kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
NAZLI ILICAK

Amish'lerden bir örnek

BAŞÖRTÜLÜ kızların üniversiteye girebilmesi kadar, Alevilerin, zorunlu din dersinden muaf tutulması da, laikliğin gereği. Hükûmetten, bu istikamette bir adım bekliyoruz. Laiklik, din ve vicdan özgürlüğü ise, Sünni ağırlıklı bir eğitimin, Alevilere verilmesi düşünülemez.
Amerika'dan bir örnek: Amish toplumu, "lise öğretimi, kabul etmediğimiz değerleri geliştiriyor; kişiyi Tanrı'ya yabancılaştırıyor" gerekçesiyle, çocuklarını liseye göndermemeyi tercih ediyordu. Çok sayıda annebaba hakkında bu yüzden dava açıldı. Konu Yüksek Mahkeme'nin önüne geldi. 1972'de, Yüksek Mahkeme şöyle bir karar aldı: "Eyaletin, zorunlu genel eğitimdeki çıkarı ne olursa olsun, bu, kesinlikle, anayasanın özel olarak güvence altına aldığı dinin gereklerinin serbestçe yerine getirilmesi hakkını ortadan kaldırmayı haklı gösterecek derecede mutlak değildir."
Ebeveynler, çocukları 18 yaşına gelene kadar, onları yönlendirebilir. Bu yüzden, ne başörtülü kızlar için, "Bunların annebabaları beyinlerini yıkıyor" diyebiliriz; ne de evladına, Diyanet İşleri'nin görüşü doğrultusunda belirlenen inanç kalıplarını öğretmek istemeyen Alevi annebabayı yadırgayabiliriz.