kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Erdoğan: Dava milli iradeye karşı atılmış bir adım

SABAH İNTERNET
Yeni Haber
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından AKP hakkında açılan kapatma davasının AKP'ye yönelik değil milli iradeye yönelik atılmış bir adım olduğunu söyledi.

Erdoğan, kapatma davasıyla ilgili ilk değerlendirmesini Siirt Kadın Kolları Kongresi'nde yaptı. Başbakanlık olarak bugün 5'inci yılına girdiğini anımsatan Erdoğan şöyle konuştu:

"Bu Siirt görüyorsunuz çok anlamlı bir şehir. Hep böyle anlamlı günlerde Siirt'te oluyorum. Bunda da yine öyle oldu. Bugün 5'inci yıl. Bir başka anlamlı gelişme yine dün akşam başladı. Sevgili kardeşlerim, biz bildiğiniz gibi demokrasi mücadelesi veren bir partiyiz"

Erdoğan konuşması, "Ak Partiye kalkan eller kırılsın" sloganlarıyla kesilince sözlerine şöyle devam etti:

"Sevgili gençler, demokrasi mücadelesini verenlerin, kol kırmakla, el kırmakla, ayak kırmakla işi yok. Demokrasi mücadelesini verenler en büyük dersi sandıkta alırlar, sandıkta. Bu ülkede kimse 16 milyon 500 bin seçmenin demokratik laik sosyal bir hukuk devletine sahip olduğuna inanarak oy verdiği Ak Parti'sini laikliğin odağı haline getiremez, laikliğe karşı olmanın odağı haline getiremez. Ve şunu iyi bilmemiz lazım dünkü olay Ak Parti'ye yönelik atılmış bir adım değildir. Dünkü olay milli iradeye yönelik atılmış bir adımdır, milli iradeye. Bizim ülkemizde herkes eğer başarıya gidecekse demokrasi içinde gidecek. Eğer başarılı olamayacaksak milli irade onu yine sandıkta tecziye ederek oradan geri alacak."

Erdoğan'ın sözleri sık sık, "Türkiye seninle gurur duyuyor", "Siirt seninle gurur duyuyor" ve "Ak Partiye kalkan eller kırılsın" sloganlarıyla kesildi.

Toplumun her kesiminin oyunu alan tek parti olduklarını vurgulayan Erdoğan, "Bu yoldan bizi almaya kimsenin gücü yetmeyecek" dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Siirt'te okuduğu şiirle siyasi yasaklı oldu. Anayasa değiştirildi, Siirt milletvekili ve başbakan oldu.

Erdoğan, bu kez de partisinin kapatılması ve Gül dahil 70 arkadaşıyla birlikte siyasetten yasaklanmasının isteyen davanın açılmasının ardından yine Siirt'te.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Şartlar ne olursa olsun, kar kış olsun, boran fırtına olsun, gündüz gece olsun bu yolda yürüyeceğiz. Halka hizmet yolunda yürüyeceğiz" dedi.

Başbakan Erdoğan, AKP hakkında açılan kapatma davasına ilişkin ilk değerlendirmeyi Siirt'te partisinin Kadın Kolları Kongresi'nde yaptı. AKP iktidara gelene kadar gençlerin geleceği korkuyla baktıklarını ve umutlarının tükenmeye yüz tuttuğunu söyleyen Erdoğan, "Çocuklarımızın gözlerime umut, kalplerine gelecek heyecanı geri döndü. Çünkü Ak Parti iktidara geldi. Ak Parti bu milletinin adalet taleplerinden doğdu. Ak Parti Ahmet'in, Mehmet'in, Hasan'ın, Hüseyin'in kişisel çıkarlarına dayalı kurulmuş bir parti değil. Ak Partinin kurulma kararını millet verdi, siz verdiniz. Ak Parti bu milletin vicdanından aklından doğdu. Ak Parti'yi milletimiz kucakladı, Ak Parti de milletimizi kucakladı" dedi.

UZUN İNCE BİR YOL

Başbakan Erdoğan, hiçbir şehri ötekinden ayırmadıklarını, hiçbir zümrenin ve çıkar çevresinin partisi ve iktidarı olmadıklarını savunarak, şöyle dedi :

"Türkiye'yi bir bütün olarak sevdik, inşallah son nefeslerimize kadar da öyle seveceğiz. Biz bu yola çıkarken ne dedik, hatırlayın. Tıpkı Aşık Veysel gibi 'uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece.' Evet biz uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Şartlar ne olursa olsun, kar kış olsun, boran fırtına olsun, gündüz gece olsun bu yolda yürüyeceğiz. Halka hizmet yolunda yürüyeceğiz. Doğruya hizmet yolunda yürüyeceğiz. Bu yolda bizi almaya kimsenin gücü yetmeyecek. Bu böyle devam edecek."

