kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

"Prim ödeyemeyene 'ben sana bakmam' diyen devlet olmaz"

ANKARA
CHP Genel Başkanı Baykal, geçici süre sıkıntıya girerek primini ödeyemeyen vatandaşa 'Ben sana bakmam' diyen bir anlayışın olamayacağını söyledi..
CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, TBMM gündeminde bulunan Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı'na sert dille karşı çıktı. Baykal, tasarı ile anayasada yazılı 'sosyal devlet' ilkesinin tasfiye edildiğini iddia ederek, "Tasarı reform değil, mezarda emeklilik getiriyor" dedi. Baykal, CHP grubunda, tasarının sosyal güvenliği, sosyal devlet anlayışının dışına çıkarmaya çalıştığını söyledi ve anayasada sayılan 4 temel unsurdan birinin sosyal devlet ilkesi olduğuna işaret etti. Baykal, şunları söyledi: "Bu yasa ile sosyal devlet tasfiye edilmekte. Devlet'in çalışanlara karşı herhangi bir sorumluluğu yokmuş gibi bir anlayışla yeni bir sosyal güvenlik modeli ortaya konulmakta. Sosyal Güvenlik Yasa Tasarısı, emekli olmayı engelleyici, güçleştiricidir. Emeklilik yaşını yükseltmekte, prim ödeme gün sayısını 9 bine çıkarmakta. Türkiye'nin ekonomik ve sosyal, çalışma yaşamı koşullarında 9 bin iş gücü prim ödeyerek bir ömrü tamamlama olanağı olağanüstü güç. Haklı olarak çalışanlar buna 'mezarda emeklilik' yasası diyor.''

GADDAR ZİHNİYET
Tasarıda, emeklilik maaşı bağlama oranının düşürülmesinin yanı sıra, prim borcu olanların sağlık hizmeti almasını engelleyici düzenlemelerin yer aldığına işaret eden Baykal, "Devletin çalışan insanına karşı sanki sosyal güvenlik borcu yok da 'sen prim ödemezsen ben de sana bakmam' denilmekte. Halbuki devletin görevi vatandaşına bakmaktır. Geçici bir süre için sıkıntıya girerek primini ödeyemeyen vatandaşa 'hayır sana bakmam' diyen bir devlet sosyal devlet değil. Acımasız, gaddar zihniyetle sağlık gibi en zorunlu ihtiyaca mecbur kalmış insana sırtını dönen bir devlet anlayışı olmaz'' dedi. Baykal, hükümetin eleştiriler karşısında "Bunlar şu anda geçerli değil. Bir süre sonra işlerlik kazanacak, kademeli olarak yürürlüğe girecek'' savunması yaptığını belirterek, "Bir ihanete çağrı, gelecek kuşaklara ihanet etmeyi öğütleyen bir yaklaşımla savunuluyor olması bu paketin bir başka büyük ayıbıdır. 'Merak etmeyin, siz yaş uzatmasından etkilenmeyeceksiniz, başkaları gelsin o sıkıntıyı çeksin' diye tasarı savunulmaktadır'' dedi.