kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3 günlük detoks yapın tüm toksinlerinizi atın!

DİDEM SEYMEN
12.03.2008
Baharın gelmesiyle, kadınlar forma girmek için harekete geçmeye başladı. 3 günlük detoks kürleri, toksinlerinden kurtulmak isteyen kadınlar için biçilmiş kaftan.....
Vücudumuza zarar veren atık maddeleri dışarı atma işlemi olarak tanımlanan detoks sayesinde, baharı daha sağlıklı ve enerjik karşılayabilirsiniz. Vücudumuza zarar veren atık maddeleri dışarı atma işlemi olarak tanımlanan detoks sayesinde, baharı daha sağlıklı ve enerjik karşılayabilirsiniz. Türk Böbrek Vakfı Hizmet Hastanesi Diyet ve Beslenme Bölümü'nden Diyetisyen Aşkın Yüksel detoksla ilgili sorularımızı yanıtladı:

* Detoks tam olarak nedir?
Vücudumuz zararlı toksinleri hiçbir yardım olmadan etkisiz hale getirerek dışkı ya da idrar yolu ile atmamızı sağlayan bir sisteme sahiptir. Bu sistemde, karaciğer ve böbrek birlikte çalışan çok önemli iki organdır. Fakat dönem dönem, günlük hayatta yenilen yemeklerden, içilen gıdalardan ve olumsuz çevre koşullarından dolayı bu toksik yükün miktarı artmaktadır. Oluşan bu toksik yük, hormonal dengesizlik ve beslenme yetersizlikleri ile birlikte metabolizmanın etkinliğini daha da düşürmektedir. Detoks, kendini sürekli yorgun hisseden ve strese maruz kalan kişilerin çevrenin de etkisiyle düşen metabolizmalarının etkinliğini arttırarak, vücudun arınma sistemini harekete geçiren ve içsel toparlanmaya destek olan bir sistemdir.

SIVI TÜKETİMİ ÖNEMLİ

* Detoks nasıl uygulanır?
Detoksun birinci koşulu bol bol sıvı tüketmektir. Günde içeceğimiz 10-15 bardak su, atımı kolaylaştırır. Özellikle proteinler sindirildikten sonra vücudumuz için toksik etki yapan ve toksik maddeler diye adlandırdığımız bazı atık ürünler oluşturur. Bunlar üre, ürik asit ve kreatinin diye adlandırılan ve vücut için son derece tehlikeli olan atık ürünlerdir. Bu atık ürünler böbreklerden süzülüp idrarla dışarıya atılır. Bir süre hayvansal protein alınmazsa, vücut birikmiş olan bu maddeleri daha rahat atar. Diyetle alınan hayvansal kaynaklı proteinler tamamen diyetten çıkartılır. Sigara, kahve ve alkol tüketimi detoks boyunca sıfıra sıfıra indirilir. Günlük beslenmeniz vejataryenlerde olduğu gibi tamamen taze sebze, meyve ve tahıllardan oluşur. Çay ve kahve yerine bitkisel çaylar önerilir. Bol yürüyüş yapılmalıdır.

GEN TESTİ YAPTIRIN!

* Detoks ne zaman etkili olur?
Detoks için en uygun aylar bahar aylarıdır. Uygulama süresi bir ile üç gün arası olmalıdır. Kişi detokstan önce mutlaka doktoruna haber vermek zorundadır. Doktora danışmadan uygulamaya geçmek doğru değildir. Yılda en az iki kere yapılabilir. Detoks sonrasında vücutta bir rahatlama oluşur. Bağırsaklar normalden daha fazla çalışacağı için, gaz ve şişkinlik şikayetleri yok olur. Daha derin ve rahat uyunabilir. Ayrıca kişi kendini daha enerjik hisseder.

* Detoks kimlere uygulanamaz?
Bebekler, çocuklar ve ergenlik dönemindeki çocuklar hariç tüm yetişkinlere bazı hususlar dikkate alınarak uygulanabilir. Yaşlılarda bağışıklık sistemini düşürdüğü, halsizliğe sebep olduğu görülmüştür. Diyabet, hipertansiyon, kanser, reflü, gastrit, bağırsak sendromu hastalıklarına sahip olan kişilerde detoks uygulanması olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu hastalıklara sahip olmayan bireylerin de detoks kürü uygulamadan önce, vücutlarının detoksu kaldırıp kaldıramayacağını gösteren bir gen testi yaptırmaları gerekmektedir.