VESAYET SİYASETİ BİTMİŞTİR

Erdoğan, kadınların siyasete katkılarını anlatırken konuşması sık sık sloganlarla kesildi. Sloganlara partisinin seçimlerde kullandığı, "beraber yürüdük biz bu yollarda" şarkısının sözleriyle yanıt veren Erdoğan, şunları söyledi:

"Biz bu milleti seviyoruz, millet de bizi seviyor biliyoruz. Sevgi karşılıklı. Beraber yürüdük biz bu yollarda, beraber ıslandık yağan yağmurda... diyerek yola çıktık AKP'nin dışında Kadın Kolları Kongrelerini böyle muntazam yapan başka bir parti yok. Kadını siyasete taşımayı böyle planlayan bizden başka parti yok. Türkiye'nin kaybedeceği bir siyasetin kazananı olmaz. Kim Türkiye'yi huzursuz ederek kendine fayda sağlayacağına inanıyorsa gaflettedir. Demokrasiyi içine sindiremeyenlere, demokrasi dışı yolları tevessül edenlere asla prim vermeyeceğiz. Artık demokrasi bu ülkenin, olsa da olur olmasa da oluru değil, olmazsa olmazıdır. Bu milletin teveccühüyle siyaset sahnesinde yer bulanların muhasebelerini yapmaları yerinde olur. Gölgeli siyasetin son kullanma tarihi geçti. Vesayet siyaseti bitmiştir."


UMUDUMUZU KIRAMAZLAR

Konuşmasında gençlere seslenen ve "Gençler, üç şeyi unutmayacağız" diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üç şeyi unutmayacağız, umudumuzu, birbirimize olan bağlılığımız ve istikrar. Bunlar o güzel yarınların kapısını açacak altın anahtarlar. Bizim umudumuzu kırmayı planlıyorlar, asla başaramayacaklar, asla bu ülkenin ahengini bozamayacaklar. Umut ışıltısını asla söndüremeyecekler, birliğimizi asla zedeleyemeyecekler. Değişim istikrarına hiçbir şekilde gölge düşüremeyecekler. Ülkenin rotasının karanlıklara çevrilmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkiye'nin üzerindeki sır perdesi kalkmıştır. Devletimiz milletimizle bütünleşti, buzlar eridi, Türkiye'ye bahar geldi. Gençlerimiz daha aydınlık, daha güçlü bir ülke olarak taşıyacaklar. Türkiye düne göre bugün daha iyi bir noktada. Bu kazanımlardan geriye dönüş olmayacak. Demokratik kazanımları bu millete çok görenler olabilir. AK Parti kurulduğu günden bu yana en üst düzeyde sorumluluk duygusuyla hareket etmiş, sadece bu ülkeye hizmet düşünmüştür. Bu sadece AKP'nin görevi değildir. Demokratik saygınlığa gölge düşürenler bunun vebalini de taşıyacaklar. Bu millet ne badireler atlattı. Ekonomik krizlerin enkazı altından kalkarak bugünlere geldik."

BU GARABETİ YAŞATANLAR BUNUN UTANCINI YAŞAYACAKLAR

"Millet iradesini hiçe sayarak hukuk tesis edilemez. Bu talihsiz girişimin hukuki zemini yok" diyen Erdoğan şunları dedi:

"Milletimizi böyle bir garabetle, ayıpla karşı karşıya bırakanlar bunun utancından kurtulamayacaklar. Müsterih olun, Sandıkta verdiğiniz yetkilere sonuna kadar sahip çıkacağız Biz gece gündüz çalışalım, birileri de çıksın milletimizin kazanımlarını bir çırpıda heba etsin. Türkiye demokrasi yürüyüşünü aksatmadan sürdürecek. Yeni bir demokratik adım için hazırlıklarımız sürüyor. Uydu yoluyla tüm dünyadan izlenecek, İran ve Irak'ın Türkiye'ye yakın bölgelerine yayın yapan Türkçe, Farsça ve Arapça yayın yapacak kanal açılacak. 2009 başında yayına geçecek. Ortadoğu başta olmak üzere geniş bir coğrafyada takip edilecek."

Erdoğan, konuşmasında bölgeye yapılacak baraj, duble yollar, sulama kanalları, mayınlı arazilerin temizlenmesi gibi yatırımlar hakkında da bilgi verdi.

KAPATMA DAVASI TEPKİ YAĞIYOR


Öte yandan gerek muhalefet partilerinden gerekse sivil toplum kuruluşlarından kapatma davasına ilişkin tepki yağıyor.

