kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

AK Parti'ye 'laiklik karşıtı odak' iddiası

Ersan ATAR ANKARA
Yargıtay Başsavcısı Yalçınkaya AK Parti hakkında "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu" iddiasıyla kapatma davası açtı; Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan dahil 71 kişiye de siyaset yasağı istedi..
Yargıtay Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, AK Parti hakkında "laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu" iddiasıyla kapatma davası açtı. İddianamede, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yanı sıra Başbakan Tayyip Erdoğan'ın da aralarında bulunduğu 71 kişi için siyaset yasağı istendi. Türban serbestisi getiren Anayasa değişikliği için, "laiklik karşıtı söylemlerden eyleme geçişin göstergesi" denildi. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan uzun süredir "kapatma davası" sinyalleri geliyordu. Başsavcı Yalçınkaya, uzun süren çalışma sonunda oluşturulan ancak "ekonomik kriz" endişeleri ve TSK'nın Kuzey Irak operasyonu nedeniyle ertelendiği dillendirilen davayı dün akşam 18.30'da açtı.

TÜRBAN: SÖZÜN BİTTİĞİ YER
SABAH'ın edindiği bilgilere göre Başsavcılığın iddianamesi yaklaşık 150 sayfadan oluştu. Ekleriyle birlikte 17 klasörü bulan dava dosyasında, deliller kronolojik sıralamayla yer aldı. AKP'nin ilk iktidar olduğu 2002 Kasım ayından düne kadar geçen zamanı içeren delillerden en önemlisini, üniversitelerde türban serbestisi sağlaması için yapılan anayasa değişikliği oluşturdu. İddianamenin bu bölümünde, iktidardaki bir partinin, Anayasa Mahkemesi ve diğer yargı organlarının kararlarına rağmen siyasi simge haline gelen bir konuda ısrarcı olmasının, o partinin laiklik karşıtı eylemin odağı haline geldiğinin en bariz göstergesi olduğu vurgulandı. İddianamede, anayasa bu değişikliği için "laiklik karşıtı söylemlerden eyleme geçişin göstergesi" denildi.

71 YASAK TALEBİ
İddianamenin sonuç bölümünde, kapatma davasının dayanağı olan ve aralarında Cumhurbaşkanı Gül ile Başbakan Erdoğan'ın da bulunduğu 71 kişi için 5 yıl boyunca siyasi yasak istendi. Cumhurbaşkanı görevinden ancak "vatana ihanet"ten dava açılıp mahkûm olması halinde indirilebiliyor. Bu nedenle iddianamede Gül'ün de adının geçmesi tartışma yarattı. Listedekilerin tamamının milletvekili olmadığı, birçok AKP'li belediye başkanı ile il ve ilçe başkanlarının da yer aldığı öğrenildi.

İŞTE LİSTEDEN BİR BÖLÜM: Recep Tayyip Erdoğan (Genel Başkan)

GENEL BAŞKAN YARDIMCILARI: Dengir Mir Mehmet Fırat, Haluk İpek, Mehmet Necati Çetinkaya, Edibe Sözen, Egemen Bağış, Nükhet Hotar Göksel, Hüseyin Tanrıverdi, Şaban Dişli, Şükrü Ayalan, Bülent Gedikli, Reha Denemeç.

GRUP BAŞKAN VEKİLLERİ: Bekir Bozdağ, Mustafa Elitaş, Nihat Ergün, Nurettin Canikli, Sadullah Ergin. İdris Naim Şahin (Genel Sekreter), Fatma Şahin (Kadın Kolları Başkanı), Hakan Tütüncü (Gençlik Kolları Başkanı), Bülent Arınç (eski TBMM Başkanı, Manisa milletvekili).