kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Gül'ün cumhurbaşkanlığı sürer

Zübeyde YALÇIN
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın, AK Parti hakkında açtığı kapatma davası kapsamında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül için de 5 yıllık siyasi yasağı istemesi "kapatma kararı çıkarsa Gül'ün cumhurbaşkanlığı düşer mi" tartışmasını gündeme getirdi. Anayasa uzmanları, "cumhurbaşkanlığı siyasi bir görev değil. Yasak gelse de Gül'ün Cumhurbaşkanlığı düşmez" görüşünde birleşti. Anayasanın 101 ve 105.maddelerine dikkat çeken uzmanların görüşleri şöyle:

* Prof. Dr. Mümtaz Sosyal: Cumhurbaşkanı vatana ihanet dışında hiçbir şekilde yargılanamaz. Dosyalarda vatana ihanet ile ilgili bir suçlama varsa o zaman da Meclis'in buna karar vermesi ve yargılanması için dokunulmazlığını kaldırması gerekir.

* Prof.Dr. İbrahim Kabaoğlu: Siyasi yasak gelse bile Cumhurbaşkanına yönelik hukuki yaptırımlar gündeme gelmez. Cumhurbaşkanlığı süresi bitince Gül bir parti kurmaya kalkarsa siyasi yasağı devreye girer.

* Prof. Dr. Atilla Özer: Bizim Anayasamıza göre bir kişi cumhurbaşkanı seçildiğinde TBMM ve partisi ile ilişkisi kesilir. Yasak kararı Gül'ün cumhurbaşkanlığını etkilemez.