kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

30 bin kişiye iş imkanı

Yeni Haber
Hükümetin müthiş sınır projesi hazır! Para Dergisi'nin son sayısında 30 bin kişiye iş imkanı sağlayacak plan ele alındı..
Hükümet terörle mücadeleden sonra GAP için büyük bir eylem paketi hazırlıyor. Bu eylem planı çerçevesinde, mayınlı araziler temizletilip tarıma açılacak.

PARA Dergisi'nin haberine göre, 6 ili kapsayan 877 kilometrelik Suriye sınırı boyunca mayınlar temizlenecek ve yaklaşık 50 yıldır gübre görmemiş verimli topraklar organik tarıma açılacak.

Uzmanların "2 Kıbrıs adası büyüklüğünde toprak kullanıma açılacak" dediği bölgede mayın temizlemeden tarıma,veterinerden doktoruna ve yeni inşaat işlerine kadar birçok alanda nitelikli ve niteliksiz yaklaşık 30 bin kişiye istihdam sağlanabileceği belirtiliyor.

İşsiz bölge halkına verilecek mesleki eğitimlerle yepyeni bir gelecek kurulacak. 32 yabancı 34 yerli şirket şimdiden bölgede incelemeler yapıyor. Şirketler ortaklık için birbirini yokluyor.

Türkiye, 2003 yılında "tüm kara mayınlarının imhasını" öngören Birleşmiş Milletler'in Ottowa Anlaşması'nı kabul etti. Buna göre, 2014 yılına kadar ülkede bulunan bütün mayınların temizlenmesi gerekiyor.

8 İHALE YAPILACAK

Maliye Bakanlığı; Şırnak, Şanlıurfa,Mardin, Gaziantep, Hatay ve Kilis illerinin sınır hattındaki mayınların temizlenip, arazinin tarıma açılması için yeni bir düzenleme yaparak Bakanlar Kurulu'nda imzaya açtı.

Yasa tasarısına göre mayınlı alanlar "temizle-işlet" ihalesiyle özel sektöre devredilecek. İhale, 5 yılı temizleme, 44 yılı da işletme olmak üzere 49 yılı kapsayacak. En az işletme süresini teklif eden firma ihaleyi kazanacak.

İSTİHDAM OLANAKLARI

Mayınlı arazilerin temizlenmesi bölgenin kaderini değiştirecek. İşsiz nüfusun umudu olacak. İhaleyi kazanan şirketler, BM şartları gereği eğitim merkezleri açacak. Burada hem halk bilinçlendirilecek hem de yerli uzman yetiştirilecek.

Öyle ki mayın doktorundan özel teçhizatlı ambulanslara, köpekler için veterinerden barınaklara, kuru temizlemeden hastanelere birçok alanda iş imkanı ortaya çıkacak.

* HABERİN TAMAMINA PARA DERGİSİ'NİN SON SAYISINDA ULAŞABİLİRSİNİZ..