kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Rusya'nın en büyük çelik üreticisi MMK, Atakaş Grubu ile İskenderun'a yatırım için geldi. Açılışa Devlet Bakanı Nazım Ekren ve üst düzey bürokratlar katıldı.

Rus-Türk ortaklığından İskenderun'a 1.4 milyar dolarlık çelik yatırımı

Seçkin ÜREY EKONOMİ
İLİŞKİLİ HABERLER
Rus-Türk ortaklığından İskenderun'a 1.4 milyar dolarlık çelik yatırımı
Rusya'nın en büyük çelik üreticilerinden MMK (Magnitogorsk Iron and Steel Works) ve Atakaş Şirketler Grubu'nun yarı yarıya ortaklıkla ve 1.4 milyar dolarlık yatırımla İskenderun'da kuracağı demir çelik fabrikasının temeli atıldı. Temeli dün atılan ve yıllık üretim kapasitesi 2.5 milyon ton olacak fabrika ilk ürününü kasım ayında verecek, 2010'da tam kapasite ile hizmete girecek. Temel atma töreninde konuşan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren "Ekonomik performansın sürdürülmesi ekonomi kadar demokratik gelişmelere de bağlıdır, doğrudan yatırımların bir ülkeyi cazip kılması ekonomik ve istikrarın olması kadar sürdürülebilir istikrarın olmasına bağlıdır. Doğrudan yatırımların ihtiyacı olan istikrarı sağlamak için demokrasinin kalitesini artırmaya devam etmeliyiz" dedi.

YASSI ÇELİKTE AÇIK
MMK Atakaş Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Recep Atakaş yapılan yatırımı Türkiye'nin özel sektör tarafından demir çelik sektöründe sıfırdan ve tek kalemde yapılan en büyük yatırımı olduğunu söyledi. Atakaş "Dünya demir çelik üretiminde 11'inci sırada olmamıza rağmen, ancak dünya ticaretinden yüzde 1.5'lik pay alıyoruz. Toplam ham çelik üretimimiz içinde yassı mamül üretimi yüzde 13. Bu rakam gelişmiş ülkelerde yüzde 60'a çıkıyor. Bu sektördeki çarpıklıktır" dedi. Türkiye'de 8 milyon ton yassı ürün açığı olduğunu ifade eden Atakaş şöyle konuştu: "Her yıl bu oranda mamul ithal ederek, 6 milyar dolar döviz ödüyoruz. Ülkemizin otomobil, beyaz eşya ve gemi sektöründe yeni yatırımlar yaptığı göz önüne alındığında yassı mamule ihtiyaç artacak."