kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
MEHMET BARLAS
BAŞYAZI

Necip Fazıl'ın İstiklal Marşı mı?

ŞAİRLER.
Bugün (12 Mart) "İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma Günü" ... Yakın tarihe meraklı olanlar için unutulmuş bir bilgiyi hatırlatalım.
1938'de de Ulus gazetesi yeni bir İstiklal Marşı için yarışma açmıştı. Necip Fazıl Kısakürek bu yarışmaya kendisinin de katıldığını "Babıali " adlı otobiyografisinde anlatır. Ancak bu yarışma yarıda kesilir.
Necip Fazıl'ın çevresi, şairin İstiklal Marşı için düşündüğü alternatifin "Büyük Doğu Marşı" olduğunu söylerler. Büyük Doğu Marşı'nı hatırlatalım:
"Allahın seçtiği kurtulmuş millet!/ Güneşten başını göklere yükselt!/ Avlanır, kim sana atarsa kement,/ Ezel kuşatılmaz, çevrilmez ebet./ Yürü altın nesli, o tunç Oğuz'un!/ Adet küçük, zaman çabuk, yol uzun./ Nur yolu izinden git, KILAVUZ'un!/ Fethine çık, doğru, güzel, sonsuzun!/ Yürü altın nesli, o tunç Oğuz'un!/ Adet küçük, zaman çabuk, yol uzun./
Aynası ufkumun, ateşten bayrak!/ Babamın külleri, sen, kara toprak!/ Şahit ol, eykılıç, kalem ve orak!/ Doğsun BÜYÜK DOĞU, benden doğarak!/ Aynası ufkumun, ateşten bayrak! Babamın külleri, sen, kara toprak"