kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
SPA trendi dünyadaki gelişimini tamamladı; artık hamamlar moda.

SPA'nın tahtına hamamlar oturuyor

Yaprak Aras ŞAHİNBAŞ
08.03.2008
Türkiye'nin geç yakaladığı Uzakdoğu temalı SPA trendi sıradanlaşıyor. Hiç beklemediğimiz ve değerini bilmediğimiz bir alt kol tüm dünyada popülerleşiyor..
Biz daha SPA kongreleri yapalım, ödüller dağıtalım, ülke tanıtımlarında SPA masajlarına öncelik verelim... Dünyayı kasıp kavuran SPA trendi, çoktan gelişimini tamamladı. SPA'sı olmayan büyük otellerin yüzüne bakılmıyor artık. Küçük dağ evlerinden bozma oteller bile mutlaka sauna, masaj, buhar banyosu gibi birkaç SPA unsuru barındırıyorlar. Yıllardır yayınlanan ve dünyanın en iyi SPA'larının yer aldığı kataloglarda Türkiye'nin esamesi okunmuyor. Bundan sonra okunsa kaç yazar ki zaten? SPA turizminin kaymağını yiyemedik, yiyemeyeceğiz de.

HAMAM AVRUPA'DA
SPA trendi 'sıradanlaşmaya' başladıkça, sektörü canlı tutmak isteyenler de yeni yöntemlere başvurmaya başladı. İşte tam da bu noktada, yıllardır göz ardı ettiğimiz; Türkiye'yle çok özdeşleşmesine rağmen iyi kullanamadığımız bir koz devreye giriyor: Hamamlar! Yok falanca otelin SPA'sı şöyleymiş, yok Bali masajı böyle yararlıymış, bilmem nerenin aromoterapi odası da varmış derken, hamam kültürümüzü de değerlendirmeyi bilemedik. Avrupa başkentlerinin en 'hip' muhitlerinde ardı arkasına hamamların açıldığını biliyor muydunuz? Peki ya Türkiye'den tellakların buralara transfer edildiğini? Colin Farrell'ın geçen haftaki 'Türk hamamlarına bayılıyorum,' sözü de Avrupa'daki yükselen 'hamam trendi'ni açıklar nitelikte. Farrell gelip de Galatasaray Hamamı'nın göbektaşına yatmadı herhalde! Yeni nesil 'trendy' hamamlar, özellikle İsviçre, Avusturya, Almanya, Fransa, İngiltere ve İtalya'da birbiri ardına açılıyor. En ünlülerinden biri, International Herald Tribune gazetesinin de yazdığı, Roma'daki Aquamadre. Bu arada her ne kadar Türklerle özdeşleşse de, hamam kültürünün aslında Romalılardan alıntı olduğunun altı çiziliyor. Sonra buraya gelip gördükleri hamamları da kendi ülkelerindeki örneklerle karşılaştırıyorlar doğal olarak. İngiliz Tatler dergisinin geçen ayki sayısında aynen şöyle diyordu: "İstanbul'a yolunuz düşerse, boşuna hamama gitmeyin. Hayal kırıklığına uğrarsınız. Oldukça pisler ve korkunç, çıplak vücutlarla dolular." Peki ya Uzakdoğu'daki yeni SPA trendi ne, biliyor musunuz? Özellikle Sivas'taki kaplıcalardan bildiğimiz ve sedef hastalığının tedavisi için önerilen 'doktor balıklar'. Japonya, Çin ve Kore'de öyle popüler olmuşlar ki, 'Dr. Fish Spa', 'Fisho Spa' adı altında zincirler bile (www.fishospa. com) kurulmuş. Ugly Betty dizisinde zikredildiğinden beri, balıkların ünü daha da artmış. Fındık, lokum derken hamamlar ve balıklar da elden gidiyor anlayacağınız. Atı alan Üsküdarı'ı geçmiş bile. Yarın bir gün Türkiye'de de şubeler açarlarsa hiç şaşırmayın.
Haberin fotoğrafları