kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Çalışanlar iş bıraktı

Yeni Haber
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na karşı Emek Platformu'nun aldığı karar doğrultusunda bugün iki saat süreyle "uyarı amaçlı çalışmama hakkı" eylemi yaptı.


* ÇALIŞANLARIN İŞ BIRAKMA EYLEMİNDEN FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

Türkiye genelinde işyerlerinde gerçekleştirilen 2 saatlik iş bırakma eylemi saat 10.00 itibariyle başladı. Çalışanların çalışmama hakkını kullandığı iş bırakma eylemi saat 12.00'ye kadar sürdü.

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'na (SSGSS) karşı Emek Platformu'nun aldığı karar doğrultusunda İstanbul'da 2 saatlik iş bırakma eylemi yapan çalışanlar, alanlarda ve iş yerlerinde yaptığı açıklamalarla yasanın geri çekilmesini istedi, hükümeti protesto etti.

Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı Başmüdürlüğü binasında görevli çalışanlar, Emek Platformu'nun aldığı karar gereği 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

İş bırakma eylemi sırasında, Atatürk Havalimanı'nda uçakların iniş ve kalkışlarında aksama yaşanmadı, uçuşlar normal olarak yapıldı, ancak yer hizmetleri verilmedi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) ve Türk Ulaşım Sendikası (TUS) üyesi çalışanlar, iş bıraktıktan sonra DHMİ Atatürk Havalimanı Başmüdürlük binası ve teknik blok kafedaryasında toplandı. BTS 2 No'lu Şube Başkanı Yakup Tağı burada yaptığı açıklamada, acil durum, sağlık, itfaiye personeli dışında tahsilat, muhasebe, hasılat, malzeme gibi idari bölümlerde birer personel bırakarak iş bırakma eylemi gerçekleştirdiklerini söyledi. Emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan tasarının, kazanılmış hakları geriye götüreceğini belirten Tağı, tasarının sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu dile getirdi ve tasarının geri çekilmesi gerektiğini kaydetti. Çalışanlar, açıklamanın ardından alkışlarla tasarıyı protesto etti ve saat 12.00'de eylemi sona erdirerek iş başı yaptı.

Türk Harb-İş Sendikası'na bağlı çalışan işçiler Pendik'te D-100 karayolunu trafiğe kapattı. Hükümet aleyhine slogan atan grubun eylemi nedeniyle yol uzun süre kapalı kaldı.

Türkiye Kamu-Sen'e bağlı çalışanlar, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı Emek Platformu'nun aldığı karar gereği 10.00-12.00 saatleri arasında iş bıraktı ve Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü'nde bir araya geldi.

Türk Eğitim-Sen, Türk Sağlık-Sen, Türk İmar-Sen üyeleri adına basın açıklamasını Türk Eğitim-Sen İstanbul Bölge Başkanı Hanefi Bostan yaptı. Bostan, dünyanın hiçbir ülkesinde memurlar ile diğer çalışanların özlük, sağlık ve sosyal güvenlik haklarının ayrı olmadığını söyledi ve "Ülkemiz şartlarında özel sektörde çalışanlar, kamuda geçici olarak çalışanlar, mevsimlik işçiler için tam aylıkla emekli olmak hayal olacaktır" dedi. Bostan'ın konuşmasının ardından katılımcılar ellerindeki balonları patlatarak tasarıyı protesto etti.

DİSK'e bağlı Genel-İş Sendikasına üye Kadıköy Belediyesi işçileri de, belediye binasında toplanarak, hükümeti ve yasayı protesto eden sloganlar attı. Davul-zurna eşliğinde halay çeken işçiler, bazı kurum çalışanlarının da katılımının ardından Sögütlüçeşme caddesi üzerinden Kadıköy İskele Meydanı'na kadar yürüdü.Yürüyüşün ardından konuşan Genel-İş 1 No'lu Şube Başkanı Şahan İlsever, tasarı ile işçinin, memurun, küçük esnafın, sosyal güvenlik hakkının kısıtlandığını kaydetti ve "Herkes bu yasal düzenlemelerden olumsuz şekilde etkilenecektir. Sosyal güvenlikten sonra sıra kıdem tazminatındadır. Hükümet hazırladığı ve ana unsurlarını kamuoyuna açıkladığı istihdam paketi ile başta kıdem tazminatı olmak üzere, sosyal devletin geriye kalan kırıntılarını da temizlemeye hazırlanmaktadır" diye konuştu.