CHP: SİYASİ PARTİLERİN KAPATILMASINI DOĞRU BULMUYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Özyürek, AK Parti hakkında açılan kapatma davasını, ''Siyasi partilerin kapatılmasını doğru bulmuyoruz. Ancak bir parti suç işlemişse, cumhuriyet başsavcısı da görevini yapmak durumunda. Bir iktidar partisinin, bu duruma düşmesi büyük talihsizlik'' diye değerlendirdi.

AK Parti'nin, çok sayıda laiklik ilkesini yok sayma veya kendi anlayışına göre yorumlayıp uygulama davranışı olduğunu savunan Mustafa Özyürek, Başsavcının, bunların hepsini değerlendirerek davayı açtığını söyledi.

MHP: SONUCU SAYGIYLA BEKLEMEK GEREKİR

MHP Genel Sekreteri Cihan Paçacı, "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın başvurusuyla yargı süreci başlamıştır. Sonucu saygıyla beklemek gerekir" dedi.Paçacı açıklamasında, bu aşamada ayrıntılı bir yorum yapmanın doğru olmayacağını, ileride daha detaylı açıklama yapılacağını belirtti.

DSP: PARTİ KAPATMA ÇÖZÜM DEĞİL

DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, ''Başbakan 'değiştim' demişti, ama geçen 5 yıllık süre, Başbakan'ın da partisinin de değişmediğini ortaya koydu'' dedi. Sezer, partisinin Adana'nın merkez Seyhan ilçe örgütü tarafından düzenlenen dayanışma yemeğinde yaptığı konuşmada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın AK Parti'yi kapatma davasına değindi.

Zeki Sezer, partilerin kapatılmasını istemediklerini, siyasi partileri kapatmanın geçmişte ''çok da çözüm olmadığının'' görüldüğünü ifade ederken, ''Ama Başbakan 'değiştim' demişti. Ama geçen 5 yıllık süre, Başbakanın da partisinin de değişmediğini ortaya koydu'' diye konuştu.

Sezer, şunları söyledi: ''Laik demokratik cumhuriyetle ne yazık ki sorunları vardı... Her konuşmasında Başbakan, AK Parti'nin sözcüleri, 'laikliğe karşı değiliz', 'hatta laikliğin güvencesiyiz' diyerek, milleti yanıltabileceğini sanıyor. Gelinen noktada, toplumu, akademisyenleri, kadınları, siyaseti birbirine düşürecek, devlet kurumlarıyla siyaseti birbirine düşürecek adımlar atmaya devam ediyor. Aslında çok konuşmak doğru değil. Çünkü, yargıya gitmiş bir durum var. Sağduyu içinde, sükunetle yargıyı beklemek durumundayız.''

DTP: DEMOKRASİ TARİHİNDE TALİHSİZ OLAY

DTP Grup Başkanvekili Selahattin Demirtaş, yüzde 47 oyla iktidara gelen, ülkeyi yöneten ve içinden cumhurbaşkanı çıkarmış bir partinin kapatılma girişiminin, demokrasi tarihine talihsiz bir olay olarak geçtiğini söyledi.
Demirtaş, parti kapatmalara karşı olduklarını, hangi parti olursa olsun, partilerin halk tarafından açılıp, halk tarafından kapatılması gerektiğini söyledi. AK Parti hakkında açılan kapatma davasını, ''Talihsiz bir olay'' olarak nitelendiren Demirtaş, AK Parti'ye açılan davanın da DTP'ye açılan dava gibi, ''İdeolojik'' amaçlarla açıldığının görüldüğünü savundu.
''AK Parti hakkında, 'Laikliğe aykırı fiillerin odağı haline geldiği' iddiasıyla kapatılma davası açılıyor. Böyle olsa bile, bu kapatma gerekçesi yapılamaz'' diyen Demirtaş, demokrasilerde kapatma gibi bir yaptırımın, idam cezasıyla eşdeğer olduğunu belirtti.


ABD: SEÇMENLERİN İRADESİNE SAYGI GÖSTERİLMELİ

ABD Dışişleri Bakanlığı, AK Parti hakkında açılan kapatma davasına ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, Türkiye'de "seçmenlerin 2007'deki iradesine saygı gösterilmeli" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya Dairesi sözcüsü Chase Beamer'in imzasını taşıyan açıklamada, "Dava açıldığına ilişkin haberleri görmüş bulunuyoruz. Bütün ilgili tarafların Türkiye'nin demokratik kurumlarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerekiyor. Demokrasilerde, seçmenlerin ülkelerinin siyasi geleceğini belirlemesi esastır. Seçmenlerin 2007'deki iradesine saygı gösterilmeli. Bu yaklaşım, bizim Türkiye'nin demokratik laikliğine verdiğimiz güçlü desteği yansıtıyor"denildi.ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza ise AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, ilgili bütün tarafların demokratik kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini, demokrasilerde ülkelerin geleceğini seçmenlerin belirlediğini ve Türk seçmeninin geçen yıl tercihini yaptığını söyledi.

