kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Özel Yaşar Cimilli Coşkun İlköğretim Okulu'nun arı projesiyle ilgili yaptığı başvuruda, öğrencilerin çalışmasını gösteren bu fotoğraf da yer aldı.

'Arılı uyuşturucu arama' ilköğretim projesi çıktı

Nurdeniz ERKEN HABER MERKEZİ
Arılarla uyuşturucu projesini yürüten ilköğretim okulunun biyoloji öğretmeni Yunus Karaca, "Milli Eğitim Müdürü destek verdi. Proje üç öğrenciyle gizli yürütülüyor" dedi..
İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in "2.5 aydır 100 kadar arıya ecstasy, kokain, eroin gibi çeşitli uyuşturucu madde veriyoruz. Bu arılar kanında uyuşturucu olanlara konacak, böylece okulda uyuşturucu araması yapacağız" açıklaması tartışma yarattı. Özer'in, İl Milli Eğitim bünyesindeki komisyon tarafından çalışmaların yürütüldüğünü söylediği proje, bir ilköğretim okulunda 3 öğrenci ve bir öğretmenin fen bilimleri projesi çıktı.

YARIŞMA PROJESİ
Projenin bu şekilde gündeme gelmesine çok şaşırdığını dile getiren Özel Yaşar Cimilli Coşkun İlköğretim Okulu biyoloji öğretmeni Yunus Karaca, "Bahsedilen proje bizim projemiz. Bir süredir yarışmalara hazırladığımız, İl Milli Eğitim Müdürlüğü bilgisinde yürütülen bir projeydi. Önemli olduğuna inandığımız için gizli yürütüyorduk" diye konuştu. TÜBİTAK'ın ilköğretim okulları arasında düzenlediği "Bu Benim Eserim" isimli bilimsel proje yarışmasına hazırlandıklarını anlatan Karaca, gerekli malzemeleri elde etmek için önce İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne ardından da İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne başvurduklarını anlattı. Karaca, projenin TÜBİTAK yarışmasının İstanbul ayağında ilk 200 proje arasına girdiği bilgisini verdi. "Deneyler için uyuşturucu maddeye ihtiyaç vardı, bir okul olarak bunu sağlayamazdık. Durumu İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bildirdik" diyen Karaca, projeyi çok beğenen İl Milli Eğitim Müdürü Ata Özer'in izniyle deneyler için gerekli olan miligram düzeyinde esrar, ecstasy ve cesaret verici hap elde ettiklerini anlattı. Proje devam ederken Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bilgi verdiğini anlatan Karaca, "Proje başarılı olursa okullarda uyuşturucu araması için kullanılabileceği söylendi" dedi. Projenin İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından benimsendiğinin altını çizen Karaca, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü Rehberlik Hizmetleri Şube Müdürü Güner Ergenç'in "Acaba projeyi öğrencilere yaptırmasak, devlet sırrı olarak saklasak mı?" diye sorduğunu da iddia etti. Karaca, sadece madde elde etme noktasında Milli Eğitim Müdürlüğü'nden destek aldıklarını, diğer tüm ekipmanın okul tarafından sağlandığını söyledi.

"İÇERİĞİ GİZLİYORUZ"
Böcekler kullanılarak benzer çalışmaların Adli Tıp'ta ceset bulmada kullanıldığını da söyleyen Karaca projenin nasıl işlediğini de şöyle anlattı: "Aç bıraktığımız yeni doğmuş arıların cam bölmelerin içinde besin maddelerine karıştırılmış uyuşturucularla beslenmelerini sağlıyoruz. Bir süre sonra bu maddelere alışan arılar, acıktıklarında besin maddesi olmasa da bu maddelere gidiyorlar." Projeyi 5 ve 6. sınıfa giden 3 öğrenci ile birlikte gizli yürüttüklerini anlatan Karaca, "Dünyada fareler üzerinde benzer deneyler yapılıyor ama arılarla yapılan bu çalışma bir ilk, sonuçlar dünya çapında değerli olacak" dedi. Veliler ve diğer öğretmen ve öğrencilere de proje hakkında bilgi vermediklerini anlatan Karaca, "Katılmayı planladığımız bir çok bilimsel yarışma var, içeriği gizliyoruz" diye konuştu. "Bu Benim Eserim" yarışmasının halen devam ettiğini anlatan Karaca, çalışmanın ön elemelerinde 6 bin proje arasından sıyrılıp ilk 200'e girdiğini belirtti. Karaca, laboratuvar ortamında başarılı sonuçlar aldıklarını belirterek, nisan ayında geniş arazide ve sera ortamında denemeler yapacakları bilgisini verdi.