kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

3 YTL'den kaçtı 7 yılla yargılanıyor

Yeni Haber
Boğaz köprüsünden para ödemeden geçmek için motosikletinin plakasında değişiklik yaptığı ortaya çıkan sürücüye 'nitelikli dolandırıcılık'tan dava açıldı. 3 YTL'den kaçan F.E şimdi 7 yıl hapisle yargılanıyor.

ZAMAN gazetesinin haberine göre yeni aldığı motosikletiyle köprüden geçen Cem Susal, daha önce aynı plakayla 5 kez kaçak geçiş yapıldığını öğrendi. Polisle birlikte uzun bir araştırma yürüten Susal, sonunda plakasını kullanan kişiyi buldu. Motosikletin plakası '21 58' ile bitiyordu. F.E. isimli sürücü ise kendi motosikletinin '21 53' olan plakasını tahrif etmiş, 3'ü kalemle 8'e çevirmişti. Bu tespit edilince hakkında 'nitelikli dolandırıcılık'tan dava açıldı. 3 YTL'den kaçan F.E., şimdi 7 yıl hapisle yargılanıyor.

Cem Susal, "Toplam 15 YTL para için bir kişinin 7 yıl hapisle yargılanmasına üzüldüm. Kaç kere geçeceğini bilmiyorum. 50 kere geçse ben ödeyeceğim. Aynı plaka gasp yapsa benim başıma dert açılacak. Yoksa şikâyetçi olmazdım, zaten ben 300 YTL ceza ödemişim." dedi. En son duruşmada şikâyetini de geri aldığını söyleyen mağdur vatandaş, olaydaki garipliği de şöyle anlattı: "Olayda kamu kurumu dolandırılmadı. Parayı ben ödedim tıkır tıkır. Asıl dolandırılan ben oldum. Kamu kurumunu dolandırmaktan dava açılmış. O zaman Karayolları benim paramı versin. Ben 1.000 YTL'ye yakın masraf yaptım, iş kaybım oldu. Benim Karayolları'na dava açmam gerekir."

Her gün onlarca dosyanın iletildiği Ağır Ceza savcıları da durumdan memnun değil. Zaten iş yükü ağır olan Ağır Ceza savcılarının bir de 3 YTL'lik kaçak geçiş dosyalarıyla uğraşmak zorunda kalması, büyük bir sıkıntı oluşturuyor. Çoğu dosyanın tespit edilemediği için takipsizlikle sonuçlandığını bildiren savcılar, bu konuda yasada değişiklik yapılması gerektiğini bildiriyor. Türk Ceza Kanunu'nun 158. maddesinde, kamu kurumlarını dolandırmak suçuna iki yıldan yedi yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar adlpara cezası düzenleniyor.

Köprü ve otoyollardan kaçak geçiş yapan araç sahiplerine geçiş ücretini ödemeleri için 3 günlük süre tanınıyor. Bu süre içinde parayı hesaba yatırmayanlara geçiş ücretinin 11 katına varan ceza uygulamasına gidilerek, 3 YTL'lik borç, 33 YTL'ye çıkabiliyor. Gişelerdeki kameraların tespit ettiği plakalar, otomatik olarak kontrol merkezindeki Karayolları görevlilerinin bilgisayarlarına işleniyor. Kaçak geçiş yapan araçların kayıtları belirli aralıklarla toplanıp Emniyet Genel Müdürlüğü'ne iletiliyor. Borcunu ödemeyen ruhsat sahiplerinin isimleri defterdarlıklar aracılığıyla vergi dairelerine asılıyor. Listelerin asılı kaldığı 1 ay içinde ödeme yapmayan sürücüler için bu kez Maliye Bakanlığı yetkililieri devreye giriyor.