kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 13 Mart 2008, Perşembe
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Selami Öztürk

'Yeni Sahra ile Fikirtepe'de dönüşüm değeri 10'a katlar'

EBRU ERDOĞAN
Kentsel dönüşüm projeleriyle Kadıköy'ün değerinin artacağını dile getiren Belediye Başkanı Öztürk, ilçede bulunan 15 bin binanın olası depreme karşı yenilenmesi gerektiğini söyledi... Kadıköy'de kentsel dönüşüm projesinin ilk etapta 9 bin binayı kapsayacağını dile getiren Öztürk, Salı Pazarı'nın önümüzdeki ay kalkacağını, Yeldeğirmeni'nin ise yapılandırılacağını kaydetti..
Kadıköy'ün üç dönemdir belediye başkanlığını yapan Selami Öztürk, Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar mahalleleri ile Yeni Sahra ve Barbaros mahallelerinde yapılacak kentsel dönüşüm projelerinin, bölgenin değerini 10 kat arttıracağını söyledi. Kentsel dönüşüm projeleri için Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5.000 planını beklediklerini ifade eden Öztürk, "Özellikle Fikirtepe, Kadıköy merkeze 5 dakika uzaklıkta, E5 üzerinde ve boğaz köprülerine gidişi rahat olan bir bölge. Bu nedenle, yeniden yapılandırılması durumunda bölgenin değerinde inanılmaz bir artış olacak" dedi. Yerel seçimler için aday adayı olduğunu dile getiren Öztürk, Kadıköy'ü ve belediyenin yeni projelerini anlattı.

'Büyükşehir'in planını bekliyoruz'


* İstanbul'un aşağı yukarı her ilçesinde, kentsel dönüşüm projeleri konuşuluyor. Kadıköy'de bu projelerin yapılacağı yerler nereler olacak?
Fikirtepe, Eğitim, Dumlupınar mahalleleri, 100 bin nüfusu kapsayan bir bölge. Yine şu anda Ataşehir olarak konuşlanan bölgede, Yeni sahra ile Barbaros mahalleleri, kentsel dönüşüm projeleri içinde yer alabilecek bölgeler. Fikirtepe, Eğitim ve Dumlupınar, Büyükşehir Belediyesi'nin 1/5.000 planını yapmasını bekliyor. Yeni Sahra ve Barbaros mahalleleriyle Üsküdar'dan Ataşehir sınırlarına girecek olan Esatpaşa, Örnek ve Fetih mahalleleri var. Bunlar Ataşehir'de, Merkez Bankası olarak düşünülen araziyle TOKİ konutlarını çevreleyen mahalleler. Önümüzdeki günlerde bu bölgeler, kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı en büyük alanlar olacak.

* Kentsel dönüşüm projelerinde, ilçe belediyeleriyle Büyükşehir Belediyesi, ne kadar koordineli çalışıyor?
Öncelikle bizim kentsel dönüşüm projesinden ne anladığımızı belirtmekte fayda var. Uygulama yapılan yerlerdeki genel görünümle, bizim düşündüğümüz kentsel dönüşüm arasında çok ciddi farklar var. Kentsel dönüşüm projesi, o bölgenin, halkın bulunduğu yerde okuluyla, camisiyle, sağlık tesisiyle, alışveriş merkeziyle, yani sosyal kültürel ve yaşamsal bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde planlanması demektir. Şu anda yapılan, orada oturanların elinden yasayla mülkiyet hakkının alınması. Tamam, oralara güzel binalar yapılıyor olabilir, ona bir sözüm yok. Ama o değerin ve rantın kimin elinden alınıp kimin eline verildiğine bakmak gerekir. AKP'li bazı milletvekillerinden aldığımız duyumlar, bu bölge halkının başka yerde konuşlandırılacağı yönünde.

'Kentsel dönüşüm 9 bin binayı kapsıyor'


Yasada, "Kentsel dönüşüm projesinde herkesin, bulunduğu yerde ikamet etme zorunluluğu yoktur" deniyor. Yani yapılan, hukuka uygun ama hakka uygun değil. Ben kentsel dönüşüm projelerini destekliyorum. Buradan desteklemiyorum gibi bir anlam çıkmasını istemem. Bu projeler doğru projelerdir. Ama kentsel dönüşüm projeleri, devletin rant sağladığı projeler olmaktan çıkarılmalıdır.

* Kentsel dönüşüm projeleri, bölgenin değerini ne kadar arttıracak?
Fikirtepe-Eğitim ve Dumlupınar mahallelerinde 5 bin civarında, Yeni Sahra ve Barbaros mahallelerinde ise 4 bine yakın bina bulunuyor. Bu bölgeler, Kadıköy merkezine 5 dakika uzaklıkta, E5 üzerinde, boğaz köprülerine gidişi rahat olduğu için inanılmaz değerli yerler. Plan uygulandıktan sonra değerinin 10 kat artacağını düşünüyorum. Artık İstanbul'da nereye ne yapsanız, oradaki konutların değeri artıyor. Kadıköy Çarşı'da bir düzenleme yaptık. Orada fiyatlar arttı. Bahariye'de Süreyya Paşa Opera Salonu'nu açtık, yine mağazaların ve konutların fiyatları arttı.