kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 17 Mart 2008, Pazartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Günaydın 
ŞİRİN SEVER

Dikkat geyik çıkabilir!

* Kiruna'da kış eylülde başlıyor, hazirana kadar sürüyor. İsveç'in başkenti Stockholm'den iki saat uçuşla varabiliyorsunuz.

* Hayatınızın en enteresan, en doğayla baş başa, en sıradışı kış tatilini yapabilirsiniz. Orman içinde küçük kulübelerde kamp, snow safari, kızaklarla tur, ardından sauna ve buz banyosu! Daha ne olsun...

* Sibirya Kurdu 'Husky'ler 500 kiloluk yükü inanılmaz hızla, aralıksız bir saat çekebiliyorlar. Ama çıkardıkları gaz dayanılır gibi değil, sakın şaşırmayın. Bu bir gelenek!

* Geyik eti en makbul yiyecek.

* Zifiri karanlıkta etrafınız sadece bembeyaz karlarla çevriliyken, hiçbir suni ışık yokken yeşil harelere rastlarsanız, şanslısınız. Kuzey ışıklarını gördünüz demektir.

* Şehirde bölgenin ekonomisi için hayati öneme sahip, Volvo dahil pek çok firmaya hammadde sağlayan dev bir demir-çelik madeni var. 1 km. derine kadar kazmışlar ve siz kapkaranlık madenin içinde otobüsle 540 metreye kadar inebiliyorsunuz. Bu iniş yolculuğu takriben 10 dakika sürüyor. Ve adamlar, bir demir madenini bile müzeymiş gibi gezdiriyor size rehber eşliğinde...

* İşin ilginç yanı, bu madenden tonlarca demir cevheri çıkarttıkları için kasabanın tabanı yıllar içinde kaymaya başlamış. Maden o kadar önemli ki, onun uğruna 2030 yılına kadar şehri komple birkaç kilometre uzağa taşıma kararı almışlar, bakar mısınız!