kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Dünya politikasının moda takvimi

Ayşe FERHANGİL
Stil sahibi olmanın başarı yolundaki tartışılmaz etkisi ispatlanınca, spotlar politikacıların kıyafetlerine çevrildi. İşte dünyaya yön veren kadınların moda takvimi.....
Akıllı
Almanya Başbakanı Angela Merkel
Forbes dergisi tarafından dünyanın en güçlü kadını seçilen Almanya Başbakanı Angela Merkel, ne yazık ki giyiminde aynı iddiayı taşımıyor. Erkek egemen dünyanın kurallarına uygun oynayan Merkel, seçimlerinde fazla maskülen. Dedikodulara bakılırsa geçmişte kötü pantolon kesimleri, özensiz saçları ve kötü zevki ile halkın önüne çıkan başbakan, kendini çekici göstermek için büyük değişimleri göze almış. Politik kariyerinin başında akıllı kadının makyaja ihtiyacı olmadığını söyleyen Merkel, hatasından çabuk dönmüş. Seçimler öncesi kurmayları arasına bir de stil danışmanı ekleyen Merkel'in yükselen oy grafiğinde ona renkli, feminen ceketler ve 'doğru' bir saç stili ile destek veren bu yeni danışmanının etkisi varmış. Merkel'in bu büyük dönüşü kendisini şık veya çekici yapmasa da göz önündeki politikacı kadınlar arasında 'en akıllı' olduğunun

Sıradan
New York Senatörü ve Demokrat Parti Aday Adayı Hillary Rodham Clinton
Şu sıralar neredeyse tüm gözler Hillary Clinton'ın ABD başkanlık seçimlerindeki durumuna odaklandı. Clinton'ın politik arenada beklenen başarıyı elde edememesinin nedenlerini herkes kendi yönünden yorumlayadursun, moda dünyası da başarısızlığın nedenlerinden birinin Clinton'ın ortalama stili olduğu konusunda hemfikir. Her ne kadar eski First Lady dünyadaki tüm politikacılar arasında stiline en çok para harcayan kadın olsa da bu, onun kendini doğru satmasına yetmiyor. 'Favori rengim' dediği sarıyı sıkça kullanan Clinton, bu rengin strese neden olduğundan bihaber. 'Ortalama' görüntüsünden kurtulmak için seçim turu süresince saç modelini sıkça değiştiren Clinton'ın kararsız tutumu seçmende negatif etki yaratıyor olsa gerek. Clinton'a bu değişim de yetmiyor ki senatörün adı son zamanlarda estetik yaptırdığı dedikodularına bile karışmaya başladı. Clinton ve yüzlerce kişilik basın ofisi bunu yalanlıyor ama yaşadığı politik bozgunu saklamak için yüzüne botoks yaptırdığı iddiaları konusunda ortama sessizlik hâkim. Ne yazık ki Clinton ne yaparsa yapsın 'sıradan' olmaktan kurtulamıyor.

Cezbedici
ABD Dışişleri Başkanı Condoleezza Rice

Condoleezza Rice'ın giyim tarzı, stil yorumcularını tek bir noktada birleştiriyor: Bir kadın ancak bu kadar kendinden emin ve bu kadar güçlü olabilir. Aslına bakarsanız Rice, kıyafetleriyle güçten çok daha fazlasını yansıtıyor. İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un geçmişteki 'Rice odadayken Ortadoğu sorununa odaklanamıyorum' demeci, bakanın seksi eteklerine ve ince çoraplarına bağlanmıştı. Yani Rice, güç kadar cezbedici olmayı da seviyor. Her ne kadar kendisi için 'Etek giymiş erkek' yakıştırması yapılsa da Rice, gecen yıl Vanity Fair dergisinden elde ettiği 'En şıklar listesi'ndeki yerini politik kulvarda aldığı rütbeler kadar gururla taşıyor. Rice, Vogue dergisine Oscar de la Renta ve Armani tuvaletler içinde poz verirken politika yerine makyaj sırlarını anlatıyor ve "Yves Saint Laurent marka kırmızı rujumu yanımdan ayırmam," açıklamasıyla 'en cezbedici' politikacı unvanını alıyor.

Sıkıcı
Yeni Zelanda Başbakanı Helen Clark
Yaklaşık 10 yıldır Yeni Zelanda'nın Başbakanlık koltuğunda oturan Helen Clark, bu sürede politik açıdan birçok gelişme gösterdi ancak moda konusunda bir adım ileriye gidemedi. Ve listemize ancak 'en sıkıcı' kontenjanından girebildi. Clark, kötü kesimli ceketlerden, uyumsuz renk ve desen kombinasyonlarından, bir de fazlasıyla yeteneksiz dişçisinden çektiğini hiçbir şeyden çekmemiş olsa gerek! Başbakanlık uğruna hayli karşı olduğu evlilik kurumuna bile 'Evet,' diyen ve tören boyunca ağladığı iddia edilen Clark, moda konusunda aynı azmi gösteremiyor. Genellikle saçlarının özensiz ve kötü kesimi nedeniyle dünya basınının eleştiri oklarına maruz kalan Clark, makyaj konusunda da ciddi bir profesyonel yardıma ihtiyaç duyuyor.

