kapat
Üye OlÜye Girişi
Bugünkü SABAH Gazetesi
  |  Benim şehrim | 12 Mart 2008, Çarşamba
Son Dakika
ARAYIN
Google
Google Arama
atv
ABC

İşadamlarına Fransa'da vize kolaylığı

Yeni Haber
İTO ve Fransa'nın İstanbul Başkonsolosluğu arasında, Oda üyelerinin Fransa'ya Schengen vizesi başvuru prosedürlerini kolaylaştırmak amacıyla protokol imzalandı.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Yalçıntaş, protokol imza töreninde yaptığı konuşmada, Fransa'nın Türkiye için son derece önemli bir ülke olduğunu belirterek, 1882 yılında İTO kurulduğunda ilk ticari ilişkilerin Fransa ile gerçekleştirildiğini, bu nedenle Türk iş adamlarının dış ticaretini kolaylaştıracak ilk adımın da Fransa'dan olmasını son derece önemli bulduğunu söyledi.

Türkiye'nin Avrupa'nın 5. ticaret partneri olduğuna ve ticaretinin yarısını Avrupa ile yaptığına işaret eden Yalçıntaş, Avrupa Birliği ülkelerine vize almanın Türk iş adamları için çok ciddi bir sorun olduğunu dile getirdi.

Yalçıntaş, Türk iş adamlarının ürettiği ve pazarladığı malların 1996 yılından beri Gümrük Birliği sayesinde Avrupa pazarında serbestçe dolaştığını kaydederek, ancak bu kolaylığın, bu malları üreten ya da ticaretini yapan insanlar için geçerli olmadığını ve rekabet açısından zor durumda kaldıklarını vurguladı.

Avrupa ülkelerinin güvenlik ve kayıt dışı istihdam nedeniyle yaşadığı kaygıları anladıklarını dile getiren Yalçıntaş, İTO'nun bu soruna bir çözüm getirmek amacıyla son 1 yıldır, Brüksel, Ankara ve İstanbul'da çeşitli çalışmalar yürüttüğünü anlattı.Yalçıntaş, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Hedefimiz Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliği çerçevesinde bu konunun tamamen milletlerarası bir çerçevede ve vizenin tamamen ortadan kalkacak bir şekilde çözülebilmesi. Zaten Türkiye'nin AB üyeliği nihai hedeftir. Ama bizler biliyoruz ki bu süreç uzun bir süreçtir. Kısa bir sürede
halledilebilecek bir süreç değildir. Bu yüzden bizler istedik ki pratik birtakım çözümler üretebilelim ki bu pratik çözümler her iki tarafın da önünü açsın. Bu bağlamda ilk imzamızı bugün Fransa ile atıyoruz.''

Bu anlaşmaya göre, Fransa'ya iş amaçlı seyahat için Schengen vizesi başvurusunda bulunacak İTO üyelerine kolaylık sağlanacağını ifade eden
Yalçıntaş, buna göre en az 1 yıldır oda üyesi olan, vergi ve oda aidatı gibi ödemelerini düzenli bir şekilde gerçekleştiren, Fransa ile mevcut ya da muhtemel bir iş ilişkisi olduğunu belgeleyen üyelere bir tanıma mektubu verileceğini aktardı.

Yalçıntaş, bu mektupla Fransa Başkonsolosluğu'na başvuran iş adamlarına, belgeleri Konsoloslukça incelendikten sonra 3 iş günü içinde uzun süreli, çok giriş- çıkışlı vize verileceğini ifade ederek, bu uygulamanın sadece iş adamlarına yönelik olduğuna dikkati çekti.

BAŞKONSOLOS MORO

Fransa'nın İstanbul Başkonsolosu Christine Moro ise, Fransa ile Türkiye arasındaki iş ilişkilerinin önemine işaret ederek, karşılıklı ticaretin 2007 yılında yılda yüzde 5 gelişme ile birlikte 9 milyar avrodan daha fazla olduğunu bildirdi.

Moro, Türkiye'nin AB ülkeleri dışında Fransa'ya mal satan 8. ülke, Fransa'nın ise Türkiye'ye mal satan 6. ülke konumunda olduğunu belirterek, karşılıklı ekonomik ilişkilerin, Türk ekonomisinin dinamizminden ve Türkiye ile AB arasında başlatılan Gümrük Birliği'nden faydalandığını anlattı.

İki ülke arasındaki yatırımlara da değinin Moro, ''Fransa Türkiye'de 3. sırada yer almaktadır. Fransız yatırımcıları 65 bin Türk vatandaşına istihdam sağlamaktadır'' dedi.Moro, Fransa'ya gitmek için Türk vatandaşlarının vizeye ihtiyaçları olduğunu kaydederek, amacın insani ilişkileri engellemek değil, hem Fransa'yı hem de Schengen bölgesinin tümünü kaçak göçmenlik gibi bir takım sıkıntılardan korumak olduğunu aktardı.

İTO ile yapılan anlaşmanın, iş adamlarına vize müracaatını desteklemek için sunulacak dosyanın, gerekli kanıtlayıcı belge sayısını olabildiğince azaltacağına işaret eden Moro, ''Ticaret Odası bize bir iş adamını tavsiye ettiğinde, şirket ve yöneticilerinin Ticaret Odasınca tanınması durumunda güvenle bakma kararı almış bulunuyoruz'' dedi.

SORULAR

Daha sonra soruları yanıtlayan Moro, Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy'nin Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda imtiyazlı ortaklık önerisine ilişkin bir soruya, Sarkozy'nin fikirlerinin Türkiye'nin AB'ye üyelik müzakere sürecini engellemediğini söyledi.

Bir başka gazetecinin ''bu protokolle birlikte İTO üyelerinin çalışanları da bu anlaşmadan faydalanabilecekler mi?'' şeklindeki soruya Yalçıntaş, bu anlaşmadan faydalanacak kişilerin, İTO üyesi firmaların hissedarları, Yönetim Kurulu üyeleri ve iş sebebiyle sık seyahat etmesi gereken üst düzey yöneticileri olduğunu ifade etti.

''Protokolle vize ücretlerinde bir indirim olacak mı?'' sorusuna Yalçıntaş, protokolde ücretle ilgili her hangi bir madde olmadığı yanıtını verdi. Moro ise aynı soruya, vize masraflarının global tarifeyle belirlendiği karşılığını verdi.

Moro, bir başka gazetecinin ''Vizenin Türk iş adamları için haksız bir rekabet ortamı yarattığı'' yönündeki sözlerine ise, ''Schengen düzenlemesi var. Bu düzenleme Türk iş adamlarına vize zorunluluğu getiriyor. Bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti, Avrupa vatandaşlarına vize koymamıştır. Böyle bir gerçek var'' dedi.

AA