kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

SİYAD'ın kısa hikâyesi

* Sinematek Derneği, Yeni Sinema dergisi çevresinde ilk defa eleştirmenleri bir araya topladı ve 'yılın filmleri'ni seçtirmeye başladı. 1967'de yapılan seçime bir avuç eleştirmen katılmıştı.

* Yeni Sinema dergisi kapanınca Sinematek de eski gücünü yitirdi. Buna rağmen yılın filmleri seçilmeye devam ediyordu.

* 1977 yılında Sinema Yazarları Derneği kuruldu. Saklambaç, SES gibi dergilerden yazarların da kabul edildiği derneğin ilk başta 50 üyesi vardı.

* SİYAD'ın yönetim kurulu toplantıları bugünkü Megavizyon binasında (eski Lale sinemasında) yapılıyordu.

* SİYAD'ın ilk olağan genel kurulu 12 Ağustos 1979'da yapıldı. Atilla Dorsay yeniden genel başkanlığa seçildi, yönetim kurulunda Kami Suveren, Turan Aksoy, Turhan Gürkan ve Münir Emre vardı.

* 12 Eylül 1980'de SİYAD kapatıldı. Her tür dernekleşme ve örgütlenmeye karşı olan darbecilerin kapattığı SİYAD, 1993 yılının mayıs ayında yeniden kuruldu.

* Yeni SİYAD'ın ilk yönetim kurulunda Atilla Dorsay, Necati Sönmez, Saim Yavuz, Turgut Yasalar, Vecdi Sayar, Agah Özgüç ve Kami Suveren bulunuyordu.

* 1999 yılının ocak ayında bir araya gelen SİYAD üyeleri, artık seçtikleri filmlerin ödüllerini bir törenle dağıtmaya karar verdiler. 14 Ocak 1999'da ilk SİYAD ödül gecesi düzenlendi.