Trendy
İngiltere İçişleri Bakanı Jacqui Smith
İlk bakışta sıradan bir ev kadını gibi görünse de Jacqui Smith'in listemizdeki en trendy politikacı olmasının birçok nedeni var. Smith, tutucu İngiliz politikası içinde, kendisine canlı renklerden, geometrik desenlerden oluşan 'çok sesli' bir gardırop hazırlamış. Ayrıca bakanın birbirinden değişik takıları ve profesyonelce kesilmiş kısa saçları da gayet başarılı. İngiliz basınında 'Blair'in Bebeği' olarak anılan Smith, tüm bunları yaparken, nasıl görünmesi gerektiğini dikte edecek danışmanlara da ihtiyaç duymamış. Oxford mezunu bakanın üniversite yıllarında esrar içtiğini doğrulaması hatta 'İyi de yapmışım,' diyecek kadar çılgın olması, onu yapay bir maskenin ardına saklanan meslektaşlarından ayırıyor.

Feminen
Yunanistan Dişişleri Bakanı Dora Bakoyanni
Dışişleri Bakanı Ali Babacan'a ön adıyla hitap ederek 'politik samimiyet'i literatürümüze sokan Dora Bakoyanni, kesinlikle dünyanın 'en feminen' politacısı. Eski Yunanistan Başbakanı Constantine Mitsotakis'in kızı olan Dora, kariyerinde kazandığı başarıları ile zirve yolunda ne ünlü bir soyada, ne de maskülen kıyafetlere ihtiyacı olmadığının ayrımına çoktan varmış görünüyor. 2004 Yunanistan Olimpiyat Oyunları'nda Atina Belediye Başkanı olarak süper performansı ile dikkatleri üzerine çeken Dora, spot ışıkları altında nasıl şık durulacağını iyi biliyor. 2005 yılında 550 aday arasından Dünya Belediye Başkanı seçilmesinde ince bir zevke sahip, detaycı kıyafetlerinin de etkisi olsa gerek. Dışişleri Bakanlığı koltuğunda ikinci yılına giren Dora, diğer politikacıların sergilemekten korktuğu feminen görüntünün, aslında başarı yolunda büyük bir avantaj olduğunu da gösteriyor.

Zarif
Fransa Sosyalist Parti Başkan Adayı Segolene Royal
Konu zarafet olunca Fransız kadınının eline su dökülemeyeceği kesin! Durum böyle olunca da Fransa'da ortalama bir tarza sahip olan Segolene Royal, dünya politikacıları arasında kolayca 'en zarif' sıfatını alıyor. Ancak bu sıfatı sadece Fransızlığından kazandığı sanılmasın. Royal, seçim döneminde Sarkozy'ye üstünlük uğruna sıkıcı takım elbiselerini bir kenara bırakarak ciddi bir stil değişimine uğramış. Kendine fırfırlar, taftalar ve yaratıcı kesimlerden oluşan bir gardırop hazırlatan Royal, iddialara göre oy uğruna çarpık dişlerini bile yaptırmış. Genellikle ünlü Fransız moda evlerinin vücuda oturan döpiyeslerini tercih eden Royal, feminen yüzünü çekinmeden sergiliyor. Ancak ne yazık ki bu çabaları Royal'e ne başbakanlık koltuğunu ne de başka bir kadın uğruna evi terk eden 25 yıllık kocasını getirmedi...

Çekici
Ukrayna Başbakanı Yulia Tymoshenko
2001 yılında The Globe and Mail gazetesi tarafından Politikaya Atılmış En Güzel Kadınlar' listesinin baş sıralarında bulunan Tymoshenko'nun çekiciliği de güzelliği gibi tartışılmaz. Her ne kadar adını gaz endüstrisinde duyursa da Tymoshenko'nun göz alıcı stilini oluşturmasında kariyerinin başında açtığı video kiralama şirketi sayesinde sıkça izlediği eski Hollywood filmlerinin etkisi büyük. İmzası haline gelen saç stilinin modeller tarafından taklit edilmesi, hatta modacılara ilham kaynağı olması Tymoshenko'nun dersini ne kadar iyi çalıştığının göstergesi. Forbes dergisi tarafindan 'En Güçlü Kadınlar' listesinde üçüncü sırada yer alan başbakanın kıyafetlerini süsleyen büyük düğmeler, fiyonklar ve inciler onun politika kadar moda konusunda da başarılı olduğunu kanıtlamıyor mu?
Haberin fotoğrafları