kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC
Ünlü yönetmen Coppolla’nın çektiği Baba’nın ilk filminde Sicilya mafyasının ABD’deki hâkimiyeti anlatılıyordu. Başrolde ise unutulmaz oyunuyla Marlon Brando vardı.

Mafyanın yeni resmi dili Türkçe

DIŞ HABERLER
Baybaşin'leri örnek gösteren İngiliz basını, mafyadaki jargonun bile değiştiğini yazdı. Artık Sicilya mafyasının "Omerta" sözü yerine Türkçe "Kanun" kullanılıyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
Mafyanın yeni resmi dili Türkçe
İngiliz basını ülkelerindeki mafyanın geçirdiği sosyal ve idari dönüşümü çok uluslu bir şirketin CEO'su gibi çalışan büyük uyuşturucu baronu Abdullah Baybaşin (46) örneği üzerinden inceledi. Basın suç örgütlerini artık İngiliz ve İtalyan mafya babalarının değil, Baybaşin gibi Türk, Rus ve Arnavut ikinci nesil 'işadamı' niteliklerine sahip yabancıların yönettiğini yazdı. Basına göre, Türkler uyuşturucu, Arnavutlar seks ticaretini, Ruslar ise kara para aklamayı kontrol ediyor.

400 YABANCI PATRON
İskoçya'da yayımlanan Scotsman gazetesi, "Yıllık 18 milyar doları bulan sektördeki kirli para artık Baybaşin gibi 400 yabancı patronun elinde. Çoğu eğitimli ve uluslararası şirket yöneticilerinin niteliklerine sahip" tespitinde bulundu. Gazete, 2006 yılında uyuşturucu kaçakçılığından tutuklanıp 22 yıl hapis cezasına çarptırılan Hüseyin Baybaşin için, "50 milyar dolarlık uyuşturucu imparatorluğunu profesyonel bir yönetici gibi yıllarca idare etti. Baybaşin'i polis ancak beş yılllık büyük bir çalışma sonunda mahkemeye çıkarabildi" diye yazdı. Baybaşin tutuklandıktan sonra işin başına küçük kardeş Abdullah Baybaşin'in geçtiği belirtiliyor.

JARGON DA TÜRKÇELEŞTİ
Baybaşin ile beraber mafya dünyasında Türkçe'nin de etkisi arttı. Gazete, mafyanın modern iş dünyasını aratmayan kurallarını tanımlarken eskiden başvurulan Sicilya mafyasının "Omerta" kelimesi yerine Türkçe "Kanun" kelimesini kullandı. "Sadece İtalyan ve İngilizlerden oluşan yönetici kesim değil, yeni kuşakla beraber yeni mafyanın "Kanun"ları da değişti" ifadesini kullandı. Gazete, Baybaşin'in imparatorluğunu eski mafya liderlerinin silah ve fiziksel korkuya dayanan demode yöntemi yerine uluslararası şirketlerin modern kuralları ile yönettiğini kaydetti. Afganistan'dan Latin Amerika'ya kadar bir çok farklı ülkede çok iyi örgütlendiğini vurguladı.