kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
ŞELALE KADAK

'En az üç çocuk yapın' sözüne ilanla tepki

Dün gazetelerde Türkiye Aile Planlaması Vakfı'nın (TAP) bir ilanı yayınlandı.
Öyle anlaşılıyor ki, Başbakan Erdoğan'ın 'En az üç çocuk yapın' demesi, nüfus planlaması konusunda çalışan TAP Vakfı'nın tepkisini çekti.
Tesadüf bu ya tam da nüfus planlamasına dikkat çekmek ve 'Güvenli Annelik Projesi' için destek bulmak amacıyla, TAP Vakfı salı akşamı bir konser düzenlemişti. Şef Alexander Rudin'in yönettiği konserin hemen ertesinde, yani dün gazetelerdeki ilan dikkat çekti.

Annenin hakları
TAP Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Caroline Koç'u dün aradığımda, bana yayınladıkları ilandan söz etti. TAP Vakfı'nın ilan metninde, Başbakan Erdoğan dolaylı olarak eleştiriliyor ve böylesi nüfus artış hızını teşvik eden mesajlarla anne ve bebeklerin sağlıklarının riske atıldığı anlatılıyor.
Koç, 'Biz Güvenli Annelik Projesi'ne dikkat çekmeye çalışıyoruz. Ancak şimdi önceliğimiz nüfus planlaması oldu. Bu hükümetten özellikle kadınların, aile planlaması ile ilgili yardım talep etme hakkı var. Halkı bilinçlendirmeye çalışacağız" diyor.
Doğrusu aile planlaması konusunda annenin bilinçlendirilmesi özellikle önem taşıyor.
Koç'a göre, bir anne etrafındaki en az 15 kişiyi etkiliyor, o nedenle de 'Güvenli Annelik Projesi'nin pek çok şehre yayarak büyütmek büyük önem taşıyor.
Ancak şimdi Başbakan Erdoğan 'doğurun' mesajı verince, TAP Vakfı da güvenli annelik projesinden önce, nüfus planlaması ile ilgili halka, 'haklarının' ne olduğunu hatırlatmak için harekete geçiyor. Vakıf özellikle, kadınların hükümetten aile planlaması hakkında yardım talep etme haklarını gündeme getirmeye hazırlanıyor.
Caroline Koç, ' Belki de bunun bir hak olduğunu bir kampanya ile vurgulayacağız' diyor.
Koç, vakfa gelen başvurular üzerinden konuşarak 'Bir sürü anne yardım istiyor ancak bunun hakları olduğunun farkında değiller. Ne verilirse kabul ediyorlar' diyor.
Vehbi Koç tarafından kurulan TAP Vakfı, ilanda 1985 yılından bu yana ailelerin özgür iradeleri ile çocuk sayısına karar verme haklarına müdahale etmeden anne ve çocuklara sağlıklı, eğitimli, güvenli bir gelecek yaratma yönünde çalıştığını belirtiyor.
Bu arada Piyanist Ivan Rudin'in solist olarak yer aldığı konserden elde edilen gelir ile Diyarbakır'da Güvenli Annelik Projesi hayata geçirilecekmiş.