kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Hacer GEMİCİ
Enerji Hattı

İstanbul'un değeri 5 milyar dolar mı?

Aylardır beklenen ve özel bir yasa ile özelleştirme sürecine sokulan Ankara Doğalgaz Dağıtım ihalesinde ipi Mehmet Kutman'ın Global Holding ile Energaz'ın patronu Nusret Argun göğüsledi. İhale öncesinde 3 milyar dolar gelir bekleyen, sonradan bu rakamı 2 milyar dolara kadar çeken Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'e, ihalede oluşan 1 milyar 610 milyon dolarlık bedel belki düşük gelmiştir. Ancak gerek ihale sürecini takip eden, gerekse sektörün diğer oyuncularına göre 1 milyar 610 milyon dolar beklentilerin bir miktar üzerinde bile. Çünkü ihale öncesinde 'şartnamede belirsizlikler ve riskler var' diyenlerin yüksek sesle düşünmeleri nedeniyle, fiyatın 1 milyar ile 1.3 milyar dolar arasında olabileceği dahi konuşulmaya başlanmıştı.

90 milyon dolar garanti
İhalede oluşan fiyata yönelik tartışmalar önümüzdeki günlerde mutlaka yapılacaktır. Ancak 1 milyar 610 milyon doların sektör için bir gösterge oluşturduğu da ortada.
Gökçek'in son basın toplantısında söylediğine göre Ankara'nın bugün için toplam abone sayısı 1 milyon 39 bin. Biz buna, yuvarlayarak 1 milyon diyelim.
Yani Global ve Energaz abone başına bin 610 dolar ödemeye hazır. Ankara'nın fiyatının belli olması, 3 milyonun üzerinde abonesi bulunan İstanbul Doğalgaz Dağıtm AŞ (İGDAŞ) için de ayrı bir önem taşıyor. Her ne kadar Ankara için özel yasa çıkarılıp, şartlar buna göre belirlense de ortaya yaklaşık bir fiyat çıkmış durumda. 3 milyon aboneden hesap ettiğimizde aynı şartlarda İstanbul'un ihaleye çıkması durumunda 4.55 milyar dolarlık bir bedeli kimse hayal gelmeyecektir artık. Yani İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, şimdiden en az 5 milyar doları cebine koyacağının hesabını yapmaya başlayabilir.
EGO'da oluşan fiyatta kuşkusuz abone sayısının yanı sıra, 10 yıl boyunca 5.5 sente sabitlenen birim hizmet ve amortisman bedelinin de büyük etkisi oldu. 2007 yılında Ankaralılar 1.7 milyar metreküp doğalgaz kullandı. 5.5 sentten hareket edersek, alan grubun yıllık 90 milyon doların üzerinde bir birim hizmet ve amortisman bedelini cebe koymayı garanti ettiğini söyleyebiliriz. 10 yılda rakamlar bu seviyede kalırsa, bu meblağ 900 milyon dolara ulaşıyor. Tabi bu rakamın tamamını şirketin kazancı olarak görüyor değiliz. Yine de ihaleye girenlerin verdiği teklifte, kasaya gireceği kesin olan bu rakamın da büyük etkisi olduğunu söylemeden geçmeyelim istedik.