Şişli Belediyesi çalışanları da, belediyenin Temizlik İşleri Müdürlüğü önünde toplanarak, eyleme destek verdi.

Emek Platformu İstanbul bileşenleri ise, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi önünde bir araya geldi. Sloganları, dövizleri ve pankartlarıyla, SSGSS Yasa Tasarısı'nı, Başbakan Erdoğan'ı ve hükümeti protesto eden çalışanlar, Cerrahpaşa'dan Saraçhane Parkı'na kadar yürüdü. Saraçhane'de toplanan DİSK'li, KESK'li işçilerle bir araya gelen çalışanlar, burada yaptıkları açıklamada yasa tasarısının geri çekilmesini istedi.

İstanbul'da iş bırakma eylemi sırasında banliyö seferleri yapılmadı, Adapazarı ve Başkent Ekspresi iki saat rotarla seferlerini gerçekleştirebildi. Vapur seferlerinin aksamalı da olsa yapıldığı kentte, İETT'de otobüsleri de az sayıda ve aksamalı çalıştı. Otoyol ve gişelerde çalışanlar da 2 saat boyunca iş bıraktı. Eylem çerçevesinde belediye hizmetlerine ara verilirken, şehir içi ulaşımda ciddi oranla aksamalar yaşandı, temizlik hizmetleri yapılamadı. Bakım ve onarım çalışmalarına ara verildi. Öğretmenler iki saat süreyle derse girmedi. Hastanelerde doktorlar, eylem süresince acil vakalar dışında hizmet vermedi.

Petro kimya sektöründe aralarında TPAO, Tüpraş, BOTAŞ, Petkim gibi iş yerlerinin de bulunduğu 85 işyerinde çalışmalar iki saat süreyle durdu.

Öte yandan, 1977 Anadolu Ajansı (AA) grevinden bu yana AA çalışanları, eylem amacıyla 10.15'ten sonra yarım saat yayın akışını durdurdu.



TRENLER İSTASYONLARDA BEKLEDİ

Sosyal Güvenlik Kurumu Yasa Tasarısı'na karşı çıkan memur sendikaları iş yavaşlatma eylemi yapınca trenler istasyonlarda bekledi.

Hükümetin sosyal güvenlik reformu kapsamında hazırladığı ve Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülerek genel kurula gönderilen Sosyal Güvenlik Kurumu ve Sağlık Sigortası yasa tasarısına çalışanlar tepkilerini sürdürdü.
Tüm kamu kurumlarında iş yavaşlatma eylemi yapıldı. 3 ayrı memur sendikasının ortak organize ettiği iş yavaşlatma eylemi nedeniyle Devlet Demiryollarında trenler çalışmazken, sağlık kurumlarında ve SSK çalışanları da eyleme destek verdi. Adana Tren İstasyonu'nda iş bırakan memurlar davul zurna eşliğinde oynadı.

"KENDİNİZİ DÜŞÜNÜN, ÇOCUKLARINIZI DÜŞÜNMEYİN DENİLİYOR"

KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul, ''Başbakan diyor ki, 'çalışanlar hak kaybına uğramayacak. Siz kendinizi düşünün, çocuklarınızı düşünmeyin'. Biz sadece kendini düşünenlerden değiliz. Biz çocuklarımız ve geleceğimiz için de mücadele ediyoruz'' dedi.

Emek Platformu'nun Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'na karşı gerçekleştirdiği ''Çalışmama Hakkını Kullanma'' eylemi kapsamında bir grup işçi, memur ve sağlık çalışanı, Numune Hastanesi önünde toplanarak, Sağlık Bakanlığı önüne yürüdü.

Tombul, Abdi İpekçi Parkı'nda yaptığı konuşmada, Hükümet'in halkın sağlık hakkını elinden almak istediğini ve geleceğiyle oynadığını ileri sürdü. TBMM'nin gündeminde yer alan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasa Tasarısı'nın yasalaşması halinde, emekli olmanın hayal olacağını savunan Tombul, ayrıca vatandaşın cebindeki para kadar sağlık hizmeti alabileceğini öne sürdü.

