kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

9 milyon 600 bin hücrenin "Umut"a yolculuğu

Yeni Haber
İngiltere'de bulunan donörünün Ocak ayında hastalanmasıyla hayal kırıklığı yaşayan Akut Myeloid Lösemi (AML) hastası Umut Canbulat'a ihtiyacı olan kemik iliği Almanya'da bulundu. Almanya'daki bir banka memurundan alınan ilikten elde edilen 9 milyon 600 bin hücre Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Umut'a nakledildi.

Ankara Sincan'daki Ahmet Andiçen Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde öğrenciyken 2005 yılında AML tanısı konulan Umut, tedavi sürecinde hastalığının üç kez nüksetmesi nedeniyle eğitimini yarıda bıraktı. Canbulat ailesi, kemik iliği naklinin zorunlu olduğunun belirtilmesi ve akrabalar arasında uygun ilik bulunamaması üzerine geçen yıl İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kemik İliği Bankasına başvurdu. Aileye müjdeli haber, yeni yıl ile birlikte geldi. İngiltere'de itfaiyeci olan donörün hastalanması ve bu nedenle naklin iptal edilmesi Umut'un ilk hayal kırıklığı oldu. Herşeye rağmen umutlarını koruyan aileye ikinci müjdeli haber de Almanya'dan geldi. AML nedeniyle yaşam mücadelesi veren 17 yaşındaki Umut Canbulat'a Almanya'da yaşayan 33 yaşındaki bir banka memuru umut oldu. 12 Martta gelen telefonla büyük heyecan yaşayan Umut, annesi Sevgi Canbulat ile Antalya'ya hareket etti.

Umut'un hastalığının tedavisi için gerekli olan ilik, aynı gün, Dünya Kemik İliği ve Donör Federasyonu Türkiye Temsilcisi ve aynı federasyonun Stratejik Araştırmalar Alt Komite Başkanı Doç. Dr. Sarper Diler tarafından Almanya'dan alınarak Antalya'ya getirildi. İlikten elde edilen 9 milyon 600 bin hücre, 12 Martta yapılan geceyarısı operasyonuyla aile dışı ilik nakillerinin yapıldığı Akdeniz Üniversitesi Çocuk Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi'nde Umut'a nakledildi.

UMUT'UN UMUDU ALMANYA'DAN

Dresten'den 12 Mart saat 14.00'de yola çıkan ve üç uçak değiştirdikten sonra geceyarısı 01.30'da Antalya'ya gelen Doç. Dr. Sarper Diler, ''Umut'a Almanya'dan umut getirdiğini'' söyledi. İngiltere'de bulunan donörün hastalanmasıyla büyük üzüntü yaşadıklarını dile getiren Diler, ''ocak başında planladığımız nakli yapamadık. Bunun için üzülürken Almanya'dan yeni bir umut doğdu. Almanya'dan kemik iliğini getirdik ve Umut'un tekrar yaşama bağlanması için ona yeni bir umut verdik'' dedi.

Umut'un çok heyecanlı olduğunu ve tedavisinin ardından bir an önce lise eğitimini tamamlamak istediğini vurgulayan Diler, ''Okulunu çok
özlediğini ve mutlaka bitireceğini söyledi. Bunun dışında en büyük isteği Fenerbahçeli Gökhan Gönül ile tanışmak'' diye konuştu.
Umut'un donörünü çok merak ettiğini anlatan Diler, ''işin ilginç tarafı donörü de Umut'u çok merak ediyor. Benden Umut'un saçını okşamamı
istedi. Uluslararası kurallara göre her şey yolunda giderse bizim de aracılık edeceğimiz bir toplantıda Umut ve 33 yaşındaki banka memuru
vericisini tanıştıracağız. Zaten ondan sonra onlar kardeş olurlar, bizde onların mutluluğunu seyrederiz'' dedi.Umut'un nakil bekleyen diğer hastaların umudu olacağını dile getiren Diler, bu naklin Sosyal Güvenlik Kurumu içinde kurulan koordinasyon merkezinin büyük katkılarıyla gerçekleştiğini sözlerine ekledi.Öte yandan Umut Canbulat, nakilden sonra, Akdeniz Üniversitesi Çocuk Kök Hücre Transplantasyon Ünitesi'nde steril odada vücudunun kemik iliğini üretmesini bekliyor.

AA