kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

Saddam ve El Kaide arasında 'bağ' yok

"Saddam'ın kitle imha silahları var, El Kaide'ye silah veriyor" diyerek Irak'a saldıran Beyaz Saray'ı Pentagon yalanladı. 'İspatı yok' diye rapor verdi..
Irak savaşının beşinci yılında, acı tablo ve "Neden" sorusuna yanıt aranması değişmedi... Her ay binlerce kişinin intihar saldırılarında öldüğü savaşla ilgili son hazırlanan bir rapor, komplo teorisyenlerinin yüzünü güldürecek türden. Dönemin ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell, 2003'te BM'deki bir konuşmasında Irak lideri Saddam'ın El Kaide'ye silah ve teknoloji sağladığını, kitle imha silahı olduğunu iddia etti. Yönetimi bu iki gerekçeyi öne sürerek de Irak'ı işgal etti.

600 BİN BELGE TARANDI
Ancak kitle imha silahlarının olmadığının ortaya çıkmasından sonra, savaşın ikinci gerekçesi de çürütüldü. 2003'teki işgalden sonra Irak'taki 600 bin resmi belgeyi araştıran ABD Savunma Bakanlığı, hazırladığı raporda, "El Kaide ve Saddam Hüseyin rejimi arasında herhangi bir bağ yok" sonucuna ulaştı. Bugün açıklanacak raporun, bazı bölümleri dün McClatchy gazetesinde yayınlandı.

SEÇİMLERİ ETKİLEYEBİLİR
"Saddam ve Terörizm" başlıklı raporda, "Hamas ve İslami Cihad gibi örgütlere yardım etti. Rejim muhaliflerine karşı hareket eden Saddam'ın Fedaileri'ni destekledi" dendi. Gazete, raporun kasım ayındaki başkanlık seçimlerini etkileyebileceğini belirtti. "El Kaide-Irak ilişkisini hâlâ savunan Cumhuriyetçi aday McCain'in eli zayıflayacak. Demokrat aday Obama'nın ise prestiji artacak" diye yazdı.