Tombul, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın kendilerini ''Yasa tasarısını okumamakla ve yalan söylemekle itham ettiğini'' ifade ederek, şunları kaydetti:''Bu yasa yürürlüğe girerse emekli aylıkları düşecek, bazı mesleklerde fiili hizmet zammı kalkacak, emekli aylığı alt sınırı kaldırılacak, vatandaş ödediği prim kadar sağlık hizmeti alacak, daha iyi sağlık hizmeti almak istiyorsa cebinden para ödeyecek, ölüm aylıkları düşecek, malul aylığına hak kazanabilmek için gerekli olan 900 prim ödeme gün sayısı 1800'e çıkacak.

Bunlar hak kaybı değilse nedir? Başbakan diyor ki, 'çalışanlar hak kaybına uğramayacak. Siz kendinizi düşünün, çocuklarınızı düşünmeyin'. Biz sadece kendini düşünenlerden değiliz. Biz çocuklarımız ve geleceğimiz için de mücadele ediyoruz. Geleceğimize sahip çıkacağız.Bugün 2 saat uyardık, hizmet üretmedik, iş bıraktık. Yarın eylemlerimiz devam edecek.''

SENDİKALAR NELERE KARŞI ÇIKIYOR

*Bugün, emeklilik için kadınlarda 58, erkeklerde 60 olan yaş sınırı kademeli olarak kadın ve erkeklerde 65'e, prim gün sayısı 7 binden 9 bine yükseltiliyor.

* Bazı sektörlerde yıpranma hakkı ellerinden alınıyor.

* Malullük ve ölüm aylığı hak etmek için aranan 5 yıllık hizmet süresi 10 yıla, 900 günlük prim gün sayısı ise 1800 güne yükseltiliyor.

* Aylık bağlama oranı 25 yıl çalışan biri için yüzde 60'dan yüzde 50'ye iniyor.

* Emekli aylıklarının hesaplanmasına ilişkin kazançlara enflasyon artı büyüme oranı kullanılırken tasarıda bu enflasyon artı büyümenin yüzde 30'u olarak değiştiriliyor.

* İş kazası ve meslek hastalığı sonucu yüzde 25 ve üzeri oranda sakat kalanlara bağlanan iş göremezlik gelirinin alt sınırı kalkıyor.

* Çalışan ve ölüm geliri-aylığı alan çocuksuz dul eş aylığı, yüzde 75'ten, yüzde 50'ye düşürülüyor.

* Asgari ücretin üçte biri tutarında, 6 ay verilen emzirme yardımı, bir defaya mahsus olarak verilecek.

* Asgari ücretin üç katı verilmesi kabul edilen cenaze yardımı bir asgari ücret tutarında olacak.

* Özel hastanelerden yararlanmak için sağlık hizmeti bedelinin yüzde 20'si cepten ödenecek.

* Muayene ve tedaviler için şimdilik 2 YTL; ilaç için yüzde 10- 20 arasında katılım payı ödenecek.


MUĞLA

Muğla, Ordu, Manisa ve Denizli'de, çalışanlar Emek Platformu'nun aldığı karar gereği, ''Çalışmama Hakkını Kullanma'' eylemi yaptı ve 2 saat iş bıraktı.

Yatağan Termik Santrali'nde çalışan 400 işçi ''Sosyal Güvenlik Reformu''nu protesto amacıyla 2 saatlik iş bırakma eylemi yaptı.TES-İŞ sendikası üyesi işçiler, santralin bulunduğu yerden, santralin nizamiye kapısına kadar, ''Sağlık hakkı satılamaz'', ''Emeğe uzanan eller kırılsın'', ''Santralleri sattırmayacağız'', ''Hükümet sabrımızı taşırma'' sloganları atarak yürüdü ve burada 2 saat süren oturma eylemi başlattı.

Eyleme katılan işçiler ve Emek Platformu üyesi katılımcılar adına açıklama yapan TES-İŞ Yatağan Şube Başkanı Fatih Erçelik, Sosyal
Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Yasası'nda değişiklik öngören tasarının çalışan, emekli, hak sahibi durumundaki aile fertleri, dul ve
yetimler için ağır hak kayıplarına neden olacağını savundu.

