kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 14 Mart 2008, Cuma
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Bilgisayar şimdi gözünüzün içine bakıp söz dinliyor

TİMUR SIRT
09.03.2008
Bilgisayar kullanmak için artık göz takibi yeterli oluyor. Tobii firması tarafından geliştirilen teknoloji ile internet reklamında izleyicilerin nereye baktıkları analiz ediliyor. Özürlüler sadece göz takibiyle bilgisayarı kullanıyor..
Gelişen teknoloji sayesinde artık bilgisayarın tuş takımını kullanmadan sadece göz takibiyle komut vermek mümkün oluyor. CeBIT Bilişim fuarında Gelecek Parkı (Future Park) içinde yer alan Tobii firması bilgisayarın tuş takımı olmadan kullanılmasını sağlıyor. Farklı amaçlar için kullanılan teknolojinin, kullanılmadan önce kullanıcının gözlerinin kalibre edilmesi gerekiyor. Sonrasında göz takibi yoluyla bilgisayar kullanılabiliyor. Özürlüler sadece göz takibi ile istedikleri kelimeleri veya cümleleri rahatlıkla yazabiliyor.

GÖZÜ TAKİP EDİYOR
Tobii, bilgisayar monitörüne bağlı ya da ayrı olarak kullanılabiliyor. Bilgisayara kurulan farklı yazılımlarla göz takibi değişik amaçlarla kullanılıyor. "Tobii Eye Tracking" adı verilen çözüm, askeri amaçlı kullanımdan özürlülerin göz kontrollü yazı yazmasına kadar farklı uygulamalar için kullanılabiliyor.