BRYZA: SEÇMENLERİN ÜLKENİN GELECEĞİNİ BELİRLEMESİ ESASTIR

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza, Ak Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin olarak, ilgili bütün tarafların demokratik kurumlara ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiğini, demokrasilerde ülkelerin geleceğini seçmenlerin belirlediğini ve Türk seçmeninin geçen yıl tercihini yaptığını söyledi.

Bryza, "ilgili bütün tarafların, Türkiye'nin demokratik kurumlarına ve hukukun üstünlüğüne saygı göstermesi gerektiğine inanıyoruz. Bu, bizim Türkiye'nin demokratik laikliğine verdiğimiz desteği yansıtıyor. Herhangi bir demokraside, seçmenlerin, ülkelerinin siyasi geleceğini belirlemesi esastır ve seçmenler, 2007'de kararlarını verdi" dedi.

TBB BAŞKANI ÖZOK: SOĞUKLANLIKLA HUKUK İZLENMELİ

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Özdemir Özok, AK Parti hakkındaki kapatma davasına ilişkin, ''Türkiye, bir hukuk devletidir. Herkesin soğukkanlılıkla hukuku izlemesini, hukukun tarafsız ve objektif bir karar vermesine yardımcı olmasını diliyorum '' dedi.

Bursa Barosu'nun 100. yıl dönümünü kutlama etkinlikleri kapsamında, 40'ın üzerinde baro başkanı ve TBB yöneticilerinin katılımıyla yarın düzenlenecek toplantıya katılmak üzere Uludağ'a gelen Özok, bir hukukçu, bir aydın ve bir demokrat olarak böyle bir davanın açılmasından ''çok mutlu olmadığını'' söyledi.

Özok, şöyle konuştu: ''Bu, Türkiye için çok önemli ve tarihi bir olaydır. Türk demokrasisinde ilk kez yüzde 47 oyla iktidara gelen, toplumdan önemli bir oy desteği alan bir partinin kapatılmasıyla karşı karşıya kalınıyor. Türkiye, bir hukuk devletidir. Herkesin soğukkanlılıkla hukuku izlemesini, hukukun tarafsız ve objektif bir karar vermesine yardımcı olmasını diliyorum. Hem hakkında dava açılan parti yetkililerinin hem de en sade yurttaşımızdan en sorumlu kamu görevlisine kadar bütün yurttaşlarımızın, soğukkanlı, önyargısız ve hukuka güvenerek, hukuk devletinin kuralları çerçevesinde sorunların çözümüne yardımcı olması gerekir.

Türkiye, gerçekten tarihi bir süreçten geçiyor. Bu süreç içinde hep beraber ülkenin barışı, huzuru ve demokrasisi için çalışmalıyız. Demokratik, parlamenter sisteme gönül vermiş her sorumlu insanın, bu süreci hukuk içinde ve hukuk devletine uygun olarak, gerekli anlayış ve soğukkanlılık desteği vermelerini öneriyorum.''

BARO BAŞKANLARI



İzmir Barosu Başkanı Nevzat Erdemir de AK Parti hakkında kapatılma davası açılmasının, kendileri için ''süpriz bir gelişme olmadığını'' söyledi. Erdemir, bundan sonraki süreçte, son sözü bağımsız Türk yargısının söyleyeceğini dile getirdi. Ankara Barosu Başkanı Vedat Ahsen Coşar, ''Demokrasi anlayışı gereği, siyasal partilerin mahkeme tarafından kapatılmasına karşıyım. Siyasi partiler halk tarafından kapatılır'' dedi. Bursa Barosu Başkanı Asude Şenol da parti kapatmalarının çok doğru olmadığını düşündüğünü belirterek, parti kapatarak bir takım sonuçlara ulaşılamayacağını vurguladı.

TOBB BAŞKANI HİSARCIKLIOĞLU: PARTİ KAPATMA TÜRK DEMOKRASİSİNE ZARAR VERİYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, AK Parti hakkındaki kapatma davasıyla ilgili olarak, ''Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılması Türk demokrasisine zarar vermektedir'' dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada şunları kaydetti: ''Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Demokrasinin de içinde yer aldığı bu dört ilkenin hiçbirisinden vazgeçilemez. Siyasi partiler demokrasinin vazgeçilmez unsurlarıdır. Siyasi partilerin kolaylıkla kapatılması Türk demokrasisine zarar vermektedir. Bugüne kadar gördüğümüz örnekler de bunu göstermektedir. Uluslararası piyasalarda nereye gideceği belli olmayan bir çalkantının tam ortasında ekonomiye odaklanılmalıdır. Herkesin, serinkanlılıkla hareket edilmesi gereken bir sürecin içinde olduğumuzun farkında olmasında fayda vardır.''