Tasarının, sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu öne süren Erçelik, ''tasarıyla yapılan düzenlemeler, ülkede yaşayan herkesi olumsuz
etkileyecek, sosyal sigorta ve sağlık haklarına erişimlerini güçleştirecek ve giderek daha da olanaksız hale getirecek'' dedi.

ORDU


Ordu Belediyesi çalışanları da yasa tasarısını protesto eylemi yaptı.Ordu Belediyesi önünde toplanan belediye çalışanları, Emek Platformunca
alınan karar doğrultusunda 2 saat iş bıraktı. Eylem süresince bazı çalışanlar davul ve zurna eşliğinde oynadı.İş bırakma eylemi sırasında Ordu Belediye Başkan Yardımcıları Birol Yılmaz ile Cengiz Okur da, eylemcilerle bir arada bulundu.

MANİSA

TBMM Genel Kurulunda görüşülecek olan tasarıyı protesto eden Manisa Emek Platformuna bağlı Birlik Haber-Sen, Türk Haber-Sen ve TESK üyeleri, 2 saatlik ''çalışmama hakkını kullanma'' eylemi sırasında, postane kapısı önüne zincir çekerek, basın açıklaması yaptı.Türk Haber-Sen Manisa Şube Başkanı Halil İbrahim Duman, TBMM'de görüşülecek tasarının yasalaşmasıyla her kesimden insanın sigorta ve sağlık alanında ağır hak kayıplarına uğrayacağını öne sürdü.

Emeklilik ve sağlık alanında köklü değişiklikler yapan, kazanılmış hakları geriye götüren tasarının, sosyal devlet ilkesine aykırı olduğunu
kaydeden Duman, ''tasarıyla yapılan düzenlemeler, ülkede yaşayan herkesi olumsuz etkileyecek. Sosyal sigorta ve sağlık haklarına erişimlerini güçleştirecek ve giderek daha da olanaksız kılacaktır. Oluşturulmak istenen sistemle mevcut hakların korunduğu iddia edilmektedir. Ancak bu iddia tüm çalışanlar için gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü bu tasarının yasalaştığı itibaren herkes bu yasa kapsamında çalıştığı süre oranında yeni düzenlemelerden etkilenecektir. Ayrıca tasarı yine iddia edildiği gibi çalışanlar arasında norm ve standart birliği sağlamamakta, aksine var olan farklılıkları derinleştirmektir. Bu düzenlemeyi kabul etmemiz mümkün değildir'' dedi.Açıklamanın ardından sendika üyesi çalışanlar 2 saat süreyle ''çalışmama hakkını kullanarak'' eylem yaptı.

DENİZLİ


Denizli'de de Emek Platformunun aldığı karar kapsamında Denizli Vergi Dairesinde toplanan platform üyeleri, Delikliçınar Meydanı'na yürüdüler.
Büro Emekçileri Sendikası (BES) Denizli Şube Başkanı Yusuf Yurdakul, burada yaptığı konuşmada, yasa tasarısını protesto ettiklerini belirtti.
Tasarının ağır hak kayıplarına neden olacağını söyleyen Yurdakul, ''sosyal güvenlik hakkını gasp eden, çalışanlar arasında birliği bozan
bu yasayı kabul etmiyoruz'' şeklinde konuştu.

GAZETECİLERDEN EYLEME DESTEK


Denizli'de düzenlenen eyleme, Denizli Gazeteciler Cemiyeti (DGC) üyeleri de destek verdi.Cemiyetin basın merkezinde, gazetecilerin yıpranma haklarının korunmasına ilişkin imza kampanyası başlatıldı.Grupla birlikte Delikliçınar Meydanı'na yürüyen DGC üyeleri, fotoğraf makinesi, kamera ve kalemlerini yere bırakarak eyleme destek verdiler.DGC Yönetim Kurulu Üyesi Murat Acar, burada yaptığı açıklamada, basın çalışanlarının zor koşullar altında görevlerini devam ettirdiklerini, bazı çevrelerce teknolojinin gelişmesi nedeniyle 'yıpranma olgusunun' basın sektörü için geçerli olmadığının ileri sürüldüğünü belirtti.Acar, ''Bu kocaman bir yalandır. Bu hakkın bizlere verildiği 1977 yılından bu yana çalışma koşulları değişmedi. Bütün bu haklar yok edilerek bu düzenlemenin hayata geçirilmesi kabul edilemez'' diye konuştu.

AJANSLAR