekkür etti..
İran'da cuma günü yapılan milletvekili seçimlerinden muhafazakâr ve Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad'a yakın kesimler güçlenerek çıktı. Kayıtlı 44 milyon seçmenin yüzde 65'inin oy verdiği seçimde 290 sandalyeli Meclis'in 120 sandalyesini muhafazakârlar aldı.

'DÜŞMANA DARBE'
Reformcu kesimin sadece 46 sandalyede kaldığı seçimlerle ilgili olarak İran'ın dini lideri Ayetullah Seyyid Ali Hamaney, "İslam Devrimi her zamankinden daha da güçlü" yorumu yaptı. Cuma günkü seçimlere yüksek katılım oranının çok önemli olduğunu belirten Hamaney, "Halkın ülke siyasetine bu kadar aktif bir şekilde katılmasından dolayı müteşekkirim" dedi. Yeni seçilen Meclis'in ülkeye onur, dürüstlük ve saygıyla hizmet edeceğine emin olduğunu söyledi. Seçimin ardından İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni de başta ABD olmak üzere birçok Batılı ülkenin halkı seçimlere katılmamaya çağırdığını, halkın yüksek oranda seçimlere katılmış olmasının 'düşmanları' hayal kırıklığına uğrattığını belirtti.

'RECME KARŞIYIM'
Öte yandan İslam Devrimi'nin mimarı Ayetullah Humeyni'nin torunu Ruhullah M. Humeyni recm cezsını hâlâ uygulanmasını eleştiren bir açıklama yaptı. Bu uygulamanın günümüz dünyasında kabul edilemez olduğunu söyledi. Humeyni'nin torunundan gelen bu açıklamalara İranlı dini yetkililer tepki gösterdi.