kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 15 Mart 2008, Cumartesi
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Evde bakılan köpeklerin bir kısmı kötü muamele görüyor.

Küçücük bir balkonda aylarca aç, susuz...

NESLİHAN TUNÇ
08.03.2008
Karşınızdaki apartmanda balkona bağlanmış, günlerce aç ve susuz bırakılan, eve alınmayan bir köpek mi var? Oturduğunuz yerde "Vah vah," demek yerine, hemen belediyeye haber verip onu kurtarabilirsiniz..
Petshop'ta pislik ve bakımsızlıktan ölmek üzere olan bir kedi mi gördünüz? Yoksa üst kattaki komşunuz sürekli köpeğini mi dövüyor? Ya da karşı apartmandaki köpek günlerdir küçücük bir balkonda mı tutuluyor? Eğer biraz duyarlıysanız ve bu tür manzaralar içinizi acıtıyorsa, kötü durumdaki bir hayvanı kurtarmak için bir şeyler yapmak istersiniz. Ama birçok hayvansever gibi siz de ne yapacağınızı bilemiyor olabilirsiniz. Öncelikle bilmelisiniz ki, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu'nun 14a maddesine göre, hayvanı etik olmayan koşullar altında tutmak bir suç. Bunun cezası, yeni tarifeye göre 352 YTL. Nereye başvuracağınız konusuna gelince; bağlı bulunduğunuz belediyenin herhangi bir birimine e-posta, telefon ya da yazılı dilekçeyle ihbarda bulunabilirsiniz. Kadıköy Belediyesi Veteriner İşleri Müdür Yardımcısı Aytaç Kaval, kendilerine günde 10-12 tane sahipli ve sahipsiz hayvanlarla ilgili şikâyet geldiğini ve bir kısmına ceza kestiklerini söylüyor: "Çok farklı şikâyetler alıyoruz. Bunların bir kısmı da hayvana kötü muamele konusunda oluyor. 5199 sayılı yasa yeni yeni oturmaya başladı. Daha önce cezai işlemlerin nasıl yürütüleceği bilinmiyordu. Yaklaşık bir buçuk yıl önce yasanın uygulanmasıyla ilgili yetki, belediyelere devroldu. 5199 denetleme sorumluları valilik tarafından seçildi. Cezai işlemler başladı. 2008 yılına ait tarife başladı."

"CEZA KESEBİLİYORUZ"
Cezai işlemler konusunda bir tarife bulunduğunu, bu tarifede hayvan hakları yasası konusunda ihlal edilen maddeler ve para karşılıklarının yer aldığını söylüyor Kaval: "Bu tarifeye göre ceza kesme yetkimiz var. Örneğin gelen bir ihbara göre hayvan kapalı bir alanda tutuluyor, su verilmiyor, yemek verilmiyor. Bunu hayvan koruma denetleme sorumlusu olarak tespit edince, 14a maddesini uyguluyorsunuz. Sokağa dışkı yaptırmak veya hayvanını kimliksiz gezdirmek de suç. 69 YTL ceza kesebiliyoruz. Mutlaka kimliğini taşımak zorunda. Birkaç maddeyi ihlal ediyor da olabilir. Farklı cezalar da verilebilir." "Peki hayvanına eziyet eden birini gördüğümüz zaman başvuracağımız merci belediye mi?" diye sorduğumuz Kaval bunu "Evet," diye yanıtlıyor ve şöyle açıklıyor: "Bazı bölgelerde belediyelerin veteriner müdürlüğü bu işi yapıyor. Bazı bölgelerde veteriner müdürlüğünün yeterince altyapısı olmadığı için zabıta birimlerine de başvurulabilir. Yani belediyenin herhangi bir bölümüne başvurabilirsiniz. Dilekçe verildikten sonra
Haberin fotoğrafları