kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bear Stearns depremi

Piyasalar dün ABD'li yatırım bankası Bear Stearns'ün iflasın eşiğine geldiği haberleri ile çalkalandı. New York Merkez Bankası ve JP Morgan zor durumdaki bankaya nakit pompalamaya karar verdi..
ABD'li yatırım bankası Bear Stearns dün iflasın eşiğine geldi. Şirket yaptığı açıklamada, "Son 24 saatte likidite pozisyonları önemli ölçüde kötüleşti" dedi. Böylece, milyar dolarlık zarar yazan bankalardan ve batan hedge fonlardan sonra ilk kez ABD'li büyük bir banka zor durumda olduğunu açıkladı. Bear Stearns'ün zor durumda olduğunu açıklamasının ardından JP Morgan ve New York Merkez Bankası, iflasa sürüklenen bankaya finansman sağlayacaklarını açıkladı. Ancak ABD'li bankanın hisseleri yüzde 53 değer kaybetti. Bear Stearns, ABD'de subprime mortgage kredilerinde başlayan sorunlar nedeniyle geçtiğimiz haziran ayında iki hedge fonunun 2.6 milyar dolar zarar ederek, iflas ettiğini açıklamıştı.

ALTIN 1007 $'LA REKORDA
Haberin ardından ABD'de olumlu gelen enflasyon verileri ve S&P'nin "Finans piyasalarında oluşan zararın sonuna gelindi" açıklamalarıyla güne moralli başlayan piyasalar tedirgin oldu. Avrupa borsaları kazançlarını geri verirken, dolar uluslararası para birimleri karşısında sert düştü. Euro-dolar paritesi, tarihinde ilk kez 1.5688 sent seviyesine yükseldi. Dolar-Yen paritesi 99.57 Yen'e gerilerken, dolar İsviçre Frangı karşısında da 0.9988 frank ile tarihinin en düşük seviyelerini gördü. Altın fiyatları spot piyasada 1007 dolara kadar yükselerek rekor kırdı. ABD hem petrol fiyatları ise durgunluğun talebi olumsuz etkileyeceği endişeleri ile yatay seyrini korudu ve 110 dolar seviyesinde işlem gördü. Wall Street, "Bear Stearns iflas ediyor" endişesi ile panikledi. Dow Jones endeksi açılışın ilk dakikalarında yüzde 1.54 düştü. Avrupa borsaları ortalama yüzde 1 değer kaybederken, İMKB- 100 endeksi dün yüzde 0.39 değer kazandı. Borsa dün 42 bin 585 puana yükselirken, dolar Türk Lirası karşısında değer kaybetti. Dolar, dün bankalararası piyasada 1.2220-1.2240 YTL'den kapandı. 7 Ekim 2009 tarihli gösterge niteliğindeki tahvilin bileşik faizi yüzde 17.75'e geriledi.