kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 16 Mart 2008, Pazar
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Sorun yanıtlayalım

12.03.2008
İştahınızı açmak için yürüyüş yapın
20 yaşındayım. Herkes kilo vermeye çalışırken, ben kilo almaya çalışıyorum. Amacıma ulaşmak için neler yapmalıyım? Seda A./Adana

Acıbadem Kadıköy Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Evrim Demirel kilo almanın başlıca yollarını açıkladı: "Aşırı zayıflık, bağışıklık sistemini düşürür, hastalıkların iyileşme süresini uzatır ve kişinin yaşam kalitesini azaltır. Yorulma ve yorgunluk, zayıfların başlıca kronik sorunlarıdır. Kilo almak isteyenler öncelikle, harcadıkları enerjiden daha fazla enerji alacak şekilde beslenmelidir. Ayrıca daha sık besin tüketin. Sıvıları yemekle birlikte değil, yemekten 30 dakika önce veya sonra almaya çalışın. Diyet ya da light ürünlerden kesinlikle uzak durun. Yatmadan önce yemek yemeye gayret edin. Besinlerin üzerindeki etiketleri okuyarak, yüksek enerji sağlayacak besin seçimleri yapın. Yemeklerinizi sizin rahatlığınızı sağlayacak ve iştahınızı kapatmayacak yerlerde tüketmeye çalışın. Dolabınızda mutlaka sevdiğiniz besinleri bulundurun. Yemeklerden önce yürüyüşe çıkın. Kısa yürüyüşler iştah açmak için birebirdir."

* * *
Stresi yenmek için günlük tutun
Ufacık bir sorun yaşadığımda strese giriyorum. Stres yüzünden baş ve mide ağrısı çekiyorum. Stresi nasıl yenebilirim? Oya C./Artvin

Herkes her gün farklı nedenlerden dolayı stres yaşar. Ancak stres zaman zaman hastalıklara yol açabilir. İşte gündelik yaşamda stresi en aza indirmek için bazı öneriler:
* Ortamınıza uygun gevşeme yolları bulun.
* Kendinize zaman ayırın.
* Ailenizle iletişiminizi gözden geçirin.
* Uykunuza dikkat edin.
* Doğru beslenin.
* Spor ya da yürüyüş yapın.
* Dostlarınızla buluşun.
* Duygularınızı kağıda dökün. Günlük tutun.
* Önceliklerinizi belirleyin.
* Trafikteyken müzik dinleyin, devamlı saate bakmayın.
* Stresle, sigara veya alkol kullanmak ya da kendinizi yemeğe vermek gibi sağlığınızı bozacak yollarla baş etmeye kalkışmayın.
* Evde ve işyerinizde gerçek kapasitenizi görüp, kendinizi fazla zorlamayın.
* Hastalık belirtileri ortaya çıkmışsa, hiç vakit kaybetmeden bir doktora başvurun.
Haberin fotoğrafları