kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Elazığ'da "Ana-baba okulu projesi" başladı

Yeni Haber
Elazığ Valisi Muammer Muşmal, ''Çocuklarını ihmal eden ana ve babalar, milletlerin geleceğine darbe vurmuş olurlar'' dedi.

Muşmal, Elazığ Valiliği tarafından 'Ana Baba Okulu Projesi'nin başlaması dolayısıyla Fırat Üniversitesi Atatürk Konferans Salonu'nda düzenlenen törene katıldı.

Muşmal, burada yaptığı konuşmada, insanın hayatında başkalarının yardımına ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Muşmal, insanın en önemli dönemi olan çocuklukta bu ihtiyacı yoğun olarak hissettiğine dikkat çekti.

Anne ve babaların çocukların en çok etkilendikleri ve örnek aldıkları kişiler olduğunu belirten Vali Muşmal sözlerini, ''Dünyanın en nadide çiçekleri olan yavrularımıza ihtiyaç duydukları konularda yardımcı olmak en önemli görev ve sorumluluğumuzdur. Yaradılışı gereği her anne ve baba onun geleceğini hazırlarken onun ruhen ve bedenen sağlam ve sağlıklı olmasını ister. Çünkü çocuklar bizim geleceğimizdir. Çocuklarını ihmal eden ana ve babalar milletlerin geleceğine darbe vurmuş olurlar'' diye sürdürdü.

Muşmal, bazı anne ve babaların bilmedikleri ya da önemsemedikleri için çocuklarını geleceğe daha iyi hazırlamadığını veya bu konuda geriye dönüşü zor yanlışlar yaptıklarını söyledi. Vali Muşmal, ebeveynin, eğitim işini kendi görevi olarak görmeyip okuldan öğretmenden beklediğini de belirterek, eğitimin önce evden başladığını, temelin anne ve babadan alınan eğitim olduğunu kaydetti.

SAĞLIKLI İLETİŞİM KURMAK

Anne babalara yardımcı olmak, çocukları ile sağlıklı iletişim kurmalarını sağlamak ve eğitimde gösterilen başarıyı daha üst seviyelere çıkarmak amacıyla Elazığ Valiliğinin bu çalışmayı başlatma kararı aldığını ifade eden Muşmal, şöyle devam etti: ''Bizim bu projeyi yapmaktaki esas amacımız ana babaların çocukları ile sağlıklı iletişim kurabilmelerine yardımcı olmak, onlara rehberlik etmektir. Bu eğitimle bir yandan ana babaların yaşadıkları sorunlara çözüm aranacak, diğer yandan daha önce başlatılan ve il sınırlarını aşarak Türkiye'yi kucaklayan 'Elazığ okuyor kampanyasına' destek sağlanacaktır. Ben inanıyorum ki bizim bu konuda göstereceğimiz emek ve çaba, ailemizde toplumumuzda ve Elazığ'da önemli bir fark yaratacaktır.''Törende daha sonra Fırat Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Vehbi Çelik, Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemalettin Çopuroğlu, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Töremen ve gazeteci yazar Rahim Er'in katılımıyla 'Ana baba okulu' konulu panel yapıldı.

PROJE

Elazığ Valiliğince uygulanacak projede, il ve ilçelerde kurulan 21 merkezde anne ve babalara, bebeklik dönemi gelişim, gelişim özellikleri, okul öncesi gelişim özellikleri ve eğitimi, yanlış dinleme ve yemek yeme alışkanlığı, son çocukluk dönemi gelişimi özellikleri ve eğitimi, çalışan anne ve çocuğu, gençlik dönemi gelişimi özellikleri ve eğitimi, eşler arasındaki problemler ve bunların çocuğa yansımaları, yaygın ana baba tutumları ve bunlara karşı çözümler, çocuklarla sağlıklı bir iletişim nasıl kurulur, çocukların uyum ve davranış bozuklukları, çocuğun eğitim başarısını yükseltmede ailenin rolü, ergenlik problemleri konularında eğitimler verilecek.

Hafta içi ve hafta sonları uygun görsel araçlarla desteklenecek eğitimler, uzman eğiticiler ve Fırat Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından verilecek.

Projede eğitimlere düzenli katılma imkanı olmayan anne ve babalara yönelik de kısa süreli toplantı, panel ve açık oturumlar yapılacak